به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، در دیدار مدیران سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با وزیر صنعت، معدن و تجارت دو طرف نسبت به نقش این سازمان در توسعه علم، اشتغالزایی و جذب سرمایه داخلی و خارجی تاکید کردند.
در این دیدار معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان اینکه در کشور بیش از 100 نوع ماده معدنی وجود دارد که بایستی در فرآوری به آن بیشتر توجه کرد، گفت: سازمان از دهه 60 به صورت موضوعی امور اکتشافی را برعهده داشته و با تمرکز روی مواد معدنی که به آن کمتر توجه شده بود، موفق شد تا به طور مثال 21 استان را در حوزه طلا فعال کند و 29 معدن طلا را ثبت کرد و توانست ذخیره قطعی و احتمالی طلای کشور را از 24 تن به 340 تن در کشور برساند.
مهندس بهروز برنا، با بیان اینکه این سازمان همچنین توانست برای اولین بار به پتاس سنگی و عناصر نادر خاکی دست یابد، خاطرنشان کرد: این سازمان از دهه 70، رویکرد اکتشافات نوین را پیش گرفت و کشور را در زونهای 20 گانه پهنهبندی کرد که منجر به دستیابی به 1500 محدوده امیدبخش با صرف هزینه 5/9 میلیارد تومان شد.
وی با بیان اینکه ارزش افزوده مواد معدنی موجود در کشور بالغ بر 64 میلیارد دلار است، افزود: در حال حاضر نیز با استفاده از روشهای ژئوفیزیک هوایی موفق به کشف تعداد بیشتری محدودههای امیدبخش معدنی شدهایم.
در ادامه نماینده پژوهشکده علومزمین سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان اینکه سازمان در دهه 70 موفق به کسب مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جهت تاسیس پژوهشکده علوم زمین شد، تصریح کرد: در حال حاضر پژوهشکده درگرایشهای مختلف زمینشناسی دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری میپذیرد و پژوهشهای ملی از جمله تهیه نقشه کاهش مخاطرات زمینلرزه و تعیین عمق پوسته ایرانزمین را اجرا کرده است.
به گفته دکتر علیرضا شهیدی، فصلنامه علوم زمین با درجهISI اخرین یافتههای مرتبط با علوم زمین را بیش از دو دهه به صورت دورهای هر سه ماه یکبار چاپ میکند.
مدیرکل دفتر زمینشناسی منطقهای معاونت زمینشناسی این سازمان با بیان اینکه این معاونت در زمینه تولید اطلاعات پایه فعالیت میکند و تاکنون نقشههای 1:250000 کل کشور، 1:100000 در 90درصد کشور را تهیه کرده، خاطرنشان کرد: نقشههای 1:25000 در حال حاضر در دست تهیه است که دقت آن تا 90درصد نیز بیشتر است و با این کار با صرف هزینه کم، دستاورد بالایی نیز حاصل شده و همچنین به تولید و تهیه نقشههای ملی سیل، زلزله و زمین لغزش پرداختیم و در حاضر نیز نماینده CGMW در خاورمیانه نیز هستیم.
همچنین مهندس وحید فتوتی مدیرکل دفتر ژئومتیکس و مجری طرح ژئوفیزیک هوایی از ورود سازمان به فناوری ژئوفیزیک هوایی از سال 80-81 خبر داد و گفت: این سازمان موفق شد تا میزان برداشت کمتر از 200 هزارکیلومتر خطی را در طی 4 سال دولت یازدهم، به بیش از 300هزارکیلومتر خطی افزایش دهد و با استفاده از روش ژئوفیزیک هوایی حجم تولید اطلاعات پایه بالا و یکی از مهمترین لایه اطلاعاتی اکتشاف ذخایر پنهان تولید شد.
مدیرکل پایگاه دادههای علوم زمین نیز استراتژی راهاندازی پایگاه دادههای علومزمین را جمعآوری، نگهداری و بهروزرسانی کلیه اطلاعات تولید شده در بخشهای مختلف سازمان و قراردادن این اطلاعات در اختیار عموم کاربران عنوان کرد.
دکتر مهران حیدری با بیان اینکه نقشه راه علوم زمین کشور نیز در قالب سه فاز تعریف شده، تصریح کرد: از این مقدار 2 فاز آن عملیاتی شده و گزارشات و نتایج آن در اختیار 31 استان قرار داده شده است.
همچنین مدیرکل دفتر برنامهریزی، فناوری اطلاعات و بودجه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان اینکه مطالعات مخاطرات زمینشناختی در حوزه تغییر اقلیم آب، خشکسالی و اکوسیستم، بررسی مخاطرات دریاچه ارومیه از سال 1385 در این سازمان آغاز شد، گفت: مطالعات صورت گرفته علیرغم اذعان مسئولان وقت، حاکی از این بود که تغییرات اقلیم نقش چندان موثری در بحران دریاچه ارومیه نداشته و پیشنهاد سازمان در شرایط فعلی مبنی بر حفظ شرایط موجود دریاچه و همچنین احیای مرحله ای آن است چرا که احیای دریاچه امری غیرممکن است.
دکتر راضیه لک ضمن اشاره به دریاچهای مشابه ارومیه، در آمریکا که سالانه 1/1 میلیارد دلار بهرهبرداری اقتصادی از آن صورت میگیرد، پیشنهاد کرد از املاح تبخیری دریاچه ارومیه نیز بتوان استفاده کرد اما با توجه به نظر خانم دکتر ابتکار که معتقد بودند با در نظر گرفتن مسائل اجتماعی نباید این موضوع را مطرح کرد، موضوع جدیدیت نیافت.
وی در خصوص نیروی انسانی حاضر در سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با اشاره به بیش از 85 درصد از پرسنل این سازمان کارشناس ارشد و دکتری هستند، تصریح کرد: علیرغم وجود نیروهای کارآمد، کارشناسان متخصص و توانمند، اعتبارات هزینهای کم و اعتبار طرحهای تملک داراییها در سال 96 با کاهش مواجه بوده اما خوشبختانه از محل حقوق دولتی برای امر اکتشاف 85 میلیارد تومان اعتبار به این سازمان ابلاغ شده است.
ادامه دکتر فریبرز قریب و دکتر سمیه ویسه رئیس و معاون مرکز پژوهشهای کاربردی علوم زمین نیز ضمن اشاره به آزمایشگاههای سازمان که از حدود 10 سال پیش راهاندازی شد از این مجموعه به عنوان مرکزی مرجع و متمرکز در کل کشور یاد کردند که مرجع مناسبی برای آنالیز مواد معدنی محسوب میشود.
به گفته ایشان، ایجاد قطب آنالیز در منطقه و عدم نیاز به ارسال نمونهها به خارج کشور، امکان آنالیزهای همزمان برای 70 عنصر با حد تشخیص عالی و عملیاتی و وارد شدن تجهیزات آزمایشگاهی ویژه از جمله ICP-MS در زمان تحریم از جمله مهمترین مواردی که در این ارتباط حاصل شده است.
در پایان جلسه وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور دارای وظایف متعــددی است، گفت: بخشی از وظایف آن در حوزه امور بینالمللی است و لازم است این مجموعه در حـوزههای علمی و پژوهشی کارهای تحقیقاتی را بنا به نیاز کشور برنامهریزی کند.
محمد شریعتمداری با بیان اینکه باید در دوره 4 سالهای که پیشرو است برنامهها اولویتبندی شود و به موارد زود بازده بیشتر توجه شود، افزود: همانطور که سرمایهگذاری متناسب با وضعیت جهان تغییرات اساسی دارد، مدیران نیز باید تغییر قیمت فلزات پایه و تغییر قیمت در دورههای 5 ساله یا 30 ساله را در نظر گرفته و در انجام امور مدنظر قرار دهند.
وی مساله اشتغال را در شرایط کنونی موضوع اول کشور عنوان کرد که طبق آن باید بر اساس نیازهای کشور حرکت کنیم و در ادامه خاطرنشان کرد: فعالیت در حوزه معدن بایستی با یک هدف انجام شود به نحوی که به نیاز کشور در نقاط پیرامونی و کمتر توسعهیافته توجه بیشتری شود و نیاز ملی ایران را تامین کنـد که ما در برابر آن وظیفـه اساسی داریم.
به گفته شریعتمداری، سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور نیز با تمامی اهداف پایهای که دارد باید معطوف به این نتیجه باشد و توأم به اشتغالزایی شود و در صورت حصول این نتیجه میتوان گفت این سازمان کارآمد، پویا و به روز است و در مورد نیازهای فعلی کشور حساس و ماموریتهای واقعی خودش را به نفع جمهوری اسلامی ایران انجام میدهد.
وی ضمن اشاره به نقش این سازمان در صنایع معدنی و ایجاد اشتغال گفت: فعالیتهای این سازمان باید معطوف به این نتیجه باشد تا برای اشتغال تاثیر خارقالعادهای داشته باشد و فعالیتهای معدنی باید بخش عمدهای از جامعه علمی و نخبه کشور را به خودش مشغول کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در حوزه معدن و صنایع معدنی باید ماموریتهایی که زودتر به نتیجه میرسند تقسیمبندی شوند، تاکید کرد: صنایع و معادنی هم که کاربر هستند در حوزه اشتغال کشور ما باید در اولویت قرار گیرند که بر همین اساس بایستی ستاد مشترکی بین سه سازمان داخلی از جمله معاونت معدنی، وزارتخانه، شرکت ایمیـدرو ایجاد شود تا بعدها بتوان قوانین را اصلاح کرد.
شریعتمداری در ادامه از آقای سرقینی درخواست کردد تا سند همکاری مشترک بین معاونت معدنی، ایمیدرو و سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور را با همکاری سه مجموعه هر چه سریعتر تهیه کرده تا بتوان همکاریهای متقابل را در دوره زمانی معین برای دستوری مشخص به ثمر رساند.
وی همچنین به پروژه تهیه نقشه راه علوم زمین و معدن کشور، تهیه اطلس محیطهای مناسب کانهزایی کشور، تدوین برنامه اجرایی اقتصادی اکتشاف در جهت توسعه استراتژیک صنعتی، معدنی کشور به عنوان تعدادی از برنامههای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور بنا به اظهارت رییس آن اشاره کرد که تا بهمن ماه یکی از این موارد تهیه و در قالب برنامه در اختیار کشور قرار گیرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت موضوع آبهای عمیق، ریزگردها و دریاچه ارومیه را به عنوان فعالیتهای این سازمان با اهمیت ملی یاد کرد و گفت: بایستی نیاز این طرحها را فراهم کرد تا سازمان در این خصوص نیز بتواند کار خود را انجام دهد و از سویی به بخشهایی که ارزش افزوده گستردهای در کشور دارند کمک کند. وی با بیان اینکه صنعتی که به منابع متکی باشد در کشور به سمت محدود شدن میرود، تصریح کرد: صنعتی که متکی به دانش و مغز است در دنیا روند افزایشی پیدا کرده و تصاعد قابل ملاحظهای دارد که بر همین اساس حرکت و جهتگیری ما باید به این سمت و سو پیش برود.
شریعتمداری با تاکید بر اینکه برداشتهای معدنی ما در حوزه فلزی تحت فشار است، خاطرنشان کرد: اکتشاف باید بر پایه نیازهای اساس کشور باشد و اکتشافهای نو در مناطق کمتر توسعهیافته و خالی از اشتغال به خصوص در منطقه شرق و جنوب شرق کشور مورد توجه قرار داده شود.
به گفته وی اگر معدن به این مناطق پا بگذارد توسعه را همراه خودش خواهد آورد که بر همین اساس باید مورد توجه قرار گیــرند و سند همکاریهای مشترک نیز تنظیم شود تا از سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور استفاده جامعتری محقق شود.
شایان ذکر است، در این دیدار معرفی سازمان، ساختار، اهداف، ماموریت، عملکرد و فعالیتهای تحقیقاتی و علمی از قبیل اطلاعات پایه تولید شده، نقشههای زمینشناسی، مخاطرات زمینشناختی، زمینشناسی دریایی و مهندسی، اکتشاف مواد معدنی، استراتژی اکتشاف، نقشه راه، آزمایشگاهها، فعالیتهای بینالمللی، طرحهای اقتصاد مقاومتی، اکتشاف عناصر استراتژیک، عناصر نادرخاکی، کانسارهای پنهان، هیدروژئوشیمی، لرزهنگاری، ژئوفیزیک هوایی، پهنههای اکتشافی، پتانسیلیابی منابع آب و ریزگرد و در پایان به مقایسه بودجه اکتشافی مورد نیاز کشور با دنیا ارائه شد.