هجدهمین جلسه کارگروه بررسی فرونشست دشتهای کشور
هجدهمین جلسه کارگروه بررسی فرونشست دشتهای کشور با هدف بررسی مخاطرات ناشی از استمرار در بهرهبرداری بیرویه از منابع آب زیرزمینی و با حضور نمایندگان نهادهای فعال در این زمینه در سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی واکتشافاتمعدنی کشور مهندس محمدجواد بلورچی مجری فنی طرح بررسی مخاطرات ناشی از فرونشست زمین در دشتهای کشور در هجدهمین جلسه کارگروه بررسی این طرح که با حضور نمایندگان شرکت مدیریت منابع آب ایران، وزارت جهادکشاورزی و سازمان نقشهبرداری کشور برگزار شد، در مورد هدف از برگزاری این نشست گفت: با برگزاری چنین جلساتی حاضران از نزدیک به بررسی آخرین دستاوردها و اطلاعات خود در خصوص فرونشستهای ایجاد شده در دشتهای کشور خواهند پرداخت.
وی افزود: بر اساس اطلاعات جدید بدست آمده از بررسی تصاویر رادار در گروه دورسنجی سازمان، عوارض فرونشست در دشتهای اشتهارد و آبسرد دماوند مشاهده نشده، اما مناطق هشتگرد و نظرآباد با این پدیده مواجه شدهاند.
بلورچی با بیان اینکه با مطالعه دادههای رادار موجود وسعت فرونشست ایجاد شده در دشت قزوین نیز مشخص شد، یادآور شد: موضوع نگرانکننده نرخ بالای فرونشست در منطقه هشتگرد است که بررسیها به منظور تأئید دادههای تصاویر راداری با دادههای GPS و ترازیابیهای دقیق سازمان نقشهبرداری کشور در حال انجام است و این در حالیست که در حال حاضر در مناطق کشاورزی جنوب هشتگرد و نظرآباد به علت برداشت بیش از اندازه از ذخایر زیرزمینی منطقه، ذخایر آب موجود به کمترین میزان کاهش یافته و ماسهدهی شدید چاهها بهشدت توسعه یافته است.
مجری فنی طرح بررسی فرونشست دشتهای کشور در ادامه گفت: با ادامه مطالعات، کارشناسان به این نتیجه دست یافتند که در این مناطق سفرههای آب زیرزمینی متعددی وجود دارد که وجود پیزومتر به منظور اندازهگیری و مدلسازی دقیق نرخ فرونشست ایجاد شده در این مناطق بسیار ضروری است.
وی با اشاره به اینکه پیزومترها در تعداد بسیار محدود و تنها برای مطالعه سفرههای سطحی موجود است، تصریح کرد: به منظور توسعه شبکه پیزومترها در دشتهای کشور بعنوان ابزاری بسیار سودمند در جهت مدیریت و رفتارسنجی آبخوانهای کشور، پشتیبانی بیشتر دستگاههای اقتصادی کشور از امور مطالعات آبهای زیرزمینی وزارت نیرو را طلب میکند.
بلورچی ضمن تأکید بر لزوم اطلاعرسانی در مورد پدیده فرونشست، خواهان بررسی بیشتر این موضوع در سطوح بالای مدیریت دولت شد و گفت: با توجه به اینکه بسیاری از ارگانهای دولتی مرتبط عضو این کارگروه هستند، باید به ارتقاء سطح آگاهی مسوولان اجرایی کشور در مورد این پدیده اندیشید.
وی با بیان اینکه بیش از 92درصد از آبهای زیرزمینی کشور برای کشاورزی مصرف میشود، تصریح کرد: در آیندهایی نهچندان دور شاید آب ارزشمندتر از ذخایر انرژی از جمله نفت باشد و این در حالیست که با روند کنونی، در آینده ذخایر آبهای زیرزمینی به کمترین میزان خواهد رسید.
مجری فنی طرح بررسی فرونشست دشتهای کشور در پایان گفت: با برگزاری سمینارهای مرتبط و اطلاعرسانی به موقع به عموم جامعه و ایجاد تعامل بیشتر با مسوولان مرتبط با این امر، میتوان به راهکارهای مناسبی برای جلوگیری از پیشرفت پدیده فرونشست در دشتهای کشور دست یافت.
نظر شما :