آغاز به کار نخستین کنگره بین‌المللی زمین‌شناسی زمینلرزه در تبریز

۰۷ اسفند ۱۳۹۲ | ۱۵:۴۰ کد : ۲۲۱۵۰ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۱۰۰۸
رویکرد تخصصی زمین‌شناسی زمینلرزه، زلزله‌شناسی، مهندسی زلزله و زمین ساخت در تبریز...

دکتر منوچهر قرشی دبیر علمی این نشست در آیین افتتاحیه با بیان اینکه 350 عنوان مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده، گفت: 20 عنوان از مقاله‌ها به‌صورت شفاهی و 135عنوان به صورت پوستر ارائه می‌شود.

دکتر منوچهر قرشی خاطرنشان کرد: 320 میهمان در این نشست شرکت کرده‌اند که 15دانشمند سرشناس از دانشگاه‌های انگلستان، فرانسه، سوییس، ایتالیا و تاجیکستان حضور دارند و علاوه بر ارائه مقالات و برگزاری کارگاه‌های علمی، در بازدید صحرایی از گسل شمال تبریز و گسل‌های اهر و ورزقان حضور خواهند یافت.

معاون عمرانی استاندار آذربایجان شرقی:

گسل تبریز توانایی تولید زلزله‌های بالای هفت ریشتر را دارد

معاون عمرانی استاندار آذربایجان‌شرقی با بیان اینکه گسل تبریز توانایی تولید زلزله‌های بالای هفت ریشتر را دارد، تصریح کرد: باید با ساخت و ساز ایمن خود را آماده مقابله با این بلای طبیعی کنیم زیرا اثرات تخریبی بعد از زمینلرزه از جمله خرابی ساختمان‌ها، جاده‌ها، پل‌ها، شریان‌های حیاطی و مراکز امدادی می‌تواند تاثیر زیادی در کاهش رونق اقتصادی و فرهنگ بومی و منطقه داشته باشد

محمدصادق پورمهدی، با بیان اینکه  گسل تبریز از شهرستان بستان‌آباد تا صوفیان ادامه دارد، یادآور شد: این گسل یکی از ویرانگرترین گسل‌های کشور است و در طول تاریخ بارها تبریز را با خاک یکسان کرده است.

وی کاربردی شدن مقالات ارائه شده در این نشست و تحقیقات و دستاوردهای پژوهشی کشور را ضروری عنوان کرد و گفت: ساخت و ساز ایمن و ساماندهی مناطق حاشیه‌نشین و جلوگیری از شهرک‌سازی در مناطق فرسوده از جمله موضوعاتی است که استانداری آن را پیگیری می‌کند.

پورمهدی خاطرنشان کرد: ساخت‌وسازهای اصولی و رعایت نقاط ایمنی نقش به‌سزایی در کاهش میزان تلفات جانی و مالی دارد که باید مهندسان، طراحان و تمامی مسوولان و عواملی که در این امر سهیم هستند بر نحوه ساخت‌وسازها توجه ویژه‌ایی داشته باشند.

قرارگیری بیشترین ساخت‌و سازها در تبریز بر روی گسل

رئیس شورای اسلامی شهر تبریز نیز در ادامه این نشست گفت: ساخت‌وسازهای وسیع در شمال شهر تبریز و روی خط گسل انجام شده و امن‌ترین نقاط شهر برای گورستان‌ها منظور شده است.

شهرام دبیری، با بیان اینکه ساخت و سازها و بلند مرتبه سازی‌ها روی گسل‌ها مستلزم به‌کارگیری تمهیدات و اصول ایمنی و استاندارد جهانی است، خاطرنشان کرد: دو هزار و 500 هکتار از بافت شهری تبریز فرسوده است و معادل آن نیز حاشیه‌نشینی و ساخت‌و‌سازهای غیرمقاوم وجود دارد.

دبیری، با اشاره به ساخت بزرگراه شمالی تبریز بدون مطالعه در خاک آن منطقه افزود: متاسفانه نبود مطالعه کافی و رانش‌هایی که در این منطقه رخ داده موجب موج‌دار شدن سطح بزرگراه و عامل تصادفات بسیار در آن شده است.

رئیس شورای اسلامی شهر تبریز ابراز امیدواری کرد: با برگزاری چنین همایش‌های بین‌المللی بتوان از نتایج تحقیقات و مقالات ارائه شده به راهکاری اصولی و کاربردی در ساخت‌وسازهای ایمن دست یافت.

وجود گسل و لرزه‌خیز بودن تبریز واقعیتی انکارناپذیر

در ادامه رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر تبریز نیز در این همایش شهر تبریز به جهت قرار گرفتن بر روی خط گسل بارها لرزیده و به تلی از ویرانی تبدیل شده گفت: در سال‌های اخیر ساخت‌وسازها به صورت مدیریت شده به طرف گسل تبریز هدایت شد و به جای اینکه توسعه شهر به سمت جنوب باشد، به طرف شمال سوق یافت.

ایرج شهین‌باهر، با تاکید بر رعایت اصول ایمنی در ساخت وسازها گفت: وجود گسل و لرزه‌خیز بودن تبریز واقعیتی انکارناپذیر است، زیرا این شهر قابلیت زلزله بالای هفت ریشتر را هم دارد.

وی افزود: مطابق با نتایج مطالعات پهنه‌بندی تبریز، در صورت وقوع زمینلرزه شبانه‌ای با قدرت 5/7 درجه در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) در این کلانشهر، 440 هزار نفر در ثانیه‌های نخست کشته خواهند شد.

رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر تبریز تصریح کرد: وجود گسترده نماهای سنگین سنگی و نماهای غیراستاندارد شیشه‌ای در شهر موجب خواهد شد همین زمینلرزه در ساعات میانی روز نیز این میزان تلفات را داشته باشد.

به گفته این مقام مسئول آنچه در زمان وقوع زمینلرزه مطرح می‌شود صرفا دوام ساختمان‌ها نیست، بلکه بحث تاب‌آوری شهری یکی از مسائل مهم مطرح در زمان وقوع زمینلرزه است.

گفتنی‌ست، حاضران در کنگره بین‌المللی زمین‌شناسی زمینلرزه، زلزله‌شناسی، مهندسی زلزله و زمین‌ساخت در تبریز یک دقیقه به احترام جان باختنگان زمینلرزه ارسباران سکوت کردند.

استاندار آذربایجان‌شرقی:

ایران تاریخ چند هزار ساله دارد

همچنین استاندار آذربایجان‌شرقی در دیدار با زمین‌شناسان و محققان شرکت‌کننده در این همایش با بیان اینکه ایران تاریخ چند هزار ساله دارد، یادآور شد:  اما آنچه که از آن باقی مانده بخش کوچکی از این تاریخ است و بخش اعظمی از آن توسط زلزله تخریب و از بین رفته است.

اسماعیل جبارزاده گفت: برای حفظ داشته‌هایمان نیاز به هم‌اندیشی کارشناسان و دانشمندان داریم و با توجه به اینکه نگاه دولت دکتر روحانی به دنیا مثبت بوده، از این رو آماده همکاری‌های علمی و فرهنگی و حضور دانشمندان دیگر کشورها در ایران هستیم.

نماینده عالی دولت در استان آذربایجان‌شرقی با اشاره به پیشنهاد رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در مجمع سازمان ملل متحد مبنی بر مبارزه با افراطی‌گری اظهار کرد: در راستای تحقق این پیشنهاد آماده‌ایم تا پیام صلح دوستی ملت ایران را به تمام جهانیان برسانیم و در حل مشکلات، خود را مسئول می‌دانیم و امیدواریم دیگر ملت‌ها نیز به خصوص دانشمندان همین نگاه را به ایران داشته باشند.

جبارزاده از آمادگی اجرای تمام پروژه‌ها و طرح‌هایی که پشتوانه علمی داشته باشند، در کشور خبر داد و گفت: کنگره در حال برگزاری در تبریز، پنجره‌ای از سوی جمهوری اسلامی ایران به سوی دانشمندان خارجی است که امیدوارم این پنجره موجب نزدیکی هرچه بیشتر دانشمندان کشورمان با همتایان دیگر کشورها شود.

در پایان این دیدار تفاهم‌نامه‌ای بین پژوهشکده علوم زمین‌‍شناسی کشور و انستیتو تکنولوژی زوریخ سوییس در مورد طرح‌های مشترک زمین‌شناسی و زلزله به امضا رسید. در این دیدار دانشمندان و محققانی از کشورهای فرانسه، سوییس، آمریکا، انگلستان، تاجیکستان و ایتالیا حضور داشتند.

کلید واژه ها: آذربایجان شرقی


نظر شما :