افزایش 36 سانتی‌متری نرخ فرونشست در دشت تهران

۲۰ آذر ۱۳۹۲ | ۱۹:۵۶ کد : ۲۲۰۳۶ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۱۲۴۱
به گفته مدیر کل دفتر بررسی مخاطرات زمین‌شناختی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور طبق مطالعات جدید در دشت تهران...

به گفته مدیر کل دفتر بررسی مخاطرات زمین‌شناختی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، طبق مطالعات جدید در دشت تهران، نرخ فرونشست سالانه به حدود 36 سانتی‌متر افزایش یافته است.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، مدیر کل دفتر بررسی مخاطرات زمین‌شناختی در نشست خبری عملکرد 100 روزه این سازمان در جمع خبرنگاران با اشاره به این که 300 دشت اصلی کشور در معرض فرونشست هستند از ثبت رکورد بیشترین نرخ فرو نشست درجهان به میزان 36 سانتی‌متر در دشت تهران خبر داد.

مهندس محمدجواد بلورچی، خاطرنشان کرد: ایران از لحاظ رخداد بلایای طبیعی سومین کشور بلاخیز دنیاست به طوری که از 43 نوع مخاطره زمین‌شناختی شناخته شده در دنیا، 32 مخاطره در ایران به وقوع می‌پیوندد.

وی، 97 درصد شهرهای ایران را در معرض وقوع پدیده زمینلرزه عنوان کرد و گفت: پنج زمینلرزه از 30 زمین لرزه مرگبار با تلفات بالای 10 هزار نفر که در قرن بیستم به وقوع پیوسته و همچنین 30 درصد تلفات جانی زمینلرزه‌های 50 سال اخیر دنیا در ایران مشاهده شده است.

این کارشناس مسئول، با اشاره به روند تغییرات تلفات انسانی با توجه به بزرگی زمینلرزه‌ها در یک قرن اخیر یادآور شد: با وجود کاهش تلفات انسانی زلزله در کشورهای پیشرفته هنوز هم زلزله‌هایی با بزرگی کم در ایران قربانی می‌گیرد و شاهد بروز خسارت‌های قابل توجه در برخی از این زمینلرزه‌ها هستیم.

بلورچی، با اشاره به اقدامات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در زمینه تهیه نقشه‌های ملی مخاطرات طبیعی و شناسایی مناطق پرخطر تاکید کرد: در این راستا نقشه‌های خطر ملی سیل، زلزله، فرونشت و زمین‌لغزش کشور تا پایان سال تهیه خواهند شد.

وی در ادامه به تبیین برنامه‌ها و فعالیت‌های سازمان متبوع خود در حوزه مخاطرات زمین‌شناختی، زیست‌محیطی و مهندسی پرداخت و گفت: بررسی دگرگونی‌های اقلیم که به خشکسالی فرونشست زمین، نابودی آبخوان‌ها و تالاب‌ها و دریاچه‌ها و در نهایت تغییرات کیفی آب و خاک منجر می‌شوند از دیگر موارد مورد توجه در این سازمان است.

مدیر کل دفتر بررسی مخاطرات زمین‌شناختی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور گفت: راهکار مقابله و کاهش مخاطرات ناشی از این پدیده در زمین‌شناسی مهندسی زمین‌شناسی دریایی، زمین‌شناسی پزشکی و زمین‌شناسی کشاورزی است که در دستور کار سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور قرار دارد.

این کارشناس مسئول، با اشاره به ابعاد نگران‌کننده تغییرات اقلیمی گفت: طبق برآوردها تا سال 2050 بالغ بر 200 میلیون نفر در اثر تبعات گرمایشی زمین آواره خواهند شد که یکی از آثار این پدیده گسترش فرونشست است.

وی با اشاره به این که طبق بررسی‌ها مناطق 17، 18 و 19 شهرداری تهران و شهرهای اسلامشهر، شهریار و چهاردانگه به شدت تحت تاثیر فرونشست دشت تهران قرار دارند، علت اصلی بروز پدیده فرونشست را عدم مدیریت صحیح در بهره‌برداری از منابع آب زیرزمینی عنوان کرد و گفت: در حالی که در کشورهای پیشرفته حدود 70 درصد آب‌های زیرزمینی صرف کشاورزی می‌شود، این رقم در ایران و کشورهای در حال توسعه به 5/93درصد می‌رسد که نتیجه آن وضعیت نامناسبی است که در آبخوان‌های کشور شاهد آن هستیم.

بلورچی خاطرنشان کرد:‌ طبق بررسی انجام شده در سال 85 نرخ فرونشست سالانه در دشت تهران بالغ بر 17 سانتی‌متر، در دشت ساوجبلاغ 22 سانتی‌متر، در دشت مشهد 25 سانتی‌متر و در دشت رفسنجان 30 سانتی‌متر بوده که طبق مطالعات جدید در دشت تهران، نرخ فرونشست سالانه به حدود 36 سانتی‌متر (یک میلی‌متر در روز) افزایش یافته که از شهر مکزیکوسیتی نیز که با 32 سانتی‌متر در سال رکوردار بیشرین میزان فرونشست در دنیا بوده فراتر رفته است.

مدیر کل دفتر بررسی مخاطرات زمین‌شناختی سازمان زمین‌شناسی کشور در پایان بر ضرورت توجه جدی آحاد مردم و دستگاه‌های ذی‌ربط به مخاطرات فرونشست که پدیده‌ای غیر قابل برگشت بوده و دشت‌های کشور را برای همیشه فاقد آب زیرزمینی خواهد کرد، تاکید کرد.


 

کلید واژه ها: تهران


نظر شما :