جدیدترین یافته‌های علمی درباره سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی اعلام شد

۲۲ فروردین ۱۳۸۹ | ۰۷:۱۵ کد : ۱۹۹۰۱ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۶۶۸
پراکندگی انواع موادمعدنی در ایران، گواه از وجود ذخایر گسترده سنگ‌های قیمتی و....

پراکندگی انواع موادمعدنی در ایران، گواه از وجود ذخایر گسترده سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی در کشورمان دارد. بر همین اساس طی گزارشی به بررسی این موضوع و مسائل پیرامون آن پرداختیم. مسئول موزه علوم‌زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به ارائه جدیدترین یافته‌های علمی درباره سنگ‌های قیمتی و نمیه‌قیمتی در کشورمان پرداخت و با انتقاد از وارد نشدن دید علمی در حوزه کانی‌شناسی و جواهرشناسی معتقد است در حالیکه بسیاری کشورها در شناخت سنگهای قیمتی و نیمه‌قیمتی و یا حتی سنگ درمانی به صورت علمی وارد شده‌اند در ایران اختلاط این مباحث شبهه ایجاد کرده است.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، بهرام صادقی، مسئول موزه علوم‌زمین این سازمان، گفت: سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی کانی‌های زیبا، خوش‌رنگ و شفاف دارای استحکام و دوام بالا و همچنین کمیاب و پاک هستند که ذائقه علاقه‌مندان، مد و بازار را نیز باید به عنوان مولفه‌های تاثیرگذار در این نوع سنگ‌ها  مدنظر قرار داد.

وی با تاکید بر اینکه سنگ‌های قیمتی کمیاب‌تر ارزش بیشتری دارند، افزود: به عنوان مثال سنگ "عقیق" در هر جای ایران یافت می‌شود ولی کانی‌هایی مانند الماس در چند کشور خاص وجود دارد که همین امر باعث افزایش ارزش آن می‌شود.

مسئول موزه علوم‌زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان اینکه برخی از سنگ‌های قیمتی از این قاعده مستثنی هستند، گفت: برخی از سنگ‌های قیمتی که منشاء زیستی دارند مانند مروارید، کهربا، عاج فیل و یا مرجان به دلیل تقاضای زیاد نیز به عنوان سنگ‌های قیمتی معرفی شده‌اند.

صادقی با اشاره به کاربردهای سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی در صنایع اپتیک  و ساخت لنزهای میکروسکوپ‌ها، گفت: عنصری مانند "برلیوم" که از کانی "بریل" به عنوان یک کانی‌قیمتی به دست می‌آید در صنایع نظامی کاربردهای فراوان دارد و الماس نیز به دلیل سختی بالا (10) در تولید مته‌های حفاری و کوارتز یا سیلیس در صنایع شیشه‌سازی کاربرد دارد.

تولید سنگ‌های قیمتی در آزمایشگاه‌ها

صادقی با اشاره به استفاده از فناوری در حوزه سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی در دنیا به بررسی وضعیت کشور در این زمینه پرداخت و خاطرنشان کرد: ایران تا رسیدن به نقطه مطلوب در بخش سنگ‌های قیمتی راه طولانی در پیش دارد و این در حالی است که در بسیاری از کشورها با استفاده از فناوری‌های نوین بسیاری از سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی مثل الماس، یاقوت و زمرد را به صورت مصنوعی در آزمایشگاه‌ها تولید و به بازارهای جهانی عرضه می‌کنند. 

مسئول موزه علوم‌زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با اشاره تکنولوژی‌های تولید سنگ در آزمایشگاه‌ها گفت: همگان به طور تجربی یاد گرفته‌ایم هر سنگی که شفاف و دارای رگه باشد سنگ اصل است، ولی پیشرفت‌های تکنولوژی ما را قادر ساخته است تا حتی رگه‌های داخل سنگ (اینکلوژن) را به صورت مصنوعی در سنگ ایجاد کنیم.

وی بزرگترین مشکل در زمینه شناسایی سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی را نداشتن دید و دانش علمی دانست و افزود: در این حوزه بیشتر نگاه بازاری وجود دارد که این امر سبب شده تا بیشتر اشخاصی که در این زمینه ادعای تخصص دارند حتی با تجهیزات پیشرفته نیز قادر به تشخیص سنگ‌های طبیعی و آزمایشگاهی نباشند.

 صادقی یادآور شد: به همین دلیل است که هیچ یک از گواهی‌ها و شناسنامه‌های تشخیص سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی که در موسسات داخل کشور صادر می‌شود در سایر کشورها (و حتی داخل کشور) معتبر نبوده و این امر باعث می‌شود نمونه‌ها به آزمایشگاهها و موسسات معتبر خارجی برای اطمینان از شناسایی سنگ‌های با ارزش بالا ارسال شود.

دید تجاری به جای دید علمی به سنگ درمانی 

 مسئول موزه علوم‌زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، به جنبه‌های درمانی سنگ‌ها اشاره کرد و گفت: مولفه‌های نوری همه سنگ‌ها و کانی‌ها با دستگاه‌های مخصوص قابل اثبات هستند که این مولفه‌ها گاه در درمان برخی از بیماری‌ها موثر هستند.

 این کارشناس سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی با تاکید بر اینکه اطلاعات موجود در زمینه سنگ درمانی بر اساس مطالعاتی است که در کشورهایی نظیر استرالیا، هند و برخی از کشورهای اروپایی انجام شده، گفت: آن طور که سنگ درمانی در کشور ما رایج است و به صورت اغراق‌آمیز در سطح جامعه شیوع پیدا کرده در سایر کشورها مشاهده نمی شود.

 صادقی با انتقاد از نبود نگاه علمی در حوزه سنگ درمانی اضافه کرد: سنگ درمانی ریشه‌های علمی دارد ولی در ایران به صورت علمی به آن توجه نشده است و تنها جنبه تجاری مورد توجه قرار گرفته و مطالب عنوان شده بیشتر ترجمه نادرست از کتاب‌های کمتر معتبر خارجی است که اکثر آنها فاقد ویرایش علمی هستند.

وی افزود: از این رو این علم به خوبی منتقل نشده و نابسامانی‌ها و حتی سوءاستفاده‌هایی را در این زمینه ایجاد کرده است به طوری که شک و شبهه‌هایی را باعث شده است.

کارشناس سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی با بیان اینکه تحقیقات علمی در دانشگاه‌های کشور نیز وارد نشده، گفت: جواهرشناسی، گوهرشناسی و کانی‌شناسی در دانشگاه‌ها باید به عنوان یک رشته جداگانه تدریس شود که این امر نیاز به متخصصانی در این زمینه دارد تا برای تربیت به خارج کشور اعزام شوند.


نظر شما :