تولید اطلاعات پایه برای اکتشاف ذخایر استراتژیک برنامه جدید سازمان زمینشناسی کشور
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس این سازمان در مراسم افتتاحیه بزرگداشت هفته معدن که صبح امروز چهارشنبه در محل سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور آغاز بکار کرد، ضمن بزرگداشت یاد کشتهشدگان حادثه انفجار در معدن ذغالسنگ سوما که منجر به کشته شدن 301 نفر از معدنچیان ترکیه شد، به بررسی زنجیره بخش معدن از زمینشناسی تا صنایع معدنی پرداخت و گفت: عوامل موثر در توسعه بخش معدن شامل شرایط و جایگاه زمینشناسی، هدفگذاری برای عناصر نادر، بازاریابی و هزینهها، نوع سیاستگذاری و سرمایهگذاری مناسب است.
به گفته مهندس محمدتقی کرهای، خشکیهای زمین به دو بخش سرزمینهای کهن و جوانتر تقسیم میشود که هر کدام دارای شرایط خاص زمینشناسی، ذخایرمعدنی و مخاطرات هستند.
وی با بیان اینکه حدود 40درصد از مساحت خشکیهای دنیا به رخنمون قارههای کهن و 60 درصد به سرزمینهای جوان اختصاص دارد، یادآور شد: ایران در بخش جوان قرار دارد که ذخایر معدنی گستردهای در این بخش وجود دارد.
این مقام مسوول با باین اینکه یک درصد ذخایر و مساحت کل دنیا را در اختیار داریم، افزود: دو کمربند فلززایی آند در آمریکا با 60 درصد از ذخایر خشکیهای دنیا و کمربند آلپ-هیمالیا از نظر بررسی پتانسیلیابی ذخایر معدنی بسیار مهم است با قرارگیری روی کمربند آلپ-هیمالیا 15 درصد ذخایر این بخش را به خود اختصاص داده است.
به گفته کرهای، ایران در بخش ذخایر معدنی، با 5 معدن آهن در مقیاس جهانی واقع در مناطق سنگان، چادرملو، چغارت، گلگهر و هرمز و همچنین پراکندگی مس با دو معدن جهانی سرچشمه و سونگون و سرب و روی انگوران و مهدیآباد و در نهایت کانسار طلای ساریگونی دارای رتبه جهانی است.
ایران دارای 10 معدن در مقیاس جهانی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در مجموع 10 معدن در مقیاس جهانی داریم و از نظر تولید منابع معدنی رتبه دهم را به خود اختصاص دادهایم، خاطرنشان کرد: نگاهی به نمودار نشان میدهد که کشورهای چین، روسیه، هند، آمریکا، استرالیا، اندونزی، برزیل، شیلی، عربستان و کانادا در رتبه قبل از ایران قرار دارند.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور گفت: اگر همان یک درصد سهم خشکیهای ایران را در نظر بگیریم و متوجه خواهیم شد که از نظر تولید مواد معدنی در رتبه 14 قرار داریم زیرا 86 درصد تولیدات ماده معدنی به سوختهای فسیلی تعلق دارد.
کرهای، ضمن استناد به نمودار تولید مواد معدنی در دنیا یادآور شد: کشور چین 6 درصد، امریکا 5 درصد، روسیه 17 درصد، استرالیا 5 درصد مساحت خشکیهای دنیا را در اختیار دارند و این در حالیست که تولیدات معدنی آنها بیشتر از ایران است.
این مقام مسوول دلیل دستیابی کشورهای برزیل، استرالیا و چین به رتبه بالای معدنی را رشد تولید منابع معدنی در آنها عنوان کرد و گفت: جایگاه ایران درباره ایران نسبت به سال 2000 از نظر ارزش تولیدات معدنی تفاوتی نکرده ولی کشورهای چین، هند، برزیل و استرالیا با یک جهت بسیار خوب مواجه شدهاند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن هشدار از اینکه اگر تکیه اقتصاد ما همچنان بر پایه نفت باشد با گذشت زمان از همین جایگاه فعلی نیز عقبتر خواهیم رفت، خاطرنشان کرد: بیشتر توجه مسوولان به نفت معطوف است که این امر برای آینده کشور چندان خوشایند نیست.
وی با باین اینکه باید دلیل توسعهیافتگی برخی کشورها را در تولید مواد معدنی مورد توجه قرار دهیم، تصریح کرد: باید دلیل جهش این کشورها را بررسی کنیم.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور درباره دلیل توسعهیافتگی برخی کشورها در تولید مواد معدنی گفت: ایجاد یک هدفگذاری مناسب برای تولید عناصر خاص در کشور، در نظر گرفتن مواد معدنی مورد نظر برای صنایع، تدوین اهداف و تنظیم سیاستهای توسعهای مواردی است که باعث توسعه و افزایش تولید مواد معدنی در کشورهای توسعهیافته شده که چنین الگوهای باید در ایران نیز مورد توجه قرار گیرد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه جامعه بشری در حال حرکت به سمت استفاده انرژی پاک و سبز است، تاکید کرد: در کشورهای در حال توسعه تولید و اکتشاف عناصر فلزی و پایه روندی رو به رشد دارد و این در حالیست که در کشورهای توسعهیافته تولید این مواد در حال کاهش است.
به گفته این مقام مسوول، موارد مصرف این مواد معدنی در کشورهای در حال توسعه در صنایع ساختمانی، زیرساختها و صنایع سبک است و در کشورهای توسعهیافته موارد مصرف تغییر کرده و به سوی انرژیهای پاک، هوا و فضا پیش رفته است.
وی در ادامه به توجه بسیار جدی کشورهای توسعهیافته به عناصر هایتک اشاره کرد که منجر به ورود فناوریهای جدید در این کشورها میشود و توجه مردم و مسوولان را به موضوع گوهرها معطوف کرد.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به موضوع ارزش افزوده و اهمیت آن در بخشهای مختلف معدنکاری اشاره کرد و گفت: هزینهها در بخشهای اکتشاف 5 تا 15، معدنکاری 35 و فرآوری 50 درصد است و این در حالیست که ارزش افزوده در این بخشهای متفاوت است و در بخش فرآوری گاه به 300 درصد میرسد.
ارزش افزوده 300درصدی معدن در بخش فرآوری
کرهای، ضمن اشاره به دغدغه جامعه معدنکاران درباره پایین بودن سهم بخش معدن در تولید ناخالص ملی کشور، خاطرنشان کرد: برخی به سهم یک درصد در معدن، 5 درصد در صنایع معدنی اشاره دارند که در بخشهای دیگر به 7 تا 9 درصد میرسد.
به گفته وی در دنیا به زنجیره بخش معدن شامل اکتشاف، معدنکاری، فرآوری، تولید محصول تا فروش و مصرف به طور کامل توجه میشود، تصریح کرد: توجه به عناصر استراتژیک بسیار مهم است که احساس میشود از این پس در بخش معدن کشور بیشتر درباره عناصر استراتژیک بشنویم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن مقایسه دو بخش نفت و معدن با یکدیگر ضمن اذعان به اینکه موافق جایگزینی بخش معدن با نفت نیست، گفت: سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به عنوان یکی از متولیان بخش اکتشاف کشور دارای نقش پررنگ و اساسی در شناسایی و پیجویی موادمعدنی و نقش کمرنگتری در اکتشافات عمومی است و در مواردی که بخش خصوصی انگیزه کافی برای اکتشافات عمومی نداشته باشد نیز وارد این بخش میشود.
تولید اطلاعات پایه برای اکتشاف ذخایر استراتژیک برنامه جدید سازمان زمینشناسی کشور
وی خاطرنشان کرد: آنچه وزارت صنعت، معدن و تجارت در دولت یازدهم برای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور هدفگذاری کرده شروع تهیه و تولید اطلاعات پایه برای اکتشاف ذخایر پنهان و ذخایر استراتژیک است.
یادآور میشود، یکم تا هفتم خرداد ماه به عنوان هفته معدن نامگذاری شده که به همین مناسبت نخستین روز این هفته 31 اردیبهشت ماه تحت عنوان معدن، زمینشناسی و اکتشاف در سالن همایش سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در حال برگزاری است.
همچنین روز دوم به نام روز معدن و اخلاق حرفهای، روز سوم به نام روز معدن، محیط زیست و توسعه پایدار، روز چهارم با عنوان معدن و صنایع معدنی، روز پنجم با عنوان معدن، آموزش و پژوهش، روز ششم به عنوان روز روز معدن و تشکلهای معدنی و روز هفتم نیز به عنوان روز معدن و کارآفرینی و اشتغال در معادن نامگذاری شده است.
نظر شما :