مطالعه ساخت های موجود در گرانیت های الوند
مطالعه ساخت های موجود در گرانیت های الوند
نوشته: دکتر امیر حسین صدر ، دکتر علی اصغر سپاهی گرو و دکتر غلامرضا خانلری
چکیده
با وجود این که از دیر باز مطالعات سنگشناسی چشمگیری بر روی توده پلوتونیک الوند صورت گرفته است اما بررسی ساختمانهای زمینشناسی موجود در این توده کمتر مورد توجه بوده است. همانگونه که در این مجموعه پلوتونیک گوناگونی سنگشناسی زیادی وجود دارد, ساختهای زمینشناسی آن نیز گوناگون و قابل بررسی است. برخی از مهمترین ساخت های اولیه (ماگمایی) و ثانویه (زمین ساختی) گرانیتهای این مجموعه پلوتونیک عبارتند از:
1) ساخت های اولیه که شامل جهت یافتگی درشت بلورهای فلدسپار, میکا و انکلاوها و همچنین درزهها یا شکستگیهای اولیه است و عمده بحث این مقاله را تشکیل میدهد. این ساختها نشان دهنده یک جریان درون تودهای و ایجاد شکستگیهای همزمان با جایگزینی در توده نفوذی هستند.
2) ساخت های زمین ساختی که شامل شکستگیهای زمین ساختی و تغییرات ساختاری سنگهای این توده در حالت جامد بوده و پس از انجماد کم و بیش کامل توده شکل گرفتهاند.
مطالعه ساختهای اولیه و ثانویه گرانیتهای الوند نشان میدهد که این توده پلوتونیک می تواند الگویی برای بررسی ساختهای گرانیتها باشد و بسیاری از روابط بین ساختارهای درونی و بیرونی (محیطی) تودههای نفوذی را میتوان در آن مطالعه و بررسی نمود.
واژههای کلیدی: گرانیت، زمین ساخت ، ساخت های اولیه، ساخت های تکتونیکی، الوند، همدان ، ایران