دوره آموزشی زمینشناسی و مخاطرات دریای خزر در بندرانزلی آغاز به کار کرد
دوره آموزشی چهار روزه با عنوان آموزش زمینشناسی و مخاطرات دریای خزر و سواحل حوضه کاسپین جنوبی با همکاری سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور و مرکز پژوهشهای زمینشناسی گیلان در بندرانزلی گشایش یافت.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمین شناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، رییس مرکز پژوهشهای زمینشناسی و اکتشافی گیلان که در مراسم افتتاحیه این دوره سخن میگفت، هدف از برگزاری این دوره را آشنایی با طرح بررسی زمینلرزهها و سونامیهای احتمالی در حوضه کاسپین جنوبی عنوان کرد.
پانتهآ گیاهچی افزود: این طرح پنج ساله است و از پایان این دوره آموزشی به صورت رسمی آغاز به کار میکند و در برگیرنده طیف گستردهای از مطالعات سطحی و زیرسطحی در بخش آبی و خشکی کرانههای جنوبی و باختری دریای کاسپین است.
اطلاعات زمینشناسی اولین گام برای اجرای پروژههای عمرانی
در ادامه دکتر جلیل قلمقاش، معاون زمینشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور نیز در این دوره آموزشی به ضرورت زمینشناسی در اجرای طرحهای عمرانی اشاره کرد و گفت: اطلاعات زمینشناسی اولین گام برای اجرای پروژههای عمرانی است.
وی با بیان این که با استفاده از اطلاعات زمینشناسی میتوان بهترین مسیر برای توسعه راهها و احداث خطوط راهآهن، آب و انرژی را انتخاب کرد، خاطرنشان کرد: با استفاده از اطلاعات زمینشناسی میتوان مدیریت بهتر بر نیروی انسانی و منابع مالی داشت.
قلمقاش همچنین با اشاره به اهمیت نقشههای زمینشناسی در بخشهای عمرانی و صنعتی تصریح کرد: نقشههای زمینشناسی برای اجرای بهتر پروژههای عمرانی و صنعتی ضروری است و به کاهش خسارات زمین لرزه در این بخشها نیز کمک میکند.
همچنین دکتر علیرضا شهیدی مدیر زمینشناسی منطقهای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور نیز در سخنانی با اشاره به ژئودینامیک زمینشناسی البرز گفت: رشته کوههای البرز بخش حاشیه فلات چین خورده وسیع ایران را تشکیل میدهند که ساختار آن نتیجه دو کوهزایی مهم پرکامبرین(آسینیتیک) و کوهزایی آلپی است که مربوط به دوران مزوزوئیک و سنوزوئیک میشود.
وی به مهمترین مواد معدنی شناخته شده در این رشته کوهها اشاره و گفت: ذخایر سرب و روی، مس، مولیبدن، بوکسیت، رسهای نسوز، فسفات رسوبی، ذغال سنگ، لاتریت، منگنز، فلورین، باریت، آلونیت، سیلیسو... از مهمترین کانیهای موجود در این رشته کوهها هستند.
مطالعات زمینشناسی حوزه جنوبی دریای خزر
برای نخستین بار در ایران طرح جامع مطالعاتی زمینشناسی حوزه جنوبی دریای خزر تهیه میشود .
مدیر زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی نیز که در حاشیه کارگاه آموزشی-تخصصی مطالعات زمینشناسی حوزه جنوبی دریایخزر در جمع خبرنگاران در بندرانزلی سخن میگفت، ضمن اعلام این خبر گفت: در این طرح در زمینه ژئوفیزیک دریایی، زمینشناسی، نوسانات آب، موقعیتهای اقتصادی شهرها و استانهای شمالی و تهیه نقشه کاربردی زیستمحیطی دریای خزر مطالعه میشود .
دکتر راضیه لک افزود: برای اجرای طرح 5 ساله مطالعات زمینشناسی حوزه جنوبی خزر 100 میلیارد ریال اعتبار پیشبینی شده است .
وی خاطرنشان کرد: این طرح با همکاری محققان دانشگاههای ایران، سوئیس و آکادمی علوم زمینشناسی ارمنستان و ونزوئلا اجرا خواهد شد .
تهیه نقشه رقومی در گیلان
از سویی مدیر مرکز پژوهشهای زمینشناسی و اکتشافی گیلان نیز در جمع نمایندگان رسانهها گفت: مناطق دارای خطر زمینلغزش استان در دست شناسایی و تهیه نقشه رقومی است.
دکتر پانتهآ گیاهچی با اشاره به قابل پیشبینی بودن رانشهای زمین بر اساس مدلها و اطلاعات یادآور شد: مناطق مستعد لغزش و دارای ریسک بالا را میتوان شناسایی و با تمهیداتی جلوی خطرات را گرفت.
وی از جمله تمهیدات برای کاهش خطر زمینلغزش را بلوکبندی و ایجاد دیوارههای حایل، کاشت گیاهان دارای ریشههای بلند برای ایجاد پایداری خاک، جلوگیری از قطع درختان و تخریب پوشش گیاهی و تخریب پوشش گیاهی و عدم اجازه گسترش ساختوساز در مناطق دارای زمین لغزش عنوان کرد.
گیاهچی افزود: اگر احتمال خطر در منطقه ای بیش از 70 درصد باشد روستا باید تخلیه و یا تغییر کاربری داده شود.
مدیر مرکز پژوهشهای زمینشناسی و اکتشافی گیلان خاطرنشان کرد: کار شناسایی مناطق دارای خطر زمینلغزش و تهیه نقشه رقومی و شبیهسازی، با همکاری مشترک مدیریت بحران استان گیلان و سازمان زمینشناسی صورت میگیرد.
گفتنیست، دوره آموزشی چهار روزه با عنوان آموزش زمینشناسی و مخاطرات دریایخزر و سواحل حوضه کاسپین جنوبی با موضوعاتی چون تهیه نقشههای کاربردی زمینشناسی و ژئودینامیک زمینشناسی البرز و کاسپین در سالن همایش سازمان بنادر و دریانوردی استان گیلان در حال برگزاری است.
نظر شما :