طرح احیای دریاچه ارومیه اجرایی می‌شود

۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ | ۱۶:۱۰ کد : ۲۱۶۸۰ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۸۶۴
به دنبال سفر استانی رئیس‌جمهور و هیات دولت به آذربایجان‌غربی، طرح احیای دریاچه ارومیه...

به دنبال سفر استانی رئیس‌جمهور و هیات دولت به آذربایجان‌غربی، طرح احیای دریاچه ارومیه و صدور مجوز استحصال و برداشت نمک آن توسط بخش خصوصی به تصویب رسید.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، به دنبال سفر استانی رئیس‌جمهوری و هیات دولت به آذربایجان‌غربی و تشکیل جلسه کارگروه تخصصی توسعه معدن، طرح احیای دریاچه ارومیه با همکاری سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، سازمان محیط زیست و سازمان صنعت و معدن استان و صدور مجوز استحصال و برداشت نمک آن توسط بخش خصوصی به تصویب رسید.

بر اساس مصوبه کارگروه تخصصی توسعه معدن در استان آذربایجان‌غربی، طرح احیای دریاچه ارومیه با همکاری سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، سازمان محیط زیست و سازمان صنعت و معدن استان و صدور مجوز استحصال و برداشت املاح آن توسط بخش خصوصی اجرایی خواهد شد .

در همین راستا، رئیس‌جمهور در کارگروه معدن و کشاورزی استان آذربایجان غربی ضمن اشاره به نگاه ویژه دولت به احیا و بهبود وضعیت دریاچه ارومیه، بر ضرورت تسریع در فعال کردن ظرفیت‌های فعال نشده کشاورزی و معادن کشور و بر شتاب بخشیدن به اقدامات و بسیج همه امکانات و منابع برای احیاء و بهبود دریاچه ارومیه تاکید کرد.

وی با اشاره به اهمیت دریاچه ارومیه برای منطقه و مردم، ضرورت تسریع در اقدامات در دست انجام دولت برای احیای این دریاچه مهم را مورد تأکید قرار داد و گفت: دولت نگاه ویژه‌ای به احیا و بهبود وضعیت این دریاچه دارد و در این زمینه اجرای پروژه‌هایی را آغاز کرده که لازم است در تکمیل این پروژه‌ها شتاب مضاعفی ایجاد شود.

بر همین اساس، دکتر راضیه لک مدیر برنامه‌ریزی و فناوری سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، به ارائه گزارشی پیرامون موضوع دریاچه ارومیه و راهکارهای پیشنهادی و همچنین پژوهش‌های انجام شده از سوی مجموعه متبوع خود پرداخت و گفت: تعادل اکولوژیکی دریاچه ارومیه بهم خورده و این محیط دریاچه‌ای به محیط پلایایی (کفه نمکی) تبدیل شده است. 

به گفته وی، این منطقه به محیطی کم عمق و نسبتا هموار در بستر که با نوسانات شدید  تراز آب در فصل خشک و تر توام است، مواجه شده که علاوه بر کاهش سطح آب دریاچه از بالا که حدود 7 متر است، از پایین و یا کف دریاچه، با رسوبگذاری نمک عمق آب به شدت کاهش یافته و در عمیق‌ترین مناطق به حدود یک متر می‌رسد.

لک، با بیان این که، شوری و غلظت نمک‌های محلول آستانه تحمل دریاچه ارومیه  240 میلی‌گرم در لیتر است، خاطرنشان کرد:  هم اکنون غلظت نمک به شدت افزایش یافته و حدود دو برابر شده است.

مدیر برنامه‌ریزی و فناوری سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، با اشاره به اینکه تکامل شورابه دریاچه ارومیه با افزایش غلظت املاح به سوی مراحل نهایی سوق داده شده، خاطرنشان کرد: سدیم و کلر به‌صورت نمک در بستر دریاچه رسوب کرده و مقادیر منیزیم بر سدیم غالب شده است.

این کارشناس، با استناد به رخساره‌های رسوبی موجود در مغزه‌های ساحلی  سه محیط رسوبی تالابی، دریاچه‌ای و حاشیه کفه گلی  را برای دریاچه ارومیه قابل تشخیص عنوان کرد و گفت: در مغزه‌های ساحلی تکرار شرایط رسوبات قاره‌ای و دریاچه‌ای دیده می‌شود اما در مغزه‌های تهیه شده از بخش‌های داخلی‌تر دریاچه تا اعماق 6.5 متری آثاری از رسوبات قاره‌ای بیانگر خشکسالی، دیده نمی‌شود.

راضیه لک، در ادامه به راهکارهای ارائه شده به‌منظور احیای دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: راهکارهای موجود برای جلوگیری از خشکسالی دریاچه‌های مختلف بر اساس شرایط طبیعی، محیطی و نوع رسوب‌گذاری متفاوت است.

وی با بیان این که برای ارائه راهکار مناسب ابتدا باید محیط رسوبی را از لحاظ علمی کاملا مطالعه کرد، تصریح کرد: باید به‌خاطر داشت امکان بازگشت دریاچه به حالت اولیه وجود ندارد، مگر آنکه محیط‌ رسوبی پلایا به محیط رسوبی دریاچه تغییر یابد و  راهکار مناسب به منظور احیای آن، برداشت نمک از حاشیه و بستر دریاچه قبل از آبگیری آن باشد تا بتوان مسیر تکاملی دریاچه را به عقب برگرداند.

به گفته مدیر برنامه‌ریزی و فناوری سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، چنانچه آب شیرین وارد دریاچه شود، ابتدا صرف انحلال نمک‌های کف آن می‌شود و به‌طور مجدد شورابه‌ای غلیظ به‌وجود می‌آید که با توجه به عمق کم و سطح زیاد دوباره نمک ته نشست خواهد کرد.

دکتر لک در ادامه گفت: اگر حجم آب زیادی به یکباره وارد دریاچه شود تا به تراز اکولوژیکی برسد که آن هم ممکن نیست و  از آنجا که نمک‌های بر جا مانده کانی‌های تبخیری با ارزش اقتصادی هستند، می‌توان ضمن احیای دریاچه ارومیه از آنها نیز بهره برد.

کلید واژه ها: آذربایجان غربى


نظر شما :