مدل سازی و تلفیق داده های اکتشافی با روش AHP در محیط GIS
دسته | ژئوفیزیک |
---|---|
گروه | سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور |
مکان برگزاری | بیست و ششمین گردهمایی علوم زمین |
تاريخ برگزاری | ۱۳ اسفند ۱۳۸۶ |
1 -محمد فرزامیان، کارشناسی ارشد ژئو فیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود mohamad_farzamian@yahoo.com
2-ابولقاسم کامکار روحانی، دکتری ژئو فیزیک اکتشافی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شاهرود
3-حسنعلی فرجی سبکبار، دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
مقدمه :
از آنجا که اتخاذ تصمیم صحیح می تواند تاثیر به سزایی در طرحهای اکتشافی داشته باشد و با توجه به اینکه روشهای کلاسیک و متداول مدل سازی در اکتشافات معدنی نمی تواند جوابگو باشد، ضرورت وجود یک روش قوی که بتواند متخصین را در این زمینه یاری کند کاملا محسوس می باشد. در این مقاله،مدل سازی و تلفیق داده های ژئوفیزیک و ژئوشیمیایی با روش تحلیلی سلسله مراتبی Analytical Hierarachy Process)) یا به طور خلاصه (AHP) در محیط GIS برای اکتشاف مواد معدنی فلزی منطقه چیچکلو مورد استفاده قرار گرفته است. این منطقه در جنوب غربی زنجان و 30 کیلومتری شرق تکاب بامختصات جغرافیای 47،50،30 طول شرقی و 36،25،11 عرض شمالی واقع بوده که از نظر معدنی حاوی پتانسیل فلزی سرب و روی می باشد که بخش عمده ای از کانی سازی این منطقه در واحدهای کربناتی متمرکز گردیده است. به منظور پتانسیل یابی کانسارهای سرب و روی در منطقه مذکور برداشتهای ژئوفیزیکی (به روش مقاومت ویژه و قطبش القایی) و ژئوشیمیایی انجام پذیرفت. برداشتهای ژئوفیزیکی با کمک روش دو قطبی دو قطبی با فواصل جابجایی الکترودی 25 متر و با گامهای 150 متر و با n=1 تا n=5 در 8 خط پروفیل با فاصله 50 متری برداشت شد. تفسیر اولیه داده های مقاومت ویژه و قطبش القایی در نرم افزار Res2dinv انجام پذیرفت. نمونه های ژئوشیمیایی نیز در شبکه 50 در 50 متر جمع آوری شده و با محاسبه حاصلضرب غلظت عناصر فوق کانساری ((Ag,Zn,Pb و تحت کانساری (Co,Bi,Cu)گسترش هاله های فوق کانساری و تحت کانساری تعیین گردید. تفسیر داده های ژئوفیزیک و ژئوشیمیایی به صورت لایه های اطلاعاتی در GIS تهیه و با روش AHP برای مشخص کردن بهترین منطقه برای حفاری مورد تلفیق قرار گرفتند
برای محاسبه وزن در AH ابتدا وزن نسبی (Local priority) از ماتریس مقایسه زوجی به دست آمده و سپس وزن نهایی (Overall priority) هر گزینه از تلفیق وزنهای نسبی محاسبه می گردد که به طور مختصر به روش محاسبه آن اشاره می شود. برای محاسبه وزن نسبی ابتدا عناصر به صورت زوجی مقایسه شده و ماتریس مقایسه زوجی تشکیل می گردد که در آن ترجیح عنصر i ام نسبت به عنصر جی ام است .
spatial analyst در محیط نرم افزارArc Gis 9.0 مقاطع افقی هر یک از عمق های مذکور با استفاده از روش kriging درونیابی و ترسیم شد و شش لایه مقاومت ویژه و قطبش القایی در 6 عمق مذکور تهیه گردید.(مقاطع مقاومت ویژه و قطبش القایی درعمق 145 متری برای نمونه در شکل 1 و 2 آورده شده است.) در نهایت برای محاسبه یک لایه نهایی برای قطبش القایی، ابتدا هر سلول از محدوده مدل سازی شده مربوط به یک عمق مشخص با همان سلول در 6 عمق مختلف به طور سلول به سلول مقایسه شده تا بیشترین مقدار 6 سلول برای سلول نهایی مشخص گردد. این روند برای تمامی سلولها تکرار شده تا در نهایت لایه نهایی از ترکیب مقادیر ماکزیمم سلولها حاصل شود. همین عمل در مورد لایه نهایی مقاومت ویژه انجام می شود با این تفاوت که در این مورد کمترین مقادیر مقاومت ویژه انتحاب می گردند.لایه های نهایی مقاومت ویژه و قطبش القایی در شکلهای 3 و 4 نشان داده شده است. گسترش هاله های فوق کانساری و تحت کانساری نیز با روش kriging درونیابی و ترسیم شد. (شکل 5 و 6) تا در نهایت 4 لایه اطلاعاتی مذکور جهت تلفیق و وزن دهی حاصل گردید .
به منظور وزن دهی و انجام جمع وزنی لایه های اطلاعاتی ابتدا بایستی تمامی لایه ها نرمالیزه گردند. بدین منظور با توجه به اهمیت دامنه تغییرات، لایه ها در بازه (100-0) امتیاز دهی و نرمالیزه شدند. جدول 1 و 2 به ترتیب لایه های اطلاعاتی مقاومت ویژه و قطبش القایی را نشان می دهد. لازم به ذکر است که این امتیاز دهی بر مبنای مقادیر حاصل از مدل سازی و تعیین مقادیر تقریبی حد زمینه و بی هنجاری ها با نظر متخصص ژئوفیزیک انجام پذیرفت
در ادامه میانگین هندسی نظرات در هر یک از موارد محاسبه شده و با استفاده از نرم افزار Expert Choice وزن نهایی هر لایه (شکل 12) محاسبه شد.(نرخ ناسازگاری کمتر از 1/0 می باشد.) سپس وزن نهایی هر لایه در لایه مورد نظر ضرب شده و پس از انجام جمع وزنی 4 لایه، لایه نهایی (شکل 13) حاصل شد.
Aبا ماهیت ساده و در حین حال جامعی که دارد می تواند به عنوان ابزاری قوی و کار آمد در تحلیل و بر آورد میزان اهمیت روش های اکتشافی به کارگیری شده و در نهایت تلفیق نتایج مورد استفاده قرار گیرد. در اینجا این روش به منظور یافتن بهترین منطقه حفاری از نظر وجود آنومالی فلزی با تلفیق نتایج تفسیر ژئوفیزیک و ژئوشیمی برداشت شده از منطقه چیچکلو در محیط GIS استفاده شده و نتایج قابل قبولی ارائه می دهد.