اولین همایش و کارگاه آموزشی مخاطرات زمینشناختی، مقاومسازی
به گزارش روابط عمومی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، این همایش به همت مدیریت بحران، سازمان مسکن و شهرسازی، سازمان نظام مهندسی گلستان، شهرداری گرگان، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، سازمان صنایع و معادن گلستان و سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور و با شعار کاهش خطرپذیری در مناطق شهری و برگشت پذیری شهرها در مقابل حوادث همزمان با هفته کاهش اثرات بلایای طبیعی در سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در حال برگزاری است. مهندس جان فشان دبیر این همایش در ابتدا با بیان این که مقاوم سازی بناهای روستایی از مدتها پیش در دستور کار دولت این امر قرار داشته، یادآور شد: در حال حاضر 40 هزار واحد روستایی در مرحله مقاوم سازی قرار دارند و خوشبختانه در بخش مسکن روستایی تحولات بسیار شگرفی اتفاق افتاده است.
وی افزود: خوشبختانه شرایط کشورمان به لحاظ تکنولوژی ساختمان در حد بسیار مطلوبی قرار دارد و در حال حاضر اکثر شیوههای مختلف در امر ساخت و ساز در حال تجربه است و از سیستمهای به روز دنیا بهره میبریم.
در ادامه مهندس شیشهگر قائم مقام سازمان مدیریت بحران کشور، ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این همایش گفت: چند استان از جمله گلستان در بخش مخاطرات طبیعی و راهکارهای کاهش خسارت ناشی از آن بسیار خوب عمل میکنند.
وی با اشاره به هفته کاهش خسارات بلایای طبیعی یادآور شد: طی این چند روز به طور جدی به تهیه برنامههای آموزشی برای این هفته پرداختیم که استان گلستان عملکرد بسیار مناسبی در این زمینه داشته است.
قائم مقام سازمان مدیریت بحران کشور افزود: در صورتیکه در بخش تحقیقات علمی به شناخت مناسب از پدیدههای طبیعی دست یابیم، قادر به ارائه راهکارهای کاربردی برای کاهش خسارات خواهیم بود.
شیشهگر با بیان این که زلزله و سیل هر ساله امنیت جانی و مالی شهروندان را به خطر میاندازد، گفت: در دنیا سه مرکز ثقل لرزه خیری واقع در اقیانوس آرام، اقیانوس اطلس و منطقه آلپ – هیمالیا وجود دارد که ایران در مرکز منطقه سوم واقع شده و باعث شده بیشتر مناطق ایران در معرض خطر لرزه خیری قرار گیرد.
وی با بیان این که از 160 زلزله مخرب قرن اخیر، 20 درصد آن در ایران اتفاق افتاده، خاطر نشان کرد: خوشبختانه فعالیتهای بسیار خوبی برای کاهش خسارت صورت گرفته و بر اساس آمار 6 ماهه اول سال 86 و 89، 32درصد کاهش در خسارات مشاهده شده که این موضوع نشان دهنده وضعیت رو به بهبود مخاطرات در کشورمان دارد.
قائم مقام سازمان مدیریت بحران کشور، با اشاره به فعالیتهای پیشگیرانه آموزشی، عمرانی و علمی سازمان مربوطه برای مقابله و کاهش خسارات مخاطرات طبیعی، یادآور شد. با توجه به موقعیت خطرخیز کشورمان و آمار بالای خسارات باید به تدوین قوانین و برنامههای دراز مدت و سیاستگذاری مناسب برای دستیابی به اهداف خود بپردازیم.
همچنین دکتر محمدرضا قاسمی معاون زمینشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، در سخنرانی خود تحت عنوان توسعه تاب آور در علوم زمین با بیان این که رشد جمعیت تعادل اکوسیستم را به شدت به هم زده، یادآور شد: استان گلستان نمونه بسیار خوبی است برای راههای زیستن تابآور به نحوی که از آب و دیگر منابع طبیعی به بهترین نحو استفاده کنیم.
وی با بیان این که با مقاومسازی بناها و استفاده از فناوری های نوین ساخت وساز و بهرهگیری از روشهای صحیح زندگی میتوانیم به کاهش خسارات ناشی از مخاطرات طبیعی دست یابیم، خاطرنشان کرد: تابآوری بر سه پایه اجتماعی، زیستمحیطی و اجتماعی استوار است که این سه موضوع به طور فزایندهای در زندگی انسانها در حال کنش هستند و در کنار هم به توسعه جوامع بشری کمک میکند.
قاسمی با اشاره به تعریف سامان ملل درباره توسعه تابآور مبنی بر این که به کمک این علم میتوان از لطمه زدن به منابع طبیعی جلوگیری کرد، گفت: زمینشناسی به امنیت، بهداشت، دسترسی به آب سالم، مدیریت بحران، شناخت طبیعتو... در بخش توسعه تابآور میپردازد.
وی با باین این که جمعیت جهان از 9/6 میلیارد نفر به 7 میلیارد نفر در سال 2012 رسیده، تصریح کرد: جمعیت بیشتر کشورهای در حال توسعه روزبهروز افزایش مییابد که این موضوع شامل ایران هم میشود.
در ادامه مهندس محمدجواد بلورچی، مدیر زمینشناسی مهندسی، مخاطرات و زیستمحیطی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان این که خشکسالی، زمین لغزش، سیل، فرونشستو... ارمغان ما برای آیندگانمان است، یادآور شد: از 43 مورد مخاطرات ثبت شده در چهان 32 مورد در ایران مشاهده شده که بر همین اساس میتوان گفت 97 درصد شهری کشورمان در معرض بروز انواع پدیده های طبیعی هستند.
وی با بیان این که فرونشست در بیشتر مناطقی که دارای پوشش های گچی، نمکی و آهکی قابل انحلال هستند مشاهده میشود، خاطرنشان کرد: بسیاری از دشتهای کشور از جمله ورامین، رفسنجان، کبودرآهنگ همدان، تهران، مشهد، سمنان، اردبیل، قزوینو... دچار فرونشست شده که این موضوع در آینده آبخوانهای کشور و ذخیره آبهای زیرزمینی بسیار نگرانکننده است.
همچنین مهندس فرهاد انصاری با بیان این که دگرگونیهای اقلیمی اثر بسیار زیانباری بر زندگی انسانها میگذارد، گفت: دگرگونیهای اقلیمی بر اساس کاهش درجه حرارت سنجیده میشود که از 570 میلیون سال قبل مشاهده شده است.
وی افزود: بررسی دورانهای مختلف زمینشناسی و تغییرات آبوهوایی نشان می دهد از 400 هزار سال پیش بسیاری از تمدنهای موجود در ایران به دلیل تغییرات ناگهانی آب وهوایی از بین رفته است.
انصاری با بیان این که این تغییرات اقلیمی پایه بسیاری از اختلافات و جنگهای بین ملتها بوده، یادآور شد: انسان ها برای دستیابی به آب وهوای مناسب، آب کافی و چراگاه مناسب برای دام خود همواره در ستیز با یکدیگر بوده است.
وی خشک شدن دریاچه ارومیه و دریاچه هامون را از نتایج تغییرات اقلیمی و توجه نکردن انسانها به مسائل چوی عنوان کرد و گفت: تغییرات مختصات نجومی و مداری گردش زمین، تکتونیزم، گسترش صفحهها جای گرفتن در سرزمینها و عرضهای جغرافیای بالا، گازهای گلخانهای، برخورد سیارکها و... باعث تغییرات اقلیمی میشود که باید به آنها توجه ویژه داشت.
گفتنیست، نخستین همایش و کارگاه آموزشی مطالعات زمینشناسی و مقاومسازی و نقش آن در کاهش اثرات بلایای طبیعی 18 و 19 مهرماه و همزمان با هفته کاهش خسارات بلایای طبیعی در استان گلستان برگزار شد.
نظر شما :