سال آینده کشور از واردات زغالسنگ بینیاز میشود

معدن سنگآهن چادرملو در قلب کویر مرکزی ایران، در دامنه شمالی کوههای خاکستری رنگ چاه محمد در حاشیه جنوبی نمکزار ساغند بهفاصله 180 کیلومتری شمالیشرقی شهر یزد و 300 کیلومتری جنوب طبس قرار گرفته است. چادرملو بهواسطه موقعیت جغرافیایی کویری دارای آب و هوای خشک و سرد در زمستان و گرم در تابستان است میزان سرما در شبهای زمستان گاه تا 16 درجه زیر صفر میرسد و گرمای هوا در تابستان تا 45 درجه بالا میرود. سرعت باد تا 90 کیلومتر در ساعت هم رسیده است که باعث توفانهای شن میشود. ذخیره معدن 400 میلیون تن و ذخیره قابل استخراج 320 میلیون تن است و با توجه به ظرفیت تولید فعلی عمر معدن 50 سال خواهد بود. تولیدات شرکت و مصرف کنندگان نیز شامل تولیدات اصلی شرکت کنسانتره، سنگآهن دانهبندی شده (درشت دانه و ریزدانه) و کنسانتره آپاتیت است. مصرفکنندگان محصول سنگآهن، مجتمعهای فولاد سازی، که به روش احیای مستقیم مبادرت به تولید محصولات فولادی میکنند، هستند. سنگآهن بهعنوان ماده اولیه اصلی مورد نیاز در صنایع فولاد است. بنابراین یکی از مزیتهای مهم اقتصادی در تولید فولاد هر کشور، استفاده از سنگآهن داخلی است. در ایران مجتمع های فولادسازی، بهخصوص فولاد مبارکه و ذوبآهن اصفهان کاملا از این مزیت برخوردار هستند. با استفاده از سنگآهن داخلی با توجه به ملاحظات موجود علاوه بر صرفهجوییهای ارزی، زمینه کاهش عمده در قیمت محصولات فولادی را در این دو واحد فراهم میکند.آنچه در ادامه میخوانید حاصل گفتوگو با دکتر سعدمحمدی مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران پیرامون آخرین وضعیت این مجتمع معدنی و وضعیت تولید سایر مواد معدنی کشور است.
خط چهارم طرح توسعه مجتمع سنگآهن چادرملو چه زمانی به بهرهبرداری میرسد؟
خط چهارم تولید کنسانتره از چادرملو بهطور آزمایشی راهاندازی شده و در آینده نزدیک برنامه افتتاح رسمی آن را داریم. گندلهسازی کارخانه نیز به مرحله نهایی رسیده و الان در مرحله تولید و آماده افتتاح است. این کارخانه اکنون در حال تولید است.
تولید سنگآهن تا پایان امسال در مجموع به چقدر میرسد؟
ما امسال برای نخستین بار در کشور از مرز 20 میلیون تن تولید سنگآهن عبور خواهیم کرد که رکورد بسیار خوبی است، در حالیکه این میزان در سال گذشته حدود 17 میلیون تن بود. تولید سنگآهن کشور مازاد بر نیاز داخلی است.
چه میزان از تولیدات سنگآهن در بازار داخلی و چه بخشی از آن به صادرات اختصاص مییابد؟
آن بخشی که مورد نیاز کارخانههای فولادسازی نیست بهدلیل افزایش تولید، مقدار کمی از آن صادر میشود و برای توسعه سرمایهگذاری معادن سنگآهن هزینه میشود تا بتوانیم در سالهای آینده تولید سنگآهن را در سالهای آتی به میزان مورد نیاز برای تولید 28 میلیون تن فولاد برسانیم و با راهاندازی معادن گلگهر 2، 3 و 4 و سه معدن جدید که برای سال آینده تجهیز و آمادهسازی آن را در برنامه خواهیم داشت، به اهداف مورد نظر برسیم.
تولید زغالسنگ تا پایان امسال به چه میزانی میرسد؟
تولید زغالسنگ در سال جاری قطعا به رقمی بالاتر از سال گذشته خواهد رسید ضمن اینکه معدن طبس هم راهاندازی شده و در سال 87 کشور از واردات زغالسنگ بینیاز خواهد شد. در سال آینده از 5/1 میلیون تن تولید کنسانتره زغالسنگ عبور خواهیم کرد.
ککسازی زرند چه زمانی به بهرهبرداری میرسد؟
ککسازی زرند در دهه فجر امسال آماده افتتاح است و امیدواریم بتوانیم با تولید 400 هزار تن کک در کارخانه زرند، از واردات کک هم در سال 87 بینیاز شویم.
انعقاد قرارداد زرشوران چرا به تعویق افتاد؟
زرشوران مراحل نهایی را طی میکند زیرا ادعایی مبنی بر این که سیستم دیگری هم وجود دارد که بتواند شرایط سهلتری را برای استحصال طلا داشته باشد، مورد بررسی قرار گرفت و اکنون مراحل نهایی را میگذراند و در آینده نزدیک با ارائه گزارشی، انعقاد قرارداد زرشوران را به اجرا میگذاریم.
چند طرح اکتشافی در حال اجرا دارید؟
در مجموع 32 طرح اکتشافی در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در حال اجراست و بیشتر جهتگیری ما در سنگآهن، زغالسنگ، طلا و عناصر فلزی است که خوشبختانه در حال بهدست آوردن نتایج جدیدی هستیم.
اقدامات دولت نهم در بخش معدن چه بوده است؟
ما در 5/2 تا 3 سال گذشته در بخش سنگآهن توانستیم حدود یک میلیارد تن سنگآهن اکتشاف کنیم که این یک عملکرد فوقالعاده است و در بخش زغالسنگ نیز حدودی 450 میلیون تن اکتشاف داشتیم امیدواریم در راهاندازی معادن جدید سنگآهن از جمله معادن سنگآهن گلگهر 4، جلالآباد که اکنون فعال شده، چاهگز که در مرحله تجهیز است، میشدوان که فعال شده و زاعیا و معادنی که سال آینده راهاندازی خواهیم کرد و معادن جدیدی که اکتشافات آنها تکمیل شده مثل آنومالی شمالی بتوانیم در افزایش اکتشاف مثمرثمر باشیم.
در مورد کاهش حوادث معدنی آخرین وضعیت چیست؟
در تمام موارد با وجود اینکه ساعات کار مفید در 8 ماهه امسال نسبت به سال قبل بیش از 20 درصد افزایش یافته و به 36 میلیون ساعت رسیده، در تمام موارد شامل ضریب شدت حوادث، تکرار حوادث و تعداد حوادث، کاهش آمار داشتیم و با خرید تجهیزات، آموزشهای مکرر، بازدیدهای مداوم و استفاده از کارشناسان خبره شرایط مساعدتری داشتیم و توانستیم شرایط را به حد مثبت هدایت کنیم اما اعتقاد داریم هنوز جا برای کار و رسیدن به شرایط بهینه وجود دارد که در این خصوص برنامهریزی کردهایم و خوشحال هستم که بگویم برای نخستین بار سیستم رادیومتری را در معادن زغال ایجاد کردیم و اکنون به دنبال سیستمها و تکنیکهای جدیدی برای افزایش ضریب ایمنی در کار معادن هستیم.
نظر شما :