وجود نام خلیجفارس در کتابها و نقشههای باستانی اروپایی
در نقشه تاریخی موجود در سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، برگرفته از مجموعه کتابهای باستانی 250 ساله اروپایی، نام خلیج پریسکوس یا خلیجفارس و خوزستان و طبس و دیگر مناطق ایران نوشته شده است.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، دکتر جمشید افتخارنژاد، کارشناس ارشد این سازمان از وجود نقشه کهن ایران بزرگ به عنوان سندی قدیمی برای اثبات نام خلیجفارس از حدود 250سال قبل خبر داد و گفت: پرفسور یوان اشتوکلین، زمینشناس سوئیسی در پایان خدمتش و به هنگام ترک ایران، اصل نقشه کهن ایران بزرگ را به رسم یادبود به اینجانب هدیه نمود که این نقشه مرزهای ایران را از زمانهای گذشته به طور واضح نشان میدهد.
وی افزود: بر اساس این نقشه، ایران در گذشته در غرب تا دیاربکر و منطقه کردستان عراق و ترکیه و تا دریای آزوف و در شمال قفقاز و همه کشورهای آسیای مرکزی امروز را در بر میگرفته و در شرق نیز تا حوالی تبت و کشمیر و کابل و جلگه پنجاب و ازبکستان و در جنوب تا جنوب خلیجفارس امتداد داشته است.
افتخارنژاد با بیان این که در این نقشه همانند دیگر نقشههای قدیمی نام خلیجفارس به همین نام نوشته شده، تصریح کرد: در نقشههای پیشین نیز خلیجفارس به نام پرسیکوس سینوکس یاد شده که در اینجا هم خلیج پریسکوس یا خلیجفارس، خوزستان و طبس و دیگر مناطق ایران نوشته شده است.
وی با اشاره به متن ارسال شده پرفسور اشتوکلین درباره نقشه مورد نظر، خاطرنشان کرد: این نقشه، یک چاپ اصلی از مجموعه کتابهای باستانی، نقشههای ایران و آسیای مرکزی است که D'Isle G.de اولین جغرافیدان نامی پادشاهی فرانسه تهیه کرده و حدود 250سال قبل به چاپ رسانده است.
یادآور میشود دکتر یوان اشتوکلین از چهرههای ماندگار در دانش زمینشناسی ایران بیست و هفت سال از عمر خود را برای شناخت پدیدههای زمینشناسی ناشناخته ایرانزمین سپری نمود و اندوختههای ارزشمند علمی خود را در قالب تعداد فراوانی کتاب، مقاله و نقشههای زمینشناسی به یادگار گذاشت.
وی در سال 1950 میلادی، همزمان با ملی شدن صنعت نفت ایران با گروهی از زمینشناسان کشور بیطرف سوئیس به ایران اعزام شد. این گروه در قالب شرکت جدیدالتاسیس ملی نفت ایران، هسته مرکزی اکتشافات را سامان داده و اکتشافات را در سراسر کشور آغاز و همزمان به آموزش نیروی انسانی جوان در صنعت همت گماشتند.
گفتنیست در سال 1341(1960میلادی) که سازمان زمینشناسی کشور فعالیت خود را در چارچوب پروژه مشترک UNDP سازمان ملل و دولت ایران آغاز کرد، اشتوکلین به عنوان زمینشناس ارشد این پروژه مشترک از سوی UNDP منصوب و مسوولیت برنامهریزی، تهیه و تدوین نقشههای زمینشناسی سراسری کشور را برعهده گرفت. وی با کاردانی و درایت مدیریت وقت سازمان و تلاش پرثمر زمینشناسان جوان ایرانی، نسبت به ایجاد و تجهیز آزمایشگاه و بخشهای گوناگون بر اساس استاندارد سازمانهای زمینشناسی کشورهای پیشرفته دنیا اقدام نمود به نحوی که سازمان زمینشناسی نوپای ایران در زمان کوتاهی عقبماندگیهای موجود را جبران و موقعیت ممتازی در منطقه کسب نمود. پس از ترک ایران، همکاران ایرانی او به خوبی از مسئولیتی که به عهده آنها گذاشته شده بود برآمدند و امروز سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشوردر جایگاه والای علمی کنونی خود قرار گرفته است.

نظر شما :