عملکرد سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور از بدو انقلاب
همزمان با بزرگداشت دهه مبارک فجر و سیامین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، گزیده عملکرد سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور از بدو انقلاب تا سال1384اعلام شد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، تهیه و تولید اطلاعات پایه علومزمین شامل نقشههای زمینشناسی در مقیاسهای گوناگون، محور اساسی فعالیتهای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور از بدو تاسیس _در سال1341_ بوده که از سال 1378با توجه به تواناییهای تجهیزاتی و کارشناسی موجود در این سازمان، وظایف اکتشافی وزارت صنایع و معادن نیز به این سازمان محول شد.
خوشبختانه در برنامههای توسعه اقتصادی دوم، سوم و چهارم، فعالیت در سایر گرایشهای علومزمین سبب شد تا این سازمان علاوه بر مشارکت در برنامههای عمرانی درونمرزی و توسعه پایدار کشور، در پروژههای علمی برونمرزی نیز جایگاه ویژهای داشته باشد.
بر همین اساس بررسیهای زمینشناسی آغاز شده از سال 1341 در مقیاس یکدویستوپنجاههزارم، در سال 1375 به اتمام رسید. از سویی تهیه نقشههای زمینشناسی یکصدهزارم در گستره 750هزار کیلومتر مربع و تکمیل بررسیها تا میزان 98درصد مناطق اولویتدار و تحقق 100 درصد برنامههای پیشبینی شده، بخش دیگری از دستاوردهای یاد شده است که بر همین اساس در بررسیهای یاد شده، رشدی معادل 7 نقشه در برنامه پنج ساله اول، 19 برگ در برنامه دوم و 50 برگ در برنامه سوم مشاهده شده است.
به بیان دیگر، 254 نقشه یکصدهزارم در فاصله 1379 تا 1383 تهیه شده که از مجموع 220نقشههای 38 سال گذشته، بیشتر بوده و 88درصد از کل پروژه بررسیهای ژئوشیمیایی ناحیهایی در مقیاس یکصدهزارم نیز در گستره 52500 کیلومترمربع از مناطق اولویتدار انجام شده است.
لازم به ذکر است اکتشافات سیستماتیک ناحیهایی نیز بهصورت تلفیق لایههای اطلاعاتی زمینشناسی، ژئوشیمیایی، ماهوارهای و ژئوفیزیک هوایی و مدلسازی در محیط GIS در محدوده 182 برگ نقشه یکصدهزارم و شناسایی نواحی امیدبخش کانهدار برای بررسی اکتشافات تکمیلی انجام شده است.
اکتشافات موضوعی نیز با توجه به تواناییهای معدنی کشف شده در اکتشافات سیستماتیک ناحیهای انجام شده که از آن جمله میتوان به اکتشاف 200 تن طلا، 4 میلیون تن پتاس سنگی، 20 میلیون تن فسفات آذرین، 34 میلیون تن سولفات سدیم، 50 هزار تن آنتیموان و منابعی از مس، سرب، روی، تنگستن، قلع، کانیهای صنعتی اشاره کرد.
همچنین شناخت مخاطرات زمینشناسی، با توجه به صرف حدود 10 درصد تولید ناخالص ملی کشور جهت بازسازی نواحی آسیبدیده از آن، در دستور کار کارشناسان قرار گرفته و از سویی شناخت راهکارهای مقابله با اینگونه مخاطرات نیز از رسالتهای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور است که از سال 1376 با اجرای بیش از 60 پروژه در حال پیگیری است.
یادآور میشود دستاوردهای پژوهشی ذکر شده با بهرهگیری از تجهیزات مطالعاتی و بهکارگیری فناوریهای نوین علومزمین میسر شده که بر همین اساس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور از سال 1377 با تجهیز آزمایشگاههای آنالیز نمونههای معدنی و بهکارگیری دانش فنی روز در گرایشهای گوناگون توانسته بازدهی کمی و کیفی مطالعات خود را تا 38 درصد رشد دهد.
نظر شما :