نقشههای رسوبشناسی خلیج فارس به همت سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور تهیه شد
به همت سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور نقشههای رسوبشناسی و ژئوشیمی رسوبات بستر دریا تا مرز آبی خلیج فارس همزمان با روز ملی خلیجفارس تهیه شد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، سرپرست مدیریت زمینشناسی دریایی و عضو هیات علمی پژوهشکده علوم زمین این سازمان از تهیه نقشههای رسوبشناسی و ژئوشیمی رسوبات سطحی تا مرز آبی خلیجفارس همزمان با 10 اردیبهشت و روز ملی خلیجفارس خبر داد و گفت: این نقشهها در مقیاس یک میلیونیم با 40 لایه اطلاعاتی شامل وضعیت اندازه ذرات رسوبات و نحوه توزیع عناصر مختلف در رسوبات تهیه شده که در حال حاضر به شورای ارزیابی انتشارات برای داوری و انتشار ارسال شده است.
دکتر راضیه لک، با بیان اینکه در این نقشهها نحوه توزیع و غلظت عناصر سنگین در رسوبات بستر خلیج فارس را به خوبی نشان میدهد، خاطر نشان کرد: مناطقی از خلیجفارس دارای آلودگی فلزات سنگین بهخاطر فعالیتهای نفتی، صنعتی و فاضلابهای شهری است که این مناطق در نقشههای مذکور مشخص شده است.
وی شناسایی فلزات سنگین که جزو مواد آلودهکننده محسوب نمیشود و دارای ارزش اقتصادی هستند را نیز بهعنوان هدف دوم تهیه نقشههای رسوبشناسی و ژئوشیمی رسوبات سطحی خلیجفارس عنوان کرد و افزود: در برخی از رسوبات دریایی موادمعدنی باارزش و فلزات سنگین یافت میشود که به این ترتیب شناسایی میشوند.
به گفته سرپرست مدیریت زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، هدف از تهیه نقشه توزیع عناصر رسوبات خلیجفارس، شناسایی منابع و عناصرو فلزات اقتصادی موجود در رسوبات دریایی و همچنین شناسایی مناطق دارای آلایندههای زیستمحیطی است.
لک، با بیان اینکه آلودگیهای ناشی از فلزات سنگین بهخاطر فعالیتهای نفتی، فاضلابهای شهری و پسابهای صنعتی در خلیجفارس بهوجود میآید، یادآور شد: این پروژه از سال 1387 آغاز شد و خوشبختانه همزمان با روز ملی خلیج فارس نقشه یکمیلیونیم آن تهیه شد که امید است تا پایان سال جاری نقشه یک دویستوپنجاههزارم آن نیز به پایان برسد.
وی تهیه نقشه توزیع عناصر رسوبات خلیجفارس را حاصل یک ماه اجاره کشتی (مغام) نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سه ماه استفاده از قایقهای ساحلی برای برداشت نمونههای مناطق کمعمق، عنوان کرد: کارشناسان مدیریت زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با تلاش شبانهروزی موفق به نمونهبرداری کامل از رسوبات خلیجفارس شدند که حاصل آن آنالیز نمونهها از نظر دانهبندی، تنوع فلزات سنگین، کانیشناسیو ... است که این دستاوردها به عنوان اطلاعات پایه برای همه مطالعات دریایی ارگانهای مرتبط مورد استفاده قرار میگیرد.
سرپرست مدیریت زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در ادامه یادآور شد: اطلس رسوبات امروزی خلیجفارس با میکروسکوپ بینوکولاربه زبان انگلیسی و چند گزارش تا کنون منتشر شده و همچنین کتابی تحت عنوان رسوبات خلیجفارس در آینده نزدیک منتشر خواهد شد.
نخستین نشست کمیته منابع غیرزنده دریایی شورایعالی اقیانوسشناسی
همچنین نخستین نشست کمیته منابع غیرزنده دریایی شورای عالی اقیانوسشناسی همزمان با روز ملی خلیج فارس در محل سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با حضور نمایندگان تامالاختیار این کمیته از شرکت ملی نفت، معاونت دریایی سازمان حفاظت محیطزیست، موسسه ملی اقیانوسشناسی، مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی کشور، مهندسی سواحل سازمان بنادر و دریانوردی، مدیریت آبنگاری سازمان نقشهبرداری کشور و جمعی از مدیران و کارشناسان این سازمان برگزار شد.
گفتنیست، حاضران درباره بررسی و تصویب آئیننامه دستورالعمل اجرایی جدید کمیته منابع غیرزنده دریایی به توافق رسیدند و نسبت به نحوه همکاری اعضای کمیته با یکدیگر به بحث و بررسی پرداختند.
برگزاری کارگروه مخاطرات دریا در شورای راهبردی مخاطرات زمینشناختی
از سویی کارگروه مخاطرات دریا در شورای راهبردی مخاطرات زمینشناختی نیز در راستای بزرگداشت روز ملی خلیجفارس با حضوراستادانی از دانشگاه تهران، مرکز تحقیقات شیلات ایران، سازمان منایع دریانوردی، مرکز علومجوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی کشور، استادان دانشگاه میبد یزد، گروه کواترنری مرکز پژوهشهای کاربردی کرج، پایگاه دادههای علومزمین و جمعی از کارشناسان مدیریت زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور برگزار شد.
یادآور میشود، پروتکل شناخت وضعیت فعلی کشور در بخش مخاطرات طبیعی بهخصوص خشکسالی مهمترین دستورالعمل این نشست بود.
نظر شما :