طی 5 سال؛ تولید فولاد جهان 46 درصد افزایش یافت

با رونق بازار ساختمانی و توسعه تاسیسات زیربنایی در اکثر کشورهای در حال توسعه طی سالهای گذشته مصرف ظاهری فولاد در جهان بهطور میانگین بیش از 7 درصد از سال 2002 تاکنون افزایش داشته است بهطوری که سال گذشته میزان آن به اوج خود یعنی 113/1 میلیارد تن رسید و برای پاسخگویی به این افزایش تقاضا، تولید فولاد نیز شدیدا شتاب گرفته است و در سال 2006 به 24/1 میلیارد تن رسید که در مقایسه با 850 میلیون تن در سال 2001 افزایشی معادل 393 میلیون تن یا 46 درصد را شاهد است. این افزایش تقاضای فولاد شرایط مطلوبی را برای اکثر فولادسازان بهوجود آورده است. قیمتهای فولاد و قیمتهای بعضی از مواد اولیه در بعضی از بازارها دو برابر یا بیشتر نسبت به سال 2001 بالا رفته است. سود فولادسازان هم بالا رفته است که بازسازی و ادغام نیز مزید بر تقویت صنایع فولاد در اغلب کشورها شده است.
چشمانداز مطلوب تقاضای فولاد
در سال 2006 مصرف ظاهری فولاد چین در ظرف 5 سال گذشته به 398 میلیون تن رسید که تقریبا دو برابر افزایش یافته است. این کشوردر حال حاضر تقریبا 32 درصد مصرف ظاهری فولاد در جهان را به خود اختصاص داده است. توسعه سریع تولید صنعتی چین و روند بالای شهرسازی آن نشاندهنده این است که مصرف فولاد افزایش خواهد داشت اما به نظر میرسد در سالهای آتی بهتدریج از میزان این رشد دو رقمی که در سالهای اخیر بهدست آمده است کاسته شود. در هند نیز پتانسیل قابل ملاحظهای برای رشد مصرف وجود دارد. سرمایهگذاری سنگین در زیرساختار این کشور مانند راهآهن، بنادر، راهسازی مصرف فولاد را افزایش خواهد داد. در روسیه آینده مصرف فولاد مطلوب است که زمینهساز آن بالا رفتن فعالیت صنایع خودروسازی، خانهسازی و بازسازی زیرساختارهای قدیمی است. در برزیل تقاضا برای فولاد با گسترش فعالیتهای خودروسازی و صنایع ساختمانی روندی صعودی خواهد داشت. مصرف فولاد در خاورمیانه سریعا نسبت به 37 میلیون تن پایین رو به افزایش است. زیرساختارهای سنگین و فعالیتهای ساختمانی پشتوانه این رشد مصرف است. در کشورهای نفتا (آمریکا، کانادا و مکزیک) بهدلیل مشکلات بازار صنایع ساختمانی و کاهش فعالیتهای تولیدی در آمریکا امسال مصرف فولاد را نسبت به 155 میلیون تن در سال 2006 کاهش خواهد داد حال آنکه پیشبینی میشود در سال 2008 با رشد مجدد اقتصادی به میزان تقاضا افزوده شود. مصرف فولاد در 27 کشور اتحادیه اروپا در سالهای 2007 و 2008 بهتدریج به رشد خود ادامه خواهد داد چون چشمانداز مصرف فولاد در داخل و نیز خارج خوب است.
شتاب تند تولید فولاد در جهان
تولید جهانی فولاد طی 5 سال گذشته از شتاب چشمگیری برخوردار بوده است. چین بالغ بر دو سوم افزایش تولید جهانی فولاد را در 5 سال گذشته به خود اختصاص داده است بهطوری که تولید آن از 151 میلیون تن در سال 2001 به 423 میلیون تن در سال 2006 رسید. در نتیجه سهم چین از تولید جهانی تقریبا ظرف 5 سال گذشته به دو برابر افزایش یافته است یعنی از 7/17 درصد به 34 درصد در سال 2006 رسیده است. در هند که هفتمین تولیدکننده بزرگ فولاد در جهان محسوب میشود، تولید در سال 2006 به 44 میلیون تن رسید. در آینده ظرفیت و حجم تولید فولاد هند شدیدا افزایش خواهد داشت تا بتواند پاسخگوی تقاضای فولاد در بخشهای صنعتی و امور زیربنایی و ساختمانی کشور باشد. تولید روسیه در سال 2001 معادل 59 میلیون تن بود که در سال 2006 به 71 میلیون تن رسید و احتمالا همواره در سالهای آتی افزایش پیدا کند که بیشترین رشد آن مربوط به کورههای قوسی است که بهتدریج جایگزین کورههای قدیمی open-hearth خواهد شد. در بقیه کشورهای آسیا (به جز چین)، نفتا و 27 کشور اتحادیه اروپا در سالهای اخیر از میزان تولیدات فولاد کاسته شده است. با افزایش تقاضای چین برای محصولات کیفی، تولید فولاد خام ژاپن در سال 2006 به 116 میلیون تن رسید که از اوایل دهه 1970 تاکنون بالاترین میزان تولید آن بوده است. تولید فولاد خام آمریکا از 90 میلیون تن در سال 2001 به حدود 99 میلیون تن در سال گذشته رسید که پشتوانه آن تولید کورههای قوسی بوده است. تولید فولاد خام در 25 کشور اتحادیه اروپا در سال گذشته به 5/198 میلیون تن رسید. رشد تا حدی در کشورهای جدید عضو اتحادیه سریعتر بوده ولی به هرحال بسیار ناچیز است.
ادغام بیشتر در صنعت
انتظار میرود که ادغام در صنعت فولاد همچنان به روند خود ادامه داده و ابعاد آن جهانیتر شود و انگیزه این اقدام تولید در مناطقی است که بازار مصرف آن بالا بوده و هزینههای تولید نیز در آنجا پایینتر بوده و دسترسی به مواد اولیه ارزان مانند زغالسنگ، سنگآهن و گاز آسان باشد. اینگونه ادغامات میتواند موجب سیکلهای تولیدی روان و بازاری سالم شود و در بلندمدت سودآوری فولادسازان را افزایش خواهد داد.
صنعت فولاد جهانی مواجه با چالشهای مهم
بهرغم شرایط استثنایی مطلوب بازار، این صنعت با چالشهای مهمی روبهرو است که میتواند در بلندمدت به سودآوری آن لطمه بزند. چنین چالش هایی شامل مسائل تجاری با افزایش سریع ظرفیتهای فولادسازی در کشورهای در حال رشد بهوجود خواهد آمد و اگر تقاضا در این دسته از کشورها برای فولاد پایین باشد ریسک اصطکاکهای تجاری افزایش خواهد یافت. مسائل زیستمحیطی: صنعت فولاد باید به مسئله کنترل محیطزیست توجه داشته و در عین حال به توان رقابتی بودن خود نیز باید بیفزاید. مسئله انحرافات در بازارهای رقابتی جهانی همچنان حائز اهمیت خواهد بود. در دسترس بودن انرژی و مواد اولیه: افزایش ظرفیت فولادسازیها، محدودیتهای صادراتی، موانع سرمایهگذاری و مشکلات زیربنایی در بعضی از بازارهای مواد اولیه میتواند به کمبود مواد اولیه شدت بخشیده و منتهی به قیمتهای بالاتر شود. کمبود نیروی کار ماهر: ظرف چند سال آینده در کشورهای صنعتی تعداد زیادی نیروی کار ماهر، بازنشسته خواهند شد. با توجه به پیر شدن جمعیت در این کشورها از تعداد نیروی کارگر ماهر نسبت به زمان کنونی کاسته خواهد شد، آموزش نیروی انسانی و تربیت آنان باید مورد توجه صنعت فولاد قرار گیرد.
نظر شما :