توسعه استانداردهای ملی و جهانی در علومزمین
به دنبال امضای تفاهمنامه همکاری میان سازمان زمینشناسی و سازمان ملی استاندارد، استانداردهای ملی و جهانی در علومزمین توسعه خواهد یافت.
بهرهگیری از توان سازمان زمینشناسی در تدوین استانداردها
بنا به استانداردهای ملی مطابق با بخش زمینشناسی و معدن کشور، تفاهمنامهای میان سازمان استاندارد و سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به امضا رسید.
در ابتدای این مراسم رییس سازمان ملی استاندارد ایران با بیان این که موضوع زمینشناسی در بخشهای مختلف از اهمیت فراوانی برخوردار است، خاطرنشان کرد: وسعت و دامنه فعالیت سازمان استاندارد همه بخشها را شامل میشود که بر همین اساس از همه امکانات کشور جهت دستیابی به اهدافمان بهره خواهیم برد.
نظامالدین برزگری، ضمن اشاره به بازدید چندی پیش خود از سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور امکانات و تجهیزات این مجموعه را بسیار مناسب توصیف کرد و گفت: متخصصان خوبی در بخش معدن و زمینشناسی و اکتشاف انواع فلزات در حال فعالیت هستند که بر همین اساس نقاط مشترک گستردهای بین دو طرف وجود دارد.
وی با بیان این که از سال گذشته تصمیم برای امضای تفاهمنامه میان دو سازمان وجود داشت، خاطرنشان کرد: سازمان ملی استاندارد در نظر دارد به صورت سازمانیافته از امکانات سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در جهت رفع نیازهای کشور استفاده کند.
رییس سازمان ملی استاندارد با بیان این که در بخش معدن 568 استاندارد تدوین شده وجود دارد، خاطرنشان کرد: در بحث عیارسنجی فلزات میتوانیم از آزمایشگاههای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور بهمنظور تدوین استانداردها و استراتژی مورد نیاز بهره ببریم.
به گفته وی برگزاری دورههای مشترک در امر استانداردسازی و توسعه مناسبات بینالمللی در بخش علومزمین بسیار تاثیرگذار است که بر همین اساس همکاران دو سازمان قادرند طرحهای مشترکی را درباره تحقیقات پژوهشمحور داشته باشند.
برزگری ضمن ابراز امیدواری از اینکه امضای تفاهمنامه مذکور بین دو سازمان منشا اثرات خوبی باشد، افزود: باید به نحوی عمل کرد تا کمیته اجرایی به زودی در جهت اجرای مفاد این تفاهمنامه تشکیل شود.
سازمان زمینشناسی ایران به عنوان یکی از 9 سازمان پیشرفته دنیا
در ادامه رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان این این مجموعه به عنوان یکی از قدیمیترین نهادهای حاکمیتی در دنیا تشکیل شده، خاطرنشان کرد: در بیش از 170 کشور سازمانهای زمینشناسی به عنوان یک سازمان مستقل و حاکمیتی در حال فعالیت است.
محمدتقیکرهای، با اشاره به اینکه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران با یک تاخیر یکصد ساله نسبت به کشورهای پیشرفته تشکیل شد، تصریح کرد: شاید یکی از دلائل دیر تشکیل شدن این مجموعه وجود نفت است که باعث شده بیشتر به فعالیتهای اکتشافی نفت پرداخته شود.
وی خاطرنشان کرد: با وجود سابقه کم سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به جایگاه مناسبی دست یافته و به عنوان یکی از 9 سازمان پیشرفته در دنیا مسوولیت تلفیق نقشههای زمینشناسی از سوی اتحادیه بینالمللی زمینشناسان دنیا در منطقه خاورمیانه را به عهده گرفته است.
به گفته رییس زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور وظایف اصلی این مجموعه اکتشاف منابع و ذخایر معدنی و همچنین بررسی مخاطرات زمینشناسی است.
کرهای با اشاره به موقعیت خاص و جوان زمینشناسی کشورمان یادآور شد: از 42 مخاطره شناخته شده در دنیا 32 مورد در کشورمان شناسایی شده که بر همین اساس در سال 1390 به عنوام سومین کشور بلاخیز کشور شناخته شده است.
وی از ایران به عنوان پانزدهمین کشور معدنی دنیا یاد کرد و گفت: سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در عمر کوتاه خود توانسته نقشههای زمینشناسی در مقیاس یکمیلیونیم و یکدویستوپنجاه هزارم را به طور کامل تهیه کند و مقیاس یکصدهزارم را هم به جز مناطق کویری آماده کند.
به گفته رییس زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در ابتدای دولت نهم بحث تهیه نقشه یک بیستوپنج هزارم در دستور کار قرار گرفت که با توجه به این که تهیه این نقشهها به صورت سیستماتیک در چند کشور خاص انجام میشود؛ انجام این امر بسیار ضروری احساس میشود.
کرهای خاطرنشان کرد: خوشبختانه در حال حاضر نقشههای زمینشناسی یکبیستو پنجهزارم در 6 لایه اطلاعاتی و به صورت مطلوب از سوی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در حال تهیه است.
اهمیت استانداردسازی نقشههای زمینشناسی
وی با اشاره به اهمیت استانداردسازی تهیه نقشههای زمینشناسی در مقیاسهای مختلف یادآور شد: وقتی نقشههای یکصد هزارم را تهیه میکردیم موضوع استانداردسازی تهیه این نقشهها بسیار مدنظر بود که طی سه ماه کار فشرده کارشناسان استاندارد نقشههای یکبیستوپنجهزارم انجام شد.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با اشاره به فعالیتهای بینالمللی سازمان خود در عرصه جهانی تصریحکرد: فعالیت و خدمات سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در سطح بینالملل که منجر به تلفیق و تهیه نقشه سایزوتکتونیک دنیا، زمینشناسی و متالوژنی خاورمیانه شده بر همگان مشخص است.
پیشنهاد ایران به CGMWبرای استانداردسازی نقشههای جهانی
کرهای ادامه داد: بر همین اساس این پیشنهاد برای اتحادیه بینالمللی تهیه نقشههای زمینشناسی دنیا وجود دارد که با توجه به سابقه مناسب سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در تهیه بسیاری از نقشههای بینالمللی ضمن همکاری با سازمان استاندارد به استانداردسازی این نقشهها بپردازد که با توجه به اهمیت علومزمین در دنیا میتوان نقش ایران در سطح دنیا پررنگتر از گذشته کرد.
وی با بیان این که در بخش آنالیز نمونههای معدنی که اهمیت بسیار فراوان و پایهای در اکتشافات پیشرفته دنیا دارد، گفت: نیروی انسانی متخصص و آموزشدیده و با تجربه، منابع و سرمایه و همچنین آنالیز نمونههای معدنی بسیار مهم است که همین امر استاندارد بودن آنالیز نمونههای معدنی را دوچندان میکند.
کرهای با اشاره به تحریمهایی که کشورمان را تهدید میکند، خاطرنشان کرد: موضوع تحریم اهمیت مسائل مرتبط با علومزمین را چندین برابر کرده و از قبل پیشبینی میشد که خروج نمونهمعدنی به مصلحت نظام جمهوری اسلامی نیست.
به گفته رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور نمونههای معدنی به عنوان اطلاعات زیربنایی کشور در بخش زمینشناسی و معادن را محسوب میشود که همین امر تاسیس یک آزمایشگاه مرجع و کامل علومزمین در ایران را تقویت کرد که البته نمونه چنین آزمایشگاهی بسیار به ندرت مشاهده میشود.
وی یادآور شد: تحریم در برخی محدودههای کاری از جمله علومزمین تاثیرگذار است که بر همین اساس ما را به سمت تاسیس یک آزمایشگاه مرجع علوم زمین هدایت کرد به صورتی که خوشبختانه ایران در آنالیز نمونههای معدنی در حد حساسیتهای بسیار بالا از خارج بینیاز است.
کرهای از دستیابی به بینیازی در آنالیز نمونههای معدنی به عنوان گام بزرگی در پیشرفت کشور یاد کرد و گفت: در این زمینه به همکاری سازمان ملی استاندارد نیاز داشتیم که با مساعدت و همکاری ریاست این سازمان و بازدیدهای انجام شده منجر به امضای تفاهمنامه مذکور شد که امید است منشا خیر و برکت برای دو سازمان و کل کشور باشد.
نظر شما :