برگزاری همایش حوادث طبیعی کشور و راهکارهای کاهش خطرپذیری در وزارت کشور
همایش حوادث طبیعی کشور و راهکارهای کاهش خطرپذیری به مناسبت روز ملی کاهش اثرات بلایای طبیعی در وزارت کشور برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، همایش حوادث طبیعی کشور و راهکارهای کاهش خطرپذیری با حضور حسن قدمی، معاون وزیر کشور و سرپرست سازمان مدیریت بحران، دکتر بهرام عکاشه استاد دانشگاه تهران در حوزه ژئوفیزیک، پروفسور پرویز کردوانی رئیس کمیته بیابانزدایی انجمن متخصصان محیطزیست ایران و دکتر وحید چگینی رئیس مرکز ملی اقیانوسشناسی با حضور جمعی از نمایندگان رسانهها و مطبوعات کشور در حالی در سالن 25 نفر وزارت کشور برگزار شد که چندیست، خشکسالی موجود در دریاچه ارومیه به عنوان یک بحران زیستمحیطی ذهن مردم و مسئولان را به خود مشغول کرده و حاضران در این جلسه ضمن بررسی انواع مخاطرات طبیعی موجود در کشورمان به دلائل وقوع این بحران و ارائه راهکاری متفاوت و گاه مخالف با یکدیگر برای نجات این دریاچه از مرگ حتمی پرداختند.
وقوع زلزله را نمیتوان پیشبینی کرد
در ابتدای این همایش، دکتر بهرام عکاشه، پدر علم زلزلهشناسی گفت: وقوع زلزله را نمیتوان پیشبینی کرد و دستگاههای معرفی شده کمکی به پیشبینی زلزله نمیکند.
وی با بیان این موضوع که کاهش اثرات زلزله نیازمند همت مسوولان است، گفت: به منظور کاهش اثرات زلزله مسوولان کشور باید عزم جدی برای بهینهسازی عملکرد در مقابله با این پدیده تلاش کنند.
عکاشه با اظهار تاسف در رابطه با این موضوع که بسیاری از آییننامهها در خصوص مقابله با زلزله تنها بر روی کاغذ باقی میماند و اجرایی نمیشود، یادآور شد: این در حالی است که در سال ۱۳۳۸ آئیننامه ساختمانهای مقاوم در کشور مصوب شد و حتی در سال ۶۷ این آئیننامه بهطور مجدد به تصویب مجلس وقت رسید و متاسفانه تا به امروز هیچ اثری از اجرایی شدن این آئیننامه در کشور دیده نمیشود.
وی با اشاره به وظایف سازمان مدیریت بحران در قبال موضوعاتی که به حفظ امنیت مردم مربوط میشود، خاطرنشان کرد: سازمان مدیریت بحران کشور در پدیده زلزله وظیفه بسیار مهمی برعهده دارد و در مواقع زلزله طیف عظیمی از مردم با آن مواجع میشوند.
زلزله شدید در تهران و تخریب تا شعاع 200 کیلومتر
به گفته عکاشه چنانچه زلزلهای در تهران رخ دهد تا شعاع 200 کیلومتری تخریب صورت میگیرد و باید دانست که تهران مستعد زلزله 8 ریشتری نیز است.
وی با بیان این که ایران بهویژه در منطقه البرز که سابقه زلزلههای 8 ریشتری دارد، بسیار زلزلهخیز است، خاطرنشان کرد: زلزلههایی مانند زلزله طبس در سال 57 ، زلزله رودبار و زلزله بم زلزلههایی هستند که خاطرات بدی را برای مردم کشور ما به جا گذاشتهاند.
به گفته پدر زلزلهشناسی ایران، زلزله فرسایشی 5/6 ریشتری زلزله بم نباید 30 هزار کشته به جا بگذارد و این در حالی است که 52 سال پیش علم ژئوفیزیک درکشور توسط پروفسور حسابی پایهگذاری شد و از آن زمان تاکنون مسئله زلزله شکل جدی به خود گرفته است.
وی یادآور شد: ما روستاهایی داریم که در برابر 5 ریشتر زلزله وحتی تهران در برابر 6 ریشتر زلزله آسیبپذیر است؛ چه برسد به زلزلههای 7 و 8 ریشتری که میتواند تهران را برای مدتها تعطیل کند.
این استاد دانشگاه با بیان این که حوادث طبیعی بدشانسی نیست، خاطرنشان کرد: این ما هستیم که حادثهای با ریسک و خطرپذیری بالا را دست کم میگیریم و به آن بیتوجهی میکنیم و در نتیجه در صورت وقوع آسیب میبینیم.
درآمدزایی به واسطه نمکهای درون دریاچه ارومیه
در ادامه این همایش رئیس کمیته بیابانزدایی انجمن متخصصان محیطزیست ایران و استاد دانشگاه تهران با اشاره به این که به واسطه نمکهای درون دریاچه ارومیه میتوان درآمدزایی کرد، گفت: با برنامهریزیهای صورت گرفته از سوی مسوولان دولت میتوان از نمکهای درون دریاچه ارومیه درآمدزایی کرد.
پروفسور پرویز کردوانی افزود: زلزله به همان نسبت که خطرات و آسیبهای فراوانی برای انسانها دارد، از جهتی بهعنوان یک نعمت هم محسوب میشود و چه بسا تمام منابع آبی که امروزه از آن برخوردار هستیم، ناشی از وقوع زلزله است.
وی عنوان کرد: دریاچه ارومیه و ریزگردهای عربی دو موضوعی هستند که این روزها از سوی مطبوعات و مسئولان بسیار بدان پرداخته میشود و با این دو موضوع سیاسی رفتار میکنند؛ در صورتی که از بین رفتن دریاچه ارومیه امری طبیعی است و تا پنج سال آینده این دریاچه خشک خواهد شد.
انتقال آب از رودخانه زاب کوچک به دریاچه ارومیه
کردوانی بهترین راه نجات دریاچه ارومیه را گرفتن آب از رودخانه زاب کوچک عنوان کرد و گفت: این رود بعد از کارون بزرگترین و پر آبترین رودخانه ایران است و تنها رودخانهای است که قادر به تغذیه دریاچه ارومیه است.
وی با اشاره به یکی از راههای مطرح شده برای جلوگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه که گرفتن آب از رود ارس است؛ آن را به عنوان یک اشتباه یاد کرد.
کردوانی یادآور شد: تاکید من این است که برای استفاده هر چه بیشتر از این اقلیم بینظیر از رشد لجام گسیخته صنایع به ویژه در شمال کشور جلوگیری شود.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر یکی از بحرانهای پیش روی کشور ما دریاچه ارومیه است اما باید دانست که حفاظت دریاچه ارومیه از خشک شدن اجتنابناپذیر است زیرا این دریاچه یک اکوسیستم است و اکوسیستمها میرا هستند.
این استاد دانشگاه با بیان این که خشک شدن دریاچه ارومیه از 14 سال پیش آغاز شد و تا 5 سال آینده نیز بدون شک دریاچه خشک میشود و کاری هم نمیتوان کرد، افزود: مدیریت غلط آب و منابع طبیعی درکشور موجب شد تا دریاچههایی مانند بختگان، پریشان ،نیریز و ... خشک شوند و دریاچه ارومیه نیز به زودی به سرنوشت آنها دچار میشود.
خریداری امکانات و تجهیزات برای مقابله با بحران زلزله
معاون وزیر کشور و سرپرست سازمان مدیریت بحران کشور نیز در ادامه افزود: سال گذشته با تخصیص اعتبار یکصد میلیارد تومانی از سوی رئیسجمهور تجهیزات مقابله با زلزله خریداری شد که بخشی از اقلام در نمایشگاه کاهش بلایا به نمایش گذاشته می شود.
حسن قدمی، با بیان این که سازمان مدیریت بحران کشور به سمت عملکردی عملی و اجرایی سوق داده میشود، یادآور شد: ما امیدوار هستیم به نحو احسن آمادگی خود را برای ارتقای نیروی انسانی و تجهیزات در سازمان مدیریت بحران کشور داشته باشیم.
وی همچنین با بیان اینکه در خصوص حوادث طبیعی کشور به ویژه زلزله پیشبینیها و دستورالعملهای لازم به استانها ابلاغ شده، تصریح کرد: سال گذشته طبق دستور رئیسجمهور یکصد میلیاردتومان برای مقابله با بحث زلزله اختصاص داده شده که به واسطه این اعتبار اقلام مورد نیاز را برای مقابله با این بلای طبیعی تهیه شد.
قدمی با بیان این که برای مقابله با حوادث طبیعی باید به مسائل پیشگیرانه توجه کرد، افزود: در گذشته زلزلههایی با 3 و 5 ریشتر در روستاها موجب تلفات و خسارات زیادی میشد ولی امروز با اقدامات پیشگیرانهای که صورت گرفته زلزله 5 ریشتری هیچ گونه تلفات و خساراتی را ندارد.
سرپرست سازمان مدیریت بحران کشور افزود: با موسسه اقیانوسشناسی درباره مخاطرات دریایی برنامهها و طرحهایی داریم و به دنبال آن هستیم که با استانهای ساحلی کشور کنفرانسهایی درباره سونامی برگزار شود.
وی درباره وقوع زلزله در تهران و آمادگی مدیریت بحران گفت: سال گذشته یکصد میلیارد تومان برای تجهیز و خرید امکانات مدیریت بحران اختصاص داده شد که تاکنون اکثر اقلام مورد نیاز خریداری شده و استانهای معین نیز مشخص شدهاند.
وی یادآور شد: در هفته کاهش اثرات بلایای طبیعی در بوستان ولایت به مدت یک هفته تجهیزات خریداری شده مدیریت بحران مانند بیمارستانهای صحرایی و چادرهای اسکان اضطراری به نمایش گذاشته خواهد شد.
احتمال وقوع سونامی در جنوب ایران
رئیس موسسه ملی اقیانوسشناسی نیز در ادامه این نشست با بیان این که سونامی هر 80 سال یکبار در کشور اتفاق میافتد، یادآور شد: احتمال وقوع سونامی در جنوب کشور وجود دارد و در حال حاضر 2 سال زمان برای نصب تجهیزات مورد نیاز در مناطق سونامی داریم.
وحید چگینی با اشاره به اینکه باید هرچه سریعتر مرکز ملی هشدار پیگیری از مخاطرات دریا را تشکیل دهیم، افزود: علت به وجود آمدن مخاطرات دریایی پدیدههای طبیعی است.
وی با بیان این که سونامی ظرف مدت زمانی 15 تا 30 دقیقه به کشور میرسد، خاطرنشان کرد: به همین دلیل ایجاد مرکز هشدار سونامی در کشور یک ضرورت است و باید با نصب آژیرهای خطر مردم را نسبت به سونامی خبر کرد.
رئیس موسسه ملی اقیانوسشناسی افزود: کار مدلسازی برای مقابله با سونامی را چند ماهی است با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری آغاز کردهایم و در حال حاضر در انتظار امکانات و تجهیزات آن هستیم تا بتوانیم ادامه روند را در پیشروی داشته باشیم.
چگینی در ادامه یادآور شد: گرچه ممکن است باصرفه به نظر نیاید ولی پیشنهاد من به دولت این است که به فکر دستگاه آب شیرینکن باشد تا به واسطه آب شیرین بتوان کشاورزی را گسترش کرد.
وی با بیان این که ما به نسبت کشورهای دیگر از نیروهای کارشناس و متخصص بسیاری برخورداریم، خاطرنشان کرد: تفاوت ما با آنها این است که کشورهایی همچون چین، کویت و عمان با اعتبارات میلیاردی مراکز تحقیقاتی را تأسیس میکنند و بهترین راهکارها را برای کشورشان درنظر میگیرند.
رئیس موسسه ملی اقیانوسشناسی ضمن اعلام این که بارها این هشدار را به مسئولان دادیم که حوزه اقیانوسی دریا حوزه راهبردی است و اگر مسئولان غفلت کنند ممکن است امنیت کشور از راه دریا به خطر بیفتد، افزود: ما نیاز به سازمان اقیانوسی داریم همچنین باید به فکر ایجاد پایگاه در قطب جنوب باشیم چه بسا که ممکن است تا 10 سال آینده مقررات جهانی مانع ما برای این اقدام شود.
نظر شما :