دستاوردهای مصوبات دولت در بخش زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی

۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ | ۱۹:۱۷ کد : ۲۱۱۶۱ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۶۷۹
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به مرور مصوبات سفرهای استانی ریاست‌جمهوری و هیات دولت ...

21اردیبهشت امسال، مشهد مقدس میزبان رئیس‌جمهور و هیات دولت در یکصدمین سفر‌های استانی دولت‌های نهم و دهم جمهوری اسلامی ایران است که طی مراسم ویژه‌ای با حضور مسئولان کشوری برگزار شد.

بر همین اساس معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به مرور مصوبات سفرهای استانی ریاست‌جمهوری و هیات دولت به استان‌های کشور طی 3 دوره پرداخت و مصوبات و طرح‌‌های این سفرها را در حوزه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور تشریح کرد.

مهندس محمدتقی کره‌ای، با اشاره به تعداد مصوبات سفرهای استانی هیأت وزیران در بخش زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، گفت: در راستای انجام سفرهای استانی هیات وزیران و ریاست‌جمهوری در مجموع دوره‌های اول، دوم و سوم تاکنون  اجرای 97 عنوان مصوبه در حوزه زمین‌شناسی و اکتشاف به سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور واگذار شده است.

وی افزود: از این میان 52 مصوبه به طور کامل انجام شده و مابقی مصوبات با پیشرفت کاری در حدود 88 درصد در حال پیگیری و اجرا است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت یادآور شد: با توجه به لحاظ شدن چند موضوع کاری در برخی از مصوبات، در مجموع 112 موضوع تخصصی که خود شامل چندین زیر پروژه نیز است؛ در دستور کار سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور قرار گرفت.

تحقق بیشترین اهداف سفرهای استانی هیات دولت در بخش اکتشاف

به گفته کره‌ای، انجام عملیات اکتشافی در مراحل تهیة اطلاعات پایه، شناسایی نواحی امیدبخش کانه‌زایی، پی‌جویی، اکتشافات عمومی و تعیین ذخیره مواد معدنی و شناسایی و کشف منابع و ذخایر بزرگ مواد معدنی و ارائه به بخش خصوصی و یا شرکت‌های دولتی در بخش معاونت اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور انجام می‌شود.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور شناسایی و اکتشاف ذخایر معدنی در استان‌های کمتر توسعه‌یافته از جمله کردستان، سیستان‌وبلوچستان، خراسان‌جنوبی‌و... را به عنوان دستاوردهای شاخص مصوبات استانی هسات دولت عنوان کرد.

وی با اشاره به اینکه در دور اول سفرهای رئیس‌جمهور از 18 مصوبه 11 مصوبه به بخش اکتشاف اختصاص داشت، گفت: 10 مصوبه با پیشرفت معادل 100دصد و یک مصوبه با پیشرفت 92 درصد انجام شده است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود:  28 مصوبه اکتشافی نیز دستاورد دور دوم سفرهای استانی از کل 50 مصوبه است که 23 مصوبه به طور کامل انجام شد و 5 مصوبه با پیشرفت 50 تا 93 در حال پیشرفت است.

به گفته کره‌ای، دور سوم سفرهای ریاست‌جمهوری نیز 28 مصوبه در پی داشت که 13 مصوبه به بخش اکتشاف تعلق داشت که 6 مصوبه با پیشرفت 100 درصد و 7 مصوبه نیز با پیشرفت بین 5 تا 97درصد در حال پیگیری است.

وی میزان گسترده مصوبات در بخش اکتشاف و وجود برخی نارسایی‌ها از جمله معارضان محلی، تداخل محدوده‌ها با بخش خصوصی، مشکلات با محیط‌زیست  و منابع‌طبیعی را از مشکلات پیش‌روی بخش اکتشاف یاد کرد و گفت: با توجه به این مسائل، پیشرفت‌کاری بخش اکتشاف بر اساس مصوبات استانی سفرهای هیات دولت مناسب ارزیابی می‌شود و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور موفق به دستیابی به بیشتر اهداف مصوبات شد.

شتاب در تهیه نقشه‌‌های زمین‌شناسی در راستای مصوبات سفرهای استانی هیات دولت

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان این که نقشه‌های زمین‌شناسی یکی از مهمترین اطلاعات پایه کشور هستند که در کلیه طرح‌های عمرانی، صنعتی، کشاورزی، انرژی و زیست‌محیطی کاربرد دارند، خاطرنشان کرد: این نقشه‌ها با توجه به نیاز در مقیاس‌های گوناگون تهیه می‌شوند که اطلاعات لازم برای انجام اکتشاف مواد معدنی، مطالعات لرزه‌خیزی، تهیه نقشه‌های پهنه‌بندی خطر بلایای طبیعی، مطالعات زیست‌محیطی، برنامه‌ریزی توسعه شهری، آبخیزداری، طرح‌های مکان‌یابی صنعتی و شهری و طرح‌های مسیریابی جاده‌ها و خطوط انتقال نیرو، انرژی و آب را در بردارند.

به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در راستای مصوبات دور اول، دوم و سوم سفرهای استانی هیات دولت تهیه نقشه‌‌های زمین‌شناسی کاربردی در کلیه مناطق کشور شتاب بیشتری گرفت که بر همین اساس تهیه و تولید نقشه زمین‌شناسی کاربردی در مقیاس یک‌بیست و پنج هزارم در دستور کار قرار گرفت و که تاکنون بیش از 200  برگ نقشه با پیشرفت 100 درصد به پایان رسیده و همین تعداد نقشه نیز با پیشرفت بین 10 تا 90 درصد در حال تهیه و تکمیل است.

کره‌ای، تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی و ژئوشیمیایی کاربردی در مقیاس یک بیست‌و‌پنج‌هزارم نواحی امیدبخش معدنی، نقشه‌های زمین‌شناسی کاربردی در مقیاس یک‌بیست‌وپنج‌هزارم در مناطق اولویت‌دار کشور را به عنوان دستاوردهای دولت یاد کرد که بیشتر آنها به پایان رسیده‌اند و برخی نیز در شرف اتمام هستند.

بررسی مخاطرات و ارائه راهکار های مناسب جهت کاهش تلفات طی سفرهای هیات دولت

وی در ادامه با بیان این که ایران کشوری بسیار پرتکاپو است از دیدگاه مخاطرات زمین‌شناختی است، یادآور شد:  هر سال شاهد بروز این پدیده‌ها در کشور و خسارات مالی و جانی گسترده‌ای هستیم و کشورمان با توجه با جایگاه طبیعی ویژه و نیز الگوی نامناسب توسعه شهرها و وضعیت اقتصادی و فرهنگی خود پیوسته در معرض مخاطرات طبیعی بوده است.

به گفته رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور بر همین اساس توجه جدی به این موضوع طی سفرهای استانی رئیس‌جمهور و هیات وزیران موجب تصویب چندین مصوبه به منظور شناسایی مخاطرات موجود در کشور و ارائه راهکار مناسب به‌منظور کاهش خسارات آن از سوی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور  شد.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تهیه اطلس لرزه‌خیزی در مقیاس یک دویست و‌پنج‌هزارم، مطالعه و پهنه‌بندی از نظر زمین‌لرزه و زمین‌لغزش، تهیه نقشه زمین‌شناسی مهندسی، مخاطرات و ریخت‌شناسی و زیست‌محیطی، مطالعه و بررسی فرونشست زمین، نصب بیست دستگاه لرزه‌نگاری و توسعه مانیتورینگ زمین‌لرزه برای بررسی لرزه‌زمین‌ساخت و شناخت ساز و کار گسل‌های فعال، تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی مهندسی کاربردی را به عنوان مصوبات و دستاوردهای سفرهای استانی هیات دولت یاد کرد که برخی به اتمام رسیده و برخی نیز در دست تکمیل هستند.

پیشرفت ژئوفیزیک هوایی جهت شناسایی نواحی معدنی از دستاوردهای مهم مصوبات استانی

وی برداشت داده‌های ژئوفیزیک هوایی به‌ عنوان اصلی‌ترین، دقیق‌ترین و موثرترین روش در شناسایی ذخایر پنهان فلزات به‌ویژه آهن برشمرد و افزود: ژئوفیزیک هوایی ضمن ایجاد شانس بیشتر در دستیابی به پتانسیل‌های معدنی، سبب کاهش هزینه‌های اکتشافی در فاز شناسایی می‌شود.

به گفته رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، اکتشاف ژئوفیزیک هوایی در استان‌های یزد و فارس یکی از دستاوردهای مهم مصوبات استانی سفرهای هیات دولت است که به شناسایی نواحی امیدبخش معدنی در استان‌ها منجر شده است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت یادآور شد: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور طی سفرهای هیات دولت موظف شد با هماهنگی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور مطالعات اکتشافات ژئوفیزیک هوایی و اکتشافات ناحیه‌ای وتهیه و تلفیق اطلاعات پایه و پیش‌بینی اعتبار لازم برای استان یزد را انجام دهد که پیشرفت معادل 5/47 درصد در این پروژه مشاهده می‌شود.

به گفته وی همچنین در استان فارس و استان خراسان‌رضوی نیز پیشرفت معادل 40 درصد اعلام شده و تهیه نقشه ماهواره‌ای از داده‌های سنجنده ASTER در قالب ورقه‌های یکصدهزارم تا پایان سال 88 در کرمانشاه با پیشرفت 100 درصدی در دور دوم سفرهای استانی هیات دولت انجام شده است.

کره‌ای، خاطرنشان کرد: در استان‌های همدان، کرمان و سمنان نیز مصوباتی به منظور انجام مطالعات اکتشافات ژئوفیزیک هوایی اعلام شد که در مرحله تامین اعتبار مورد نیاز به منظور انجام عملیات اجرایی است.

توسعه مطالعات زمین‌شناسی دریایی در سواحل جنوب و شمال کشور

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اهمیت مطالعات زمین‌شناسی دریایی به منظور شناسایی رسوبات و ذخایر معدنی در کشور، یادآور شد: طی دومین دور سفرهای استانی هیات دولت انجام بررسی‌های زمین‌شناسی دریایی در شهرهای چابهار و کنارک استان سیستان و بلوچستان در دستور کار سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور قرار گرفت که به تهیه اطلس رسوب‌شناسی و ژئوشیمی این مناطق در مقیاس یک‌بیست‌وپنج‌هزارم با 40 لایه اطلاعاتی منجر شد.

کره‌ای، با اشاره به اینکه نقشه‌‌های ژئومورفولوژی سواحل چابهار و کنارک در مقیاس یکصد‌هزارم نیز منتشر شد که گزارشات کامل آن نیز موجود است، تصریح کرد: در دور سوم نیز مطالعه و بررسی سواحل شمالی دریای عمان واقع در سیستان و بلوچستان با پیشرفت 100 درصد انجام شد که تکمیل این مصوبه به تهیه گزارش و اطلس نقشه‌های 11 ورقه یکصدهزارم سواحل شمالی دریایی عمان منجر شد که در همین دوره ورقه ژئومورفولوژی سواحل چابهار و کنارک در مقیاس یکصدهزارم تهیه شد.

تحقق بیشترین اهداف مصوبات استانی سفرهای هیات دولت در بخش زمین‌شناسی پزشکی

به گفته رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور استان‌های شمالی کشور در بخشی از کمربند سرطان‌خیزی آسیای میانه قرار دارند که با بیشترین آمار انواع سرطان مواجه است که بر همین اساس بررسی عوامل خطرساز در ایجاد این نوع سرطان‌ها که در گروه مخاطرات طبیعی با منشاء زمین‌شناختی محسوب می‌شوند در زمره وظایف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور قرار دارد که به عنوان مباحث و تحقیقات زمین‌شناسی پزشکی مطرح می‌شود.

وی با اشاره به مصوبه دولت در دور دوم سفرهای استانی مبنی بر مطالعات زمین‌شناسی پزشکی برای شناسایی سرطان مری در کشور، گفت: طی سال‌‌های 1387، 88 و 89 بخش‌هایی از کشور از نظر مطالعات زمین‌شناسی پزشکی به‌طور کامل بررسی شد که مطالعات مورد نیاز انجام و نتایج به مراکز مربوطه اعلام شده است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه از  انجام بررسی‌های زمین‌شناسی پزشکی در سال 1388 درسطح استان مازندران در شهرهای کلاردشت و ساری با پیشرفت معادل 100 درصد از محل اعتبارات عمرانی ملی خبر داد و خاطرنشان کرد: شهرستان‌های رامسر، چالوس، نوشهر و تنکابن نیز در دست  اقدام است که در صورت تخصص اعتبارت لازم در اجرایی خواهد شد.

تصویب تاسیس نخستین پارک موزه علوم‌زمین طی سفرهای استانی هیات دولت در مشهد

به گفته کره‌ای در دور دوم سفرهای استانی مبلغ بیست میلیارد ریال جهت اجرای پروژه پارک موزه علوم‌زمین در مشهد از محل اعتبارات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور و اعتبارات استان به نسبت مساوی اختصاص یافت که در بخش ساختمانی حدود 80 درصد پیشرفت فیزیکی و در بخش محوطه 20 درصد پیشرفت فیزیکی داشته که در صورت تخصیص اعتبارات مورد نیاز تا دهه‌فجر سال جاری به مرحله افتتاح خواهد رسید.

تحقق کامل مصوبات سفرهای هیات دولت در بخش  زمین‌گردشگری

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور بررسی مقدماتی گردشگری زمین‌شناسی کرمانشاه در دور دوم سفرهای هیات دولت را به عنوان نخستین مصوبه زمین‌گردشگری دولت طی سفرهای استانی عنوان کرد و افزود: نخستین گزارش زمین‌گردشگری استانی در سطح کشور به کرمانشاه اختصاص یافت که تا پایان سال 88  با پیشرفت صددرصد انجام شد.

وی با بیان این که بررسی‌های گردشگری زمین‌شناسی سمنان با تاکید بر مناطق بیابانی تاپایان سال 90 با پیشرفت کاری 100 درصد نیز توسط سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور انجام شد، یادآور شد: از سویی در دور سوم سفرهای استانی رئیس‌جمهور و هیات دولت بررسی مقدمانی وضعیت زمین‌گردشگری استان گلستان تصویب شد که در حال حاضر با پیشرفت 100 درصدی به پایان رسیده است.

توسعه و تاسیس مراکز زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی در کل کشور

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تاسیس مراکز زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی در بم، زاهدان، انزلی، سمنان، ساری، کرج وسنندج را به عنوان بخش دیگری از  مصوبات هیات دولت در سفرهای استانی یاد کرد.

کره‌ای، با اشاره به نقش انکارناپذیر و اثربخش سفرهای هیات دولت به استان‌های مختلف کشور جهت رونق بخشیدن به فعالیت‌های زمین‌شناسی، اکتشافی و در نهایت اعتلای بخش معدن که بی‌شک نقش به‌سزایی در توسعه ملی و اشتغال‌زایی خواهد داشت؛ ابراز امیدواری کرد تمامی مصوبات هیات دولت با به کارگیری همه ظرفیت‌ها و برخورداری از منابع مناسب تا پایان سال جاری به صورت کامل اجرا شود.   


نظر شما :