تهدید تنوع زیستی دریایخزر با تغییرات آب و هوا
به گفته استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات شیلات ایران، تغییرات آب و هوایی تنوع زیستی دریایخزر را تهدید میکند.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، دکتر شهرام عبدالملکی استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات شیلات ایران در سخنرانی خود تغییر اقلیم و اثر آن بر اکوسیستم دریای خزر در نخستین سمینار تخصصی تغییر اقلیم در ایران با بیان اینکه آب و هوا، صید و صیادی و تنوع زیستی را تحت تاثیر قرار میدهد، یادآور شد: صید و صیادی تا حدودی اثر بیشتری بر روی تنوع زیستی نسبت به تغییر آب و هوا دارد و این در حالی است که ماهیگیری یکی از فشارهای بشر است که منجر به کاهش جهانی تنوع زیستی شده است.
وی با بیان این که تغییر آب و هوا از طریق جابهجایی زیستگاهها و دگرگونی چرخههای حیات بر روی تنوع زیستی تاثیر میگذارد، خاطرنشان کرد: ارتباط بین تنوع زیستی و تغییر آب و هوا از این جهت است که تنوع زیستی توسط تغییر آب و هوا تهدید می شود.
عبدالملکی، تنظیم آب رودخانههای جاری به دریای خزر، صید غیرقانونی، صید بیرویه و شیوههای ماهیگیری ناپایدار، تغییرات سطح دریا، انواع آلودگیها، کاهش فرآیندهای زیستی از جمله رشد ماهیان تجاری مهم، هجوم گونههای بیگانه که باعث اثرات مزمن را به عنوان تهدیدهای عمده تنوع زیستی دریایخزر عنوان کرد.
به گفته استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات شیلات ایران گرمایش جهانی به احتمال زیاد با تغییرات گسترده در ویژگیهای اقیانوسشناسی و ویژگیهای بیولوژیکی همراه خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در حالی که آب و هوا در دریا بهطور مستقیم ماهیگیری و صید و صیادی را تحت تاثیر قرار میدهد و تغییرات زیستمحیطی تعیینکننده پراکنش، مهاجرت و فراوانی ماهیان است، افزود: اندازه و جهت اثرات خاص آب و هوایی بستگی به اندازه تغییرات آب و هوایی و حساسیت گونه و یا سیستمهای بیولوژیکی به این تغییرات داشته و جایی که تغییر در محدوده جغرافیای زیستی زیستگاه گونه و یا سیستم بیولوژیکی مشاهده شده است.
عبدالملکی دما را بهعنوان عامل مهم کنترلکننده فرآیندهای زیستی از سطح سلول تا سطوح اکولوژیکی عنوان کرد و گفت: میزان سوخت و ساز ماهیها وابسته به دما است و سرعت شنا کردن و نرخ جستجوی غذا هر دو بهوسیله شرایط حرارتی تعیین میشود.
استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات شیلات ایران در ادامه گفت: تنها افزایش چند درجه در دمای اتمسفر، نه تنها باعث بالا بردن درجه حرارت اقیانوسها خواهد شد، بلکه باعث تغییرات عمده هیدرولوژیکی بزرگی خواهد شد که خواص فیزیکی و شیمیایی آب را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی درباره علل احتمالی نوسانات سطح آب دریای خزر یادآور شد: تغییرات در هیدرولوژی، برداشت آب از دریای خزر برای مصارف کشاورزی و صنعتی، جنبشهای تکتونیک، تغییرات آب و هوایی، جلوگیری از تبخیر آب از دریای خزر به دلیل آلودگی نفتی، انحراف آب از خارج از حوضه دریای خزر، اثر گلخانهای و ذوب یخهای قطبی و ارتباطات زیر سطحی بین دریای خزر، دریای سیاه و دریای آرال از مهمترین دلایل نوسانات سطح آب خزر یاد میشوند.
نظر شما :