دستگاه شبیهساز زلزله
مطالعه جدید نشان میدهد دستگاه شبیهساز زلزله میتواند اضطراب و ضربه روحی نجاتیافتگان از زلزلههای شدید را تا حد قابل توجهی درمان کند.
دانشمندان انگلیسی و محققان کشور ترکیه دستگاه شبیهساز زلزلهای ایجاد کردهاند که افراد میتوانند با قرار گرفتن درون دستگاه، شخصا شدت لرزهها و مدت زمان رخ دادن آنها را کنترل کنند و بدینترتیب ترس و اختلالات روانی مربوط به زلزله را در خود از بین ببرند. این دستگاه شبیهساز زلزله که نتیجه کار آن به مراتب بیش از انتظار محققان بودهاست، خانه کوچکی است با تمامی وسایل که روی سکوی ویژهای قرار گرفته که این سکو توسط بازوهای مکانیکی به لرزه در میآید. یک رایانه کنترل حرکات سکو را بر عهده دارد اما افرادی که درون دستگاه شبیهساز قرار گرفتهاند خود میتوانند شدت و بزرگی لرزهها را تعیین کنند و به میل خود با دستگاه کنترل از راه دور آن را متوقف سازند.در نخستین استفاده آزمایشی از این دستگاه، ده تن از زلزلهزدگان زمین لرزه شدید شمال غرب ترکیه در سال ،۱۹۹۹موفق شدند سه ماه پس از استفاده از این دستگاه، مشکلات روانی و ترس ایجاد شده پس از زلزله موسوم به اختلالات "پیتیاسدی" را به میزان قابل توجهی در خود درمان کنند.
در آزمایش دوم، ۳۱بازمانده همین زلزله که پس از آن دچار مشکل روانی شده بودند به دو گروه تقسیم شدند که گروه اول تنها یک بار از دستگاه شبیهساز زلزله استفاده کرد و گروه دوم چندین جلسه با یک روانپزشک مشاوره داشتند. در پایان مطالعه، مشکلات روانی بازماندگان زلزله شامل ترس از قرار گرفتن زیر سقف، بیدار ماندن در شب از ترس وقوع زلزله، ترسیدن از لرزشهای ناشی از عبور خودروهای سنگین از کنار ساختمان و یا ترس از لرزشهای ایجاد شده در حین بادهای شدید، در میان این دو گروه مورد سنجش قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد افرادی که فقط یک بار از دستگاه شبیهساز زلزله استفاده کردهاند در مقایسه با افرادی که مشاوره روانپزشکی داشتهاند، به میزان ۲۰درصد بهبودی بیشتری مییابند. به گفته دکتر "مترین باشاوغلو" سرپرست مطالعه، محقق موسسه روانپزشکی لندن و نیز محقق مرکز تحقیقات رفتار و درمان استانبول، هر چند استفاده از این دستگاه برای درمان مشکلات زلزلهزدگان ممکن است هزینهبر به نظر بیاید اما در هر جلسه ۵تا ۱۰نفر میتوانند از دستگاه استفاده کنند که این امر هزینه اقتصادی را کاهش میدهد و به علاوه تاثیر بلندمدت استفاده از دستگاه بسیار باارزش است. به گفته "لزلی کریک-اسمیث" روانشناس انگلیسی در "چسترفیلد"، در این دستگاه از فناوریهای پیشرفته در کنار یک روش درمان قدیمی بهره گرفته شده که بر اساس آن، افراد به صورت تدریجی و به شکل کنترل شده با آنچه در گذشته سبب ترس شدیدشان شده مجددا مواجه میشوند.
نظر شما :