نخستین همایش زمینشناسی زیستمحیطی و پزشکی
نخستین همایش زمینشناسی زیستمحیطی و پزشکی به منظور سنجش سطح آگاهی و تجربه افراد متخصص در این زمینه و همچنین آگاهی از میزان بررسیها و تحقیقات صورت گرفته و آشنایی کارشناسان و متخصصان این رشته با یکدیگر، در دانشگاه شهید بهشتی آغاز بکار کرد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور نخستین همایش دوروزه زمینشناسی زیستمحیطی و پزشکی روز چهارشنبه با حضور جمعی از اساتید، محققان و صاحبنظران در این زمینه در دانشگاه شهید بهشتی با همکاری سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، سازمان حفاظت محیطزیست و بخش پژوهش و فناوری دانشگاه شهید بهشتی گشایش یافت.
دکتر احمد خاکزاد دبیر علمی همایش هدف از برگزاری همایش مذکور را سنجش سطح آگاهی و تجربه افراد متخصص در علوم زیستمحیطی و همچنین آگاهی از میزان بررسیهای و تحقیقات صورت گرفته در این زمینه عنوان کرد.
وی با بیان اینکه مسائل زمینشناسی زیستمحیطی و پزشکی در دنیای امروز دارای اهمیت بسیار ویژهایی است و تأثیر بسزایی در تغییرات پوسته زمین دارد، تصریح کرد: به همین لحاظ علومپزشکی و زیستمحیطی مرتبط با مسائل زمینشناسی طی سالهای اخیر بهطور جدی در دانشگاههای سراسر دنیا در حال پیگیری و تحقیق است و این در حالی است که متأسفانه در ایران به جز سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در هیچ نهاد دیگری فعالیت چندانی صورت نگرفته است.
دبیر علمی اولین همایش زمینشناسی زیستمحیطی و پزشکی با ابراز خرسندی از بالا بودن سطح کمی و کیفی مقالات ارائه شده به دبیرخانه همایش گفت: خوشبختانه 155 مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد که پس بررسیهای علمی 20 مقاله بصورت شفاهی و 60 مقاله به صورت پوستر در دو بخش زمینشناسی پزشکی و زمینشناسی زیستمحیطی ارائه خواهند شد.
در ادامه دکتر تهرانچی معاون پژوهشی دانشگاه شهید بهشتی ضمن تأکید بر اهمیت رشتههای مرتبط با مسائل زمینشناسی گفت: پژوهشکده علومطبیعی واقع در دانشگاه شهید بهشتی از چندین رشته مختلف از جمله حقوق، اقتصاد، محیطزیست، بیولوژی، زمینشناسی و غیره تشکیل شده و بر همین اساس مسوولان دانشگاه بمنظور توسعه و تبیین این رشته توجه ویژهایی به بسترسازی مناسب در مورد آن دارند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر یک زمینشناس به تنهایی قادر به پاسخگوئی به مسائل اطراف خود نیست، یادآور شد: زمینشناسان، پزشکان و کارشناسان محیطزیست باید با تعامل با یکدیگر به بررسی مسائل و مشکلات پیرامون زندگی بشر بپردازند.
معاون پژوهشی دانشگاه شهید بهشتی خاطر نشان کرد: امیدواریم به رشتههای زمینشناسی پزشکی و زمینشناسی زیستمحیطی به عنوان یک رشته تحصیلی نگاه شود تا بتوانند جایگاه واقعی خود را بین علوم مختلف کسب کنند.
مهندس اسماعیلیدهج مدیر کل نظارت و کنترل عملیات اکتشافی وزارت صنایع و معادن نیز ضمن مفید ارزیابی کردن برگزاری چندین همایشهایی جهت معرفی مسائل پزشکی و زیستمحیطی مرتبط با زمینشناسی، گفت: البته بررسیهای زمینشناسی پزشکی و زمینشناسی زیست محیطی چندین سال است که در سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در حال پیگیریست و باید توجه داشت زمینشناسی به عنوان یکی از مهمترین رشتههای پایه و اساسی مدخلی برای ورود به بسیاری از رشتههای دیگر است که متأسفانه در ایران کمتر به آن توجه شده است.
همچنین دکتر سروش مدبری مدیر دفتر بررسی آلودگی آب و خاک سازمان حفاظت از محیطزیست با بیان اینکه زمینشناسی نقش بسیار فراتر از آنچه که حتی خود زمینشناسان تصور آنرا دارند در حیات انسانها بر روی کرهزمین دارد، تصریح کرد: زندگی انسانها چه از فراهم کردن منابعی معدنی که برای بقاء بر آن استوار است و چه ایجاد امنیت در برابر خطرات زمینشناختی و خطرهای دیگری که یا انسان برای خودش یا زمین برای انسان ایجاد میکند، به زمین و محیط اطراف وی وابسته است.
وی با اشاره به سطح آگاهی بسیار پائین عموم جامعه از مسائل مرتبط با زمین، افزود: با توجه به اینکه سال جاری به عنوان سال جهانیزمین نام گرفته است، مسوولان باید با ایجاد کمیتههای تخصصی به فرهنگسازی صحیح در بین مردم بپردازند.
مدبری در ادامه یادآور شد: اکنون که انسان به اوج شکوفایی اقتصادی و اجتماعی خود رسیده، زمین به مرحله عدم پذیرش رسیده و دیگر گنجایش و تحمل دریافت آلودگیهای بیش از این را ندارد و باید دانست با بر هم ریختن تعادل موجود در زمین بخاطر آلودگیهای ایجاد شده، اولین اثرات آن در قالب انواع بیماریها متوجه انسان خواهد شد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر هیچ رشتهای مستقل عمل نمیکند و اکثر رشتهها با یکدیگر در ارتباط هستند، تصریح کرد: در قرن حاضر میان رشتهها برای رفع نیاز و مشکلات جامعه بشری ایجاد شدهاند که یکی از این میان رشتهها، زمینشناسی زیستمحیطی است که در ابتدا با تأکید بر خطرهای موجود در زمین فعالیت خود را آغاز کرد و بعدها نیز با گسترش آلودگیهای زیستمحیطی دامنه فعالیت این رشته توسعه یافت.
مدیر دفتر بررسی آلودگی آب و خاک سازمان حفاظت از محیطزیست گفت: زمینشناسان در قرن اخیر با ارائه دیدگاههای زیستمحیطی نقش زیادی ایفا کردند و به لحاظ اینکه محیطزیست زنجیرهایی پیوسته از مسائل زمینشناختی، پزشکی و زیستمحیطی است نمیتوان نظرات کارشناسان این رشته را نادیده گرفت.
دکتر یعقوبپور عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت معلم نیز با بیان اینکه آنچه به عنوان زمینشناسی پزشکی یاد میشود رابطه بین سلامت و بهداشت انسان و حیوان با زمین است، گفت: شکی نیست عوارضی که باعث تأثیر در زندگی انسان میشود یا بطور مستقیم از زمین به او تحمیل شده یا خود انسان آنرا خودش به محیطزیست منتقل و سپس به چرخه سلامتی خود وارد کرده که نمونه های فراوان آن در آلودگیهای آب، خاک و هوا در تهران مشاهده میشود.
در ادامه دکتر علی حدیدی پزشک و متخصص هومیوپاتی در خصوص ارتباط این رشته با مباحث مختلف زمینشناسی گفت: علم پزشکی دارای طبقهبندی مختلفی است که مشخصترین آن تحت عنوان پزشکی رایج یاد میشود که عموم جامعه با این علم آشنا هستند.
وی افزود: علم هومیوپاتی به عنوان یکی از رشتههای پزشکی مکمل در کنار پزشکیهای رایج بکار می رود و پزشکان در کتب داروسازی بطور مستمر از علم زمینشناسی در مباحث خود بهره میبردند و استفاده آنها از عناصر و کانیهای موجود در زمین و انجام فرایندهای شیمیایی برای تولید دارو بر کسی پوشیده نیست.
حدیدی با بیان اینکه با پیشرفت روزافزون رشتههای زمینشناسی و پزشکی ارتباط میان آنها بطور مشخصتری نماد یافته، تصریح کرد: منبع داروهای مورد نیاز پزشکان برای رفع بیمارهای انسانها از گیاهان، کانیها و جانوران بدست میآید که تفاوت علم هومیوپاتی با پزشکی رایج در این است که هومیوپاتی برای ایجاد تغییر در همه عناصری که برای تهیه دارو بکار میبرد از عوامل فیزیکی بهره می برد در صورتیکه داروها در پزشکی رایج دچار تغییرات شیمیایی میشوند.
این متخصص هومیوپاتی افزود: با شناخت و رتبهبندی بسیاری از کانیها از جمله املاح سدیم، پتاسیم، سولفور، فسفر و ... در علم زمینشناسی، میتوان اثرات آنرا در علم هومیوپاتی یافت و با مطالعه دقیق به فرایندهای جدید کانیها دست یافت و تأثیرات آن را بر روی بدن انسان مطالعه و بررسی کرد.
نظر شما :