گشت تحقیقاتی مشترک ارگانهای دریایی کشور در دریای خزر آغاز شد
کمیته ملی اقیانوسشناسی کمیسیون ملی یونسکو ایران به مناسبت هشتم ژوئن روز جهانی اقیانوسها گشت تحقیقاتی مشترکی را با همکاری ارگانهای دریایی کشور در سواحل بندرانزلی در دریای خزر آغاز کرد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، مدیر زمینشناسی دریایی این سازمان و سرپرست این گشت تحقیقاتی ضمن اعلام این خبر درباره اهداف این گشت دریایی گفت: تعیین ویژگیهای اندازه ذرات رسوبی و شناسایی منشاء رسوبات، شناسایی نحوه توزیع عناصر و آلایندههای زیست محیطی، تعیین نرخ رسوبگذاری در هولوسن، تعیین اقلیم، جغرافیا و اکولوژی دیرینه و تعیین نوسان سطح آب دریا در دوره زمینشناسی هولوسن از مهمترین اهداف گشت مذکور است.
دکتر راضیه لک یادآور شد: نتایج حاصل از تحقیقات وضعیت زیستمحیطی آب دریا و رسوبات دریا، میزان و نوع آلایندهها، فلزات سنگین، آلایندههای نفتی، میزان رادیواکتیو موجود در رسوبات و لایه آب، منابع اقتصادی بستر دریا و موجودات زنده و تنوع آن در رسوبات را مشخص میکند.
به گفته وی گشت مشترک ارگانهای دریایی علاوه بر استفاده از تخصصهای مختلف و جمعآوری اطلاعات مفید و متنوع منجر به کاهش هزینهها می شود.
مدیر زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در ادامه یادآور شد: برخی برنامههای این گشت تحقیقاتی را نمونهبرداری رسوبات بستر دریا، مغزهگیری از رسوبات، اندازهگیری شاخصههای فیزیکوشیمیایی آب، نمونهبرداری از موجودات معلق در آب و کفزی عنوان کرد.
لک با بیان این که این تحقیقات میتواند شرایط امروزی دریایخزر را با چند صد سال قبل که دخالتهای انسانی در این دریا بسیار اندک بود، مقایسه و اطلاعات خوبی را ارائه کند، خاطرنشان کرد: در نتیجه این تحقیقات نقش عوامل انسانی در دریای خزر مشخص میشود، که برخی از آنها ممکن است به اندازهای حاد باشد که موجب از بین رفتن موجودات زنده شود.
وی با اشاره به اینکه وقتی علل تغییرات شد، راهکارهای جلوگیری از این مساله را نیز میتوانیم پیدا کنیم، یادآور شد: دادههای علمی ما از دریاها کم است و تمام دریاها را در شرایط عادی باید حداقل دو بار پایش کرد.
سرپرست گشت تحقیقاتی دریایخزر با اشاره به بحران تالاب انزلی خاطرنشان کرد: در صورت در اختیار داشتن شاخصههای قدیم مربوط به تالاب انزلی، متوجه تغییرات و نحوه مقابله با تهدیدات احتمالی آن میشدیم.
مدیر زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با اشاره به اینکه نخستین گشت تحقیقاتی مشترک در خلیج فارس و اطراف تنگه هرمز و جزیره قشم صورت گرفت، افزود: نتایج این گشت به صورت گزارش مکتوب موجود است و گشت دریای خزر نیز سه روز به طول خواهد انجامید و در آن سه نقطه در دریای خزر در محدوده بندرانزلی، کپورچال و کیاشهر مورد پایش قرار خواهد گرفت.
یادآور میشود، دریایخزر بزرگترین دریاچه دنیا با مساحت حدود 438 هزار کیلومتر مربع و حجم آب حدود 80 هزار کیلومتر مکعب و عمق متوسط 180 متر است که بیش از 130 رودخانه به این دریای میریزد.
گفتنیست، دریای خزر به علت بسته بودن و عدم ارتباط مستقیم با آبهای آزاد دارای ترکیب آبی لب شور و ویژگیهای مخصوص به خود است که از مهمترین آنها عدم تبعیت از تغییرات بهوجود آمده در شرایط شیمیایی و فیزیکی دریاهای آزاد است.

نظر شما :