هیات اعزامی سازمان زمین‌شناسی افغانستان در معدن فسفات اسفوردی

۰۹ خرداد ۱۳۸۹ | ۰۴:۰۹ کد : ۲۰۰۰۸ گزارش تصويري
تعداد بازدید:۹۵۶
به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، هیات...

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، هیات اعزامی سازمان زمین‌شناسی افغانستان در دومین روز از سفر خود به مناطق مرکزی ایران از مجتمع صنعتی معدنی فسفات اسفوردی واقع در بافق بازدید کردند.

در حال حاضر تنها از دو معدن بزرگ در کشور فسفات استخراج می‌شود که یکی از آنها معدن فسفات اسفوردی در 35 کیلومتری شمال‌شرقی شهرستان بافق در استان یزد است. ذخیره این معدن حدود 5/16 میلیون تن با عیار متوسط 9/13 درصد کانسار فسفات با فرمول P2O5 است. اسفوردی نام محلی این منطقه‌ای است که نخستین کانسار آذرین ایران در آن قرار دارد. این معدن دارای 3 زون آهن و ترمولیت و آپاتیت است. ویژگی مهم این معدن عناصر نادر خاکی است و آهن سخت در کنار آپاتیت نرم وجود دارد و در بعضی مواقع سیلیس‌دار است.  این معدن به صورت پلکانی روباز و به روش استخراج انتخابی استخراج می‌شود.بین 62 ماده معدنی موجود در کشور، فسفات از آن جمله کانسارهایی است که نسبت تولید و مصرف آن متعادل نیست و اختلاف زیادی دارد.

کارشناسان معتقدند به سبب اینکه صنایع فسفات‌بر در کشور تقریبا وجود ندارد از این‌رو مصرف این ماده معدنی بسیار پایین است و تقریبا تولیدکنندگان فسفات راهی جز تولید برای صادرات را ندارند. آنچه مشخص است تنها تولیدکننده کنسانتره فسفات در کشور ما با مشکل فروش مواجه شده است چرا که محصولات نهایی به کشور وارد می‌شود و صنایع نیازی به استفاده از فسفات داخلی نمی‌بینند. عملیات اکتشاف در این منطقه همواره در حال انجام است. در این منطقه تا فاصله 70 کیلومتری اسفوردی (در منطقه گزستان) کار اکتشافی انجام و ذخیره‌یابی شده است. فسفات دارای کاربردهای متعددی است و در صنایع گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در کشور ما هم‌اکنون 50 درصد فسفات مصرفی کشور در تهیه کود‌های فسفاته مورد استفاده قرار می‌گیرد. آنچه می‌ماند در صنایع غذایی، کارخانه‌های تولید اسید فسفریک، خوراک دام و طیور، مهمات‌سازی، داروسازی و رنگ‌سازی مصرف می‌شود. برزیل، چین، اردن، مراکش، صحرای غربی، روسیه، سنگال، آفریقای‌جنوبی، آمریکا و سوریه بزرگترین تولیدکنندگان فسفات هستند که در بین این کشورها، چین بخش بزرگی از کودهای فسفاته را تولید و با قیمت پایین‌تر هم‌اکنون به کشور وارد می‌کنند و از سویی چین، آمریکا و هند بزرگترین مصرف‌کنندگان فسفات هستند.


نظر شما :