ریزگردهای ایران منشا داخلی ندارد
به گفته پدر کویرشناسی ایران ریزگردها در ایران به هیچ وجه منشا داخلی نداشته و اگر هم دارد، سطح آن در حد همان منطقه است.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، دکتر پرویز کردوانی استاد دانشگاه تهران و بنیانگذار مرکز تحقیقات مناطق کویری و بیابانی ایران، در همایش ریزگردها، پایش، اثرات و راهکارهای آن که در سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور آغاز به کار کرد، گفت: پدیده گرد و غبار سالهاست در ایران بررسی میشود و این در حالیست این موضوع به ایران ربطی ندارد.
وی با بیان اینکه ریزگردها در ایران به هیچ وجه منشا داخلی نداشته و اگر هم باشد، سطح آن در حد همان منطقه است، افزود: منشا فعلی ریزگردها، غرب کشور عراق، شرق اردن و قسمتی از عربستان است و احتمال دارد مقداری از آنها نیز از سمت صحرای آفریقا به کشور ما حرکت کرده باشد.
پدر کویرشناسی ایران با اشاره به افزایش غلظت ریزگردها طی 10 سال اخیر، اظهار کرد: دلیل این مشکل، گرم شدن روزافزون کره زمین و خشکسالی است که باعث شده بسیاری از پوششهای گیاهی کشور به دلیل استفاده بیرویه آب در شهرها از بین برود.
کردوانی با بیان اینکه برای حل مشکل ریزگردها باید به خود طبیعت رجوع کرد، افزود: اکنون مشاهده میکنیم در نواحی بیابانی که شدیدترین باد را هم دارد، گرد و غباری بلند نمیشود، زیرا این نواحی پوشیده از شن و ریگ است و به همین دلیل است که باید به جای پاشیدن مالچ، شن و ریگ بپاشیم.
وی استفاده از رسی را بهترین راه برای تثبیت تپههای ماسهای دانست و گفت: با پاشیدن رس بر روی تپهها و سپس آبپاشی بر روی آنها، ماسهها تثبیت میشود که از فواید این اقدام، ارزان بودن رس و استفاده از تکنولوژی ارزان و پایین است.
این کارشناس، تنها راه عملی شدن این کار را پخش شن و ماسه یا ریگ روی بیابانهای این نواحی دانست و گفت: وقتی ریگ و شن را روی بیابانهای این نواحی پخش کنیم، پوششی بر آنها ایجاد میشود که با شدیدترین بادها نیز فرسایش پیدا نخواهد کرد.
نظر شما :