تشکیل کارگروه زمین‌شناسی پزشکی با همکاری وزارت بهداشت

۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۲ | ۱۶:۲۹ کد : ۲۱۷۰۸ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۱۰۱۷
سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به‌منظور شناخت مناطق با همه‌گیری وسیع بیماری‌های مختلف انسانی و دامی...
سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به‌منظور شناخت مناطق با همه‌گیری وسیع بیماری‌های مختلف انسانی و دامی که عوامل زمین‌شناسی و زیست‌محیطی در آن دخیل هستند؛  کارگروه زمین‌شناسی پزشکی با همکاری وزارت بهداشت را به‌طور رسمی تشکیل داده است.
به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، مدیر زمین‌شناسی پزشکی این سازمان از آغاز به کار رسمی کارگروه زمین‌شناسی پزشکی با همکاری وزارت بهداشت به‌منظور شناخت عوامل موثر و خطر فاکتورهای ایجادکننده محیطی  بیماری‌ها خبر داد و گفت: به دنبال همکاری مشترک وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت بهداشت به منظور شناخت بهتر از مباحث زمین‌شناسی پزشکی و تاثیر خطر‌فاکتورهای زمین‌شناسی پزشکی روی ساکنان مناطق مختلف و شناسایی بسیاری از زمینه‌سازهای بیماری‌های مختلف و به‌خصوص بیماری‌های مزمن در انسان که بسیاری از عوامل ایجاد این بیماری‌ها هنوز ناشناخته است،  6 کارگروه شناسایی بیماری‌هادر سطح کشور  میان دوطرف تشکیل شد.
به گفته خانم فرح رحمانی؛ شناسایی خطر‌فاکتورها و زمینه‌سازهای محیطی موثر در ایجاد بیماری‌ها موجب شد تا وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی  به عنوان سازمان مسوول سلامت جامعه به این موضوع پی ببرد که سازمان‌های زمین‌شناسی در سطح دنیا اطلاعات پایه‌ای برای کمک جهت شناسایی مناطق با  ناهنجاری های ژئوشیمی را  در اختیار دارند.
وی در ادامه یادآور شد: به دلیل این که بسیاری از بیماری‌ها در برخی مناطق به دلیل عوارض زمین‌شناختی به وجود می‌آید که بر همین اساس شناسایی مناطق دارای پتانسیل زمین‌شناختی جهت ایجاد بیماری‌ها برای وزارت بهداشت بسیار ضروری است.
خانم رحمانی، با یادآوری این که سازمان زمین‌شناسی کشور از سال 82 با وزارت بهداشت مراودات علمی گسترده‌ای داشته، خاطرنشان کرد: همین امر در بهمن ماه سال 1390 به عقد تفاهم‌نامه مشترک ملی میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت بهداشت به‌منظور انجام تحقیقات زمین‌شناسی پزشکی در کشور منجر شد  که بر همین اساس انجام تحقیقات و پروژه‌های مشترک در مناطق پرخطر و آلوده از نظر زمین‌شناسی و مطالعات  ناهنجاری‌های ژئوشیمی و شناسایی چرخه زمین زیست‌شیمی در دستور کار دو طرف قرار گرفت.
مدیر زمین‌شناسی پزشکی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، با بیان این که بر اساس درخواست وزارت بهداشت کارگروه رسمی به منظور انجام تحقیقات زمین‌شناسی پزشکی در دستور کار دو طرف قرار گرفت، یادآور شد: اعضای این کارگروه را پزشکان و محققان جامعه پزشکی وزارت بهداشت و همچنین کارشناسان و متخصصان هیدروژئوشیمی، ژئوبوتانی، زمین‌شناسی و کانی‌شناسی‌ از سازمان زمین‌شناسی تشکیل می‌دهد.
به گفته وی، در حال حاضر 6 کار گروه به فعالیت مشغول هستند که شامل کارگروه  دیابت، قلبی و عروقی، انواع سرطان‌ها، دهان و دندان و هیپو تیروئیدیسیم  و کارگروه شناسایی عوامل خطر است که این کارگروه فعالیت خود را به صورت ترکیبی و با استفاده از اطلاعات ژئوشیمی و شناخت شیوع و نوع اپیدمی بیماری‌ها انجام می‌دهد.
رحمانی؛ وظیفه اصلی این کارگروه را شناسایی نقاط دارای درصد بالای شیوع انواع بیماری‌ها عنوان کرد و گفت: پس از شناخت این نقاط پروژه همکاری مشترک سازمان زمین‌شناسی و وزارت بهداشت آغاز می‌شود که بر همین اساس و با شناخت دلایل بروز انواع بیماری‌ها در کشور کمربند سرطان‌خیزی آسیای میانه  که بیشتر استان‌های شمالی کشور را در برگرفته و یا کمربند فلورسیس؛ مسمومیت‌ها فلزات سنگین شناسایی شده‌اند.
این کارشناس خاطرنشان کرد: به طور کلی در تحقیقات زمین‌شناسی پزشکی دو هدف کلی شناسایی مناطق ناهنجار با آلودگی‌های طبیعی و زمین‌زاد  و زمینه‌ساز بیماری‌ها و ارتباط عناصر موجود در ایجاد انواع امراض و ارائه آن به وزارت بهداشت را دنبال می‌کنیم که در نتیجه همکاران ما در این وزارتخانه در کارگروهی به نام کارگروه شناسایی عوامل خطر و ریسک فاکتورهای ایجاد بیماری‌ها با ما همکاری می‌کنند.
مدیر زمین‌شناسی پزشکی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور؛ با بیان این که کارگروه مذکور فعالیت‌های بسیار مفصل و جستجوهای گسترده‌ای در سطح کشور  انجام می‌دهد؛ تصریح کرد: در مواقع لزوم فعالیت‌های کلینیکی نیز در این کارگروه به منظور تعیین ریسک‌فاکتورها انجام می‌شود و ترکیب‌های شیمیایی و تاثیرات آن را بر روی بیماری‌های قلبی و عروقی  و سرطان ها و . و دیگر بیماری‌ها را شناسایی می‌‌شود.
وی با بیان این که پس از شناسایی مناطق‌ها خطرزا و اعلام و معرفی آنها به وزارت بهداشت، پروژه به‌طور رسمی آغاز می‌شود، یادآور شد: پس از انجام تحقیقات زمین‌شناسی پزشکی گسترده روی منطقه و مطالعه نمونه‌ آب، خاک و گیاه و حتی نمونه خون، مو، ادرار، ناخن و اندام‌های داخلی افرادی که در آنجا زندگی می‌کنند، به آسیب‌شناسی منطقه از بعد آلودگی‌های زمین‌زاد و ایجاد بیماری پی می بریم.  
خانم رحمانی از شناسایی کمربندهای بیماری در سطح کشور به عنوان هدف دوم زمین‌شناسی پزشکی یاد کرد و افزود: شناسایی کمربندهای بیماری در سطح کشور کمک قابل توجهی به مسوولان بهداشت برای تصمیم‌گیری به منظور پیشگیری از بروز بسیاری از بیمارها و کنترل  عوامل بیماری‌زا  و در نهایت نیل به دستیابی به جامعه‌ای سالم  پیش روی ماست.
مدیر زمین‌شناسی پزشکی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور؛ ضمن اشاره به همکاری سازمان متبوع خود با سازمان دامپزشکی کشور، یادآور شد: امیدواریم در کارگروه بیماری مشترک انسان و حیوان به همین اهداف دست یابیم.



کلید واژه ها: تهران


نظر شما :