سخن سردبیر
جمهوری اسلامی ایران میزبان یکی از بزرگ ترین رویدادهای حوزه علوم زمین با حضور متخصصان جوان از سرتاسر دنیا بود. چهارمین کنگره متخصصان جوان علوم زمین با شعار کاهش مخاطرات زمین شناختی، منابع انرژی برای نسل آینده، در تاریخ 5 تا 8 شهریور ماه 96 در سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در تهران برگزار شد.
نظر به این که سال 2009 میلادی از سوی کمیسیون علمی- فرهنگی ملل متحد به عنوان سال «سیاره زمین» نامگذاری شد، این مهم به منظور حفظ و صیانت از کره زمین و منابع طبیعی آن بوده است، در این راستا، اتحادیه بین المللی علوم زمین و کمیسیـــــــون مزبور با عنایت به ظرفیت سرمایه های عظیـــــــم جوانان زمین شناس و علاقمنـــــــد به حوزه علوم زمین در تمام کــــــره زمین، اقدام به بنیان نهــادن شبکـــــــــــه بین المللی متخصصــــــان جوان علـــــــــوم زمیـــــــــن (Young Earth Scientista: YES) نموده است. این شبکه با عضویت بالغ بر ده هزار زمین شناس از 120 کشور توسعه یافته و در حال توسعه صاحب نام در این حوزه با میانگین سنی 35 سال در گستره کل جهان، در جهت ترویج فرهنگ علوم زمین و سازگاری بشر با زمین هدف گذاری شد که از اعضای اصلی آن متخصان جوان، علاقمند و حائز شرایط جمهوری اسلامی ایران نیز حضور دارند. علیرغم این که مخاطبین این کنگره، متخصصان جوان در حوزه علوم زمین هستند و به طور خاص زیر 35 سال دارند اما شرکت برای عموم افراد علاقمند در تمامی سنین در این حوزه آزاد است. نظر به دوران پسابرجام و شرایط رفع تحریم ها، برگزاری این کنگره زمینه ساز بستر مناسبی جهت از سرگیری و برقراری راه های تبادل دانش فنی، فناوری های نوین و ارتباطات گسترده در سطح بین المللی بوده و بی شک گام مؤثری در راستای تعریف پروژه های بین المللی مشترک، ایجاد فضای سرمایه گذاری، اشتغال زایی و همکاری بین کلیه مجموعه ها و نهادهای مرتبط خواهد داشت. این کنگره با هدف ترویج علوم زمین بین جوانان جوامع مختلف در راستای آموزش، شناخت، مسئولیت پذیری اجتماعی، بهره برداری و ارتقاء کیفیت زندگی جوامع بشری و دستیابی به توسعه پایدار برگزار شد.
از جمله سایر اهداف حائز اهمیت این کنگره می توان به تبادل و برقراری ارتباط هر چه بیشتر بین جوانان حوزه علوم زمین ایران و کشورهای مختلف، معرفی پتانسیل و توانمندی نیروی انسانی جوان و کارآمد فعال در این حوزه، ایجاد زمینه شناخت فرهنگ و سنت های ایرانی- اسلامی کشور، موقعیت های زمین گردشگری و منابع طبیعی، زمین شناسی و اکتشافی، ایجاد فرصت های شغلی مناسب و سرمایه گذاری برای جوانان اشاره کرد.
این کنگره شامل 7 رویکرد به شرح ذیل بود:
1- علوم زمین برای جامعه (وزارت آموزش و پرورش)
2- زمین شناسی و منابع معدنی (خانه معدن ایران)
3- زمین شناسی کاربردی (شرکت رگا زمین ساخت)
4- زمین شناسی نفت (مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران)
5- تغییرات اقلیم و زمین آب شناسی (مؤسسه تحقیقات آب)
6- مخاطرات زمین شناختی و بلایای طبیعی (پژوهشکده علوم زمین)
7- میراث زمین شناختی (پایگاه داده های علوم زمین)