70 درصد نقشه زمینشناسی آتشفشان دماوند تکمیل شد
با صعود کارشناسان سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به قله دماوند،70 درصد نقشه...
با صعود کارشناسان سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به قله دماوند،70 درصد نقشه زمینشناسی یکبیستوپنج هزارم آتشفشان دماوند تکمیل شد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، دکتر جلیل قلمقاش مدیر زمینشناسی منطقهای این سازمان از تکمیل 70 درصدی نقشه زمینشناسی یک بیستوپنجهزارم دماوند خبر داد و گفت: به منظور فراهم کردن بستر اطلاعاتی مناسب برای طرحهای پایش آتشفشان دماوند، سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور اقدام به تهیه نقشه زمینشناسی یکبیستوپنج هزارم دماوند کرده است.
وی با بیان این که این طرح بزرگ و ملی از تابستان سال 1388 آغاز شده است، خاطرنشان کرد: با صعود گروه زمینشناسی به قله دماوند بخش اصلی برداشتهای زمینشناسی آتشفشان دماوند در مقیاس یک بیست وپنجهزارم تکمیل شده است. ایشان توضیح دادند این طرح تمام گستره آتشفشان دماوند با وسعت حدود 350 کیلومترمربع در بر دارد.
قلمقاش هدف تهیه نقشه زمینشناسی دماوند را شناسایی تاریخچه فعالیتهای آتشفشانی دماوند از قدیم به جوان و ارائه آن در چارچوب نقشه زمینشناسی کاربردی در مقیاس یکبیستوپنجهزارم ذکر کرد و یادآور شد: در این مطالعات تاریخچه فعالیت آتشفشان دماوند با بررسی و تفکیک واحدهای آتشفشانی شامل نسلهای مختلف گدازه و نهشتههای آذرآوری با سن 2 میلیون سال تا 5000 سال بررسی، تفکیک و بر روی نقشه زمینشناسی نمایش ارائه خواهد شد.
مدیر زمینشناسی منطقهای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، شناسایی و برداشت کاملترین ردیف مواد آتشفشانی را به عنوان هدف اصلی طرح یاد کرد و افزود: سنسنجی رادیومتری، ژئوشیمی عناصر اصلی و کمیاب و ایزوتوپی، تلفیق اطلاعات صحرایی و آزمایشگاهی با نتایج مطالعات قبلی و تعیین منشاء و جایگاه تکتونیکی آتشفشان از دیگر اهداف طرح به شمار میآیند.
وی با بیان این که در پیمایشهای زمینشناسی پدیدههای زمینگردشگری، گازفشانها و چشمههای آبگرم دماوند شناسایی و برداشت و برروی نقشه زمین شناسی ارائه خواهند شد، خاطر نشان کرد: تاکنون کارشناسان طرح با اجرای بیش از 100 روز عملیات صحرایی، اجرای بیش از 50 پیمایش عرضی و طولی و 600 کیلومتر راهپیمایی در ارتفاعات 2500 تا 5671 متری، برداشت بیش از 350 نمونه سنگی و رسوبآتشفشانی، حدود 250 کیلومترمربع از گستره آتشفشان را نقشهبرداری زمینشناسی کردهاند.
قلمقاش در ادامه خاطرنشان کرد: برداشتهای زمینشناسی 1:25000 با صعود از دامنههای غربی، شرقی، جنوبی و شمالی به قله انجام شده و گروه زمینشناسی با برپایی کمپ های صحرایی در پناهگاههای سیمرغ در جبهه غربی، تختفریدون درجبهه شمال شرقی، بارگاه سوم در جبهه جنوبی وجانپناههای 4000 و 5000 در جبهه شمالی مواد آتشفشانی در بلندیهای 4000 تا 5000 متری را مطالعه کردهاند که حاصل آن مطالعه و تفکیک واحدهای آتشفشانی بدنه اصلی استراتوولکان دماوند بوده است.
یادآور می شود؛ آخرین نقشه زمینشناسی دماوند مربوط دهه 70 شمسی است که با تغییراتی از نقشه زمینشناسی پروفسور آلنباخ در سال 1966 اقتباس و در مقیاس یکصدهزارم منتشر شده است.
نظر شما :