بررسی عوامل موثر در ظهور چشمههای ایذه
دسته | آب شناسی |
---|---|
گروه | سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور |
مکان برگزاری | بیست و چهارمین گردهمایی علوم زمین |
نویسنده | محمد رضا کشاورزی۱، نصرا.. کلانتری۲ و عزت ا.. رئیسی۳ |
تاريخ برگزاری | ۱۴ اسفند ۱۳۸۴ |
چکیده
هدف از انجام این تحقیق بررسى نقش عوامل لیتولوژى، ساختارى (به ویژه شکستگىها) و توپوگرافى در ظهور چشمههاى محدوده ایذه مىباشد. جهت انجام این تحقیق ابتدا مطالعه زمینشناسى و زمین شناسى ساختارى شامل چین خوردگىها، گسلها و شکستگىها انجام شد. براى بررسى و تعیین ارتباط شکستگىها با محل ظهور چشمهها پارامترهایى همچون تراکم شکستگىها، طول شکستگىها و جهت غالب آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و جهت استخراج شکستگىها از سنجش از دور و GIS نیز استفاده شده است. نتایج نشان مىدهد که محل ظهوراغلب چشمهها در آهک آسمارى و در فواصل ۰ تا ۱۰۰ مترى از شکستگىها قرار دارد. همچنین تراکم منحنىهاى هم تعداد و هم طول شکستگىها با محل ظهور چشمهها منطبق مىباشد. دامنه گسترش بیشتر چشمهها درارتفاع ۹۰۰ تا ۹۶۰ مترى مىباشد. تغییرات فصلى دماى آب چشمهها نشان دهنده سیستم جریان انتشارى و مجرایى - انتشارى مىباشد.
واژههاى کلیدى: ایذه، چشمه ، شکستگى، انتشارى، مجرایى
Assessment of effective parameters on occurrence of Izeh springs
Mohammad Reza Keshavarzi, Nasrolah Kalantari & Ezzatollah Raeisi
Abstract
The purpose of this research is assessment of parameters such as lithology, structure (specifically fractures) and topography on occurrence of springs in the Izeh basin. In this investigation, geology and structural geology including faults and fractures were studied. In order to specify the relationship of the fracture and springs occurrence, fracture density, fracture length and their dominant trend were analysed. For obtain and interpretaion of fractures, the techniques of remote sensing and GIS was also used. The collected data indicated that mostly springs occurrence are fall in Asmari limestone and close to the lineaments (۰-۱۰۰ m). A suitable correlation is also noticed between iso-density contours and iso- length of fractures with formation of springs, and in addition to this, most springs are located in elevation between ۹۰۰ to ۹۶۰ meters. Seasonal variation in temperature of springs indicated diffuse as well as conduit-diffuse flow system.
Key words: Izeh, spring, fracture, diffuse, conduit
مقدمه
حوضه آبریز ایذه با مساحتی در حدود 375 کیلومترمربع از زیرحوضههای آبریز کارون میانی است که بین طول جغرافیایی '42 ° 49 تا '2 °50 و عرض جغرافیایی '43 °31 تا '57 °31 در استان خوزستان واقع شده است. در این حوضه آبریز دشت ایذه توسط ارتفاعات عمدتاً آهکی احاطه شده و از لحاظ زمینشناسی یک پولیه (Polje) محسوب میشود که عوارض و پدیدههای ژئومورفولوژیکی کارستی به ویژه چشمههـای کارسـتی در آن به خوبی مشاهده میشود. Breznik ( 1988) برای کارست دو خصوصیت توأم شامل توده سنگی با قابلیت انحلال و وجود مجراهای آب زیرزمینی را عنوان نموده است. آبهای زیرزمینی که از چشمههای کارستی تخلیه میشوند معمولاً از حجم محدودی از سنگهای کربناته که آبخوان را بوجود آوردهاند نشأت میگیرند.( White, 2002)
در حوضه آبـریز ایـذه 14چشمه وجود دارد که موقعیـت مکانی آنها در طی چند نوبـت عملیات میدانی و با استفاده از دستگاهGPS برداشت گردید. در این تحقیق سعی شده است نقش عوامل مختلف در ظهور چشمهها و همچنین نوع سیستم جریان چشمهها مورد بررسی قرارگیرد.
بحث
سفرههای آبدار کارستی مخازن زیر سطحی هتروژن و ناهمروندی هستند که آب نفوذی از طریق درزهها و شکستگیها، در شبکهها و مجاری انحلالی مرتبط به هم، کانالهای کوچـک و بزرگ تجمع مییابد. عمومـاً سفرههای آبدار کارستی توسط نزدیکترین مجرای انحلالی زیر سطحی - که ممکن است به یک چشمه ختم شود- به طور محلی زهکشی می شوند. تخلخل سفره آبدار کارستی دارای ناهمگونی زیادی است و سطحی ایستابی در آنها یک سطح کاملاً پیوسته نیست، از اینرو در برخی مناطق کارستی ممکن است چشمههایی درفواصل نسبتاً نزدیک به هم وجود داشته باشد ولی آبدهی و حتی کیفیت آنها کاملاً با هم متفاوت باشد. شرایط مختلفی همچون ویژگیهای زمین شناسی، هیدرولوژیکی، هیدرولیکی، خاک شناسی، آب و هوایی سـبب ایجاد چشمه می شود. نوسان آبدهی چشمهها واکنش به نرخ تغذیه میباشد و بستگی به شرایط زمین شناسی و هیدروژئولوژیکی دارد(Todd, 2005). چشمههای جاری شده از آبخوانهای کارستی، از نشانههای نمایان تأثیر هیدرولوژی آب زیرزمینی بر روی سطح زمین هستند (Desmarais, 2002) .
1- نقش لیتولوژی و چینه شناسی
سازندهای رخنمون یافته در ارتفاعات حوضه آبریز ایذه به ترتیب سنی از قدیم به جدید شامل داریان- فهلیان، کژدمی، ایلام- سروک، گورپی، پابده، آسماری، گچساران، کنگلومرای بختیاری، کنگلومرای توکک و نهشته های کواترنری میباشد. تصویر ماهوارهای و نقشه زمین شناسی محدوده مورد مطالعه درشکلهای 1و2 نشان داده شده است. درصد مساحت رخنمون هر یک از سازندها در این حوضه آبریزمحاسبه گردید که نمودار آن در شکل 3 ارائه شده است. در محدوده مورد مطالعه لیتولوژی غالب مربوط به نهشتههـای کواترنـری (48 درصد) و سازند ایلام- سروک (27 درصد) میباشد. آهکهای آسماری با مساحت 6/35 کیلومتر مربع 5/9 درصد از مساحت کل حوضه آبریز را پوشش داده است، سایر سازندها جمعاً 26/8 درصد مساحت محدوده مورد مطالعه را تشکیل میدهند. همانطور که در شکل 4 مشاهده میشود، 67 درصد چشمههای ایذه شامل چشمه سلیمان، الهک، نورآباد، گوشه، تکاب و... در آهکهای درزه و شکافدار سازند آسماری برونزد دارند، همچنین در گذشته چند چشمه در یال جنوبی ناودیس نعل اسبی در آهک آسماری وجود داشته است که پس از حفر چاههای آهکی خشک شدهاند. محل ظهور چشمههای چولکی، کهشور، اژگیل و لندی در مرز سازند آسماری با پابده میباشد که منبع آب آنها در آهکهای آسماری قرار دارد. آهکهای داریان- فهلیان با مساحت 6 درصد از کل حوضه آبریز، تنها چشمه فاروم با آبدهی متوسط 5/1 لیتر بر ثانیه به خود اختصاص داده است. چشمههای سرقنات و راسوند در رسوبات کواترنری دشت رخنمون دارند، لیکن بخشی از آب آنها از آهک آسماری تأمین میشود.
2- نقش عوامل ساختاری
منطقه ایذه از لحاظ زمین شناسی ناحیه ای بر اساس تقسیم بندی اشتوکلین (1968) در ناحیه زاگرس چین خورده یا زاگرس خارجی قرار دارد. تشکیل درههای U شکل همچون دره کهشور و آبراک، تغییر ناگهانی دشت به کوه و نیز زلزله 4 ریشتری اخیر در ایذه از شواهد فعال بودن تکتونیک محدوده است. تاقدیس چالخشک با لیتولوژی غالب آسماری درغرب ایذه، تاقدیس شاویش در جنوب و تاقدیس پیون در شرق و شمال شرق ارتفاعات اصلی این محدوده را تشکیل میدهند. آهک آسماری در جنوب شرق ایذه تشکیل ناودیس نعل اسبی را داده که از زیر توسط سازند پابده محصورشده است (شکل 1). اهمیت شکستگی ها در آبدهی سازندهای سخت توسط Zanin.L at. el (2000) مورد بررسی قرار گرفته است. نقش گسلها و شکستگیها در نفوذ و هدایت جریان آب، ایجاد تخلخل ثانویه، مجاری کارستی، تشکیل چشمهها، پانورها، شافتها موید اهمیت مطالعه آنها میباشد.
2-1- ارتباط بین ظهور چشمهها و فاصله از شکستگیها
شکستگی عبارت است از یک ناپیوستگی مکانیکی مسطح در سنگ که در اثر شکست سنگ تحت فشار کم و درجه حرارت معمولی پوسته زمین ایجاد می شود. شرایط کششی در خط الرأس تاقدیسها و کف ناودیسها سبب تمرکز شکستگیها و در نتیجه تشدید پدیـدههای انحلالی میگردد. در ارتفاعات آهکی منطقه ایـذه شکستگیهای فراوانی وجود دارد که اغلب درارتباط با گسلها میباشند.
در تاقدیس چالخشک چند گسل با روند شمال شرق- جنوب غرب در آهک آسماری وجود دارد که بر شدت کارستی شدن و برونزد چشمههای اشکفت سلیمان، نورآباد، الهک و لندی نقش موثری داشتهاند. در یال شرقی ناودیس نعل اسبی یک گسل راندگی در آهک آسماری وجود دارد که در ایجاد شکستگـیها و برونزد چشمههای تکاب و پاتوف نقش موثری داشته است. یک گسل اصلی با امتداد شمال غرب- جنوب شرق در تاقدیس پیون وجود دارد که موجب پایین افتادن سطح آب در سازندهای آهکی (ایلام- سروک و فهلیان- داریان) این تاقدیس شده است. همین موضوع باعـث شده اسـت که تعداد برونـزد چشمههای تاقدیس پیـون در مقـاسیه با تعداد چشمه های تاقدیس چالخشک در غرب دشت ایذه بسیار کمتر باشد.
با استفاده از تصاویر ماهوارهای و عکسهای هوایی نقشه شکستگیهای (گسلها و درزهها) محدوده مورد مطالعه استخراج گردید (شکل5). به منظور بررسی ارتباط بین ظهورچشمهها و فاصله از شکستگیها، در محیط GIS لایههای Buffer100 متری در اطراف گسلها و شکستگیها ایجاد گردید (شکل 5). بر اساس شکل 4 و همچنین بازدیدهای صحرایی چشمههای لندی، نورآباد، الهک، گوشه، تکاب، پاتوف، و فاروم در فاصله 0 تا100 متری از شکستگیها تشکیل شدهاند.
2-2- ارتباط بین ظهور چشمهها و تراکم شکستگیها
به منظور تهیه نقشه هم شکستگی شبکهای با ابعاد 2× 2 کیلومتر بر روی شکستگیهای استخراج شده )در محیط (GIS، پوشش داده شد و برای هر سلول تعداد شکستگیها (Total number of fracture) و مجموع طول شکستگیها (Total length of fracture) محاسبه گردید. در نهایت نقشه تراکم هم تعداد و هم طول شکستگیها ترسیم شد (شکل 6 و7). در نقشههای تهیه شده تراکم خطوط کنتوری نشان دهنده تراکم درزهها و شکستگیها بوده و نواحی با پتانسیل بالای نفوذپذیری و انتقال جریان آب را نشان می دهد. تراکم منحنیهای هم تعداد، نواحی دارای نفوذ بیشتر را نشان میدهد که با محل ظهور چشمهها مطابقت دارد. نقشه هم طول شکستگیها نیز انطباق لازم را با محل ظهور چشمهها نشان میدهد. تراکم تعداد و طول شکستگی در مجاورت چشمههای نورآباد، گوشه و الهک که از آبدهی خوبی برخوردار میباشند، بیشتر است.
برای نشان دادن جهت غالب شکستگیها، رزدیاگرام شکستگیها در نواحی برخی از چشمهها در شکل 8 ارائه شده است. بر اساس این رزدیاگرامها شکستگیهای موثر در نفوذپذیری و ظهور چشمههای نورآباد، الهک و لندی در تاقدیس چالخشک عمدتاً از نوع شکستگیهای عرضی، در چشمه تکاب از نوع شکستگیهای طولی و در چشمههای پاتوف، کوله زرد و فاروم از نوع شکستگیهای طولی و عرضی میباشند. با توجه به بازدیدهای صحرایی از محدوده مورد مطالعه، بیشتر شکستگیهای موجود در آهکهای آسماری دارای شیب زیاد هستند که این عامل نیز در تراوایی بیشتر این سازند موثر واقع شده است.
3- نقش توپوگرافی
متغیرهای کنترل کننده فرآیندهای کارستی به سه عامل عـمده شیمیـایی، فیزیکی و مـوقعـیت هیدروژئولوژیکی تقسیم میشوند(White , 1988). یکی از پارامترهای فیزیکی اختلاف ارتفاع است که نقش موثری در میزان وقوع بارندگی، تبخیر و تعرق، دما و وضعیت پوشش گیاهی دارد که پوشش گیاهی به نوبه خود از عوامل مؤثردر مقدار نفوذ و روانآب است. توپوگرافـی یک پارامتر پیچیده است که میتواند در سیماهای بیرونی و یا در ساختارهای داخلی در سنگ بستر مانند گسلها و زون شکستگیها منعکس گردد (Henriksen, 2003). بطور کلی توپوگرافـی نقـش موثری درنواحی تغـذیه و تخلیه و برونزد چشمههای کارستی دارد.
در منطقه ایذه فعالیتهای تکتونیکی و چین خوردگی موجب بالا آمدگی تشکیلات گروه بنگستان شده به طوریکه ارتفاع سازندهای آهکی در بخش جنوب شرقی این محدوده به 3000 متر می رسد که در بالا بودن مقدار ریزشهای جوی موثر واقع شده است، همچنین درزه و شکستگیهای فراوانی بوجود آمده که منجر به ظهور70 درصد چشمهها(9 چشمه) در ارتفاع بین 900 تا 960 متر شده است (شکل 9). میزان شیب که تحت کنترل توپوگرافی است در نواحی تمرکز چشمهها در تاقدیس چالخشک در مقایسه با میزان شیب در تاقدیس پیون کمتر میباشد.
4- نوع چشمهها
از