شبکه ملی اطلاعرسانی زلزله راهاندازی میشود
دبیر جمعیت کاهش خطرات زلزله گفت: جمعیت کاهش خطرات زلزله ایران با مشاهده کاستیهایی که در خبررسانی زمین لرزههای گذشته در کشور وجود داشت اقدام ....
دبیر جمعیت کاهش خطرات زلزله گفت: جمعیت کاهش خطرات زلزله ایران با مشاهده کاستیهایی که در خبررسانی زمین لرزههای گذشته در کشور وجود داشت اقدام به تشکیل شبکه انسانی جهت تشخیص محل وقوع زمین لرزه کرد.
مهدی وجودی در گفتوگو با خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: گامهایی اولیه تاسیس چنین شبکهیی با شک و تردید برداشته شد ولی با به نتیجه رسیدن مرحله آزمایشی این طرح که منجر به اطلاع رسانی چهار دقیقهیی در زلزله گلستان شد در گسترش این شبکه مصمم شدیم.
وی با بیان این که طرح شبکه ملی زلزله ( Bionet) در دو مرحله به اجرا در میآید، اظهار داشت: مرحله اول شامل عضوگیری از سراسر کشور به منظور تشکیل یک شبکه انسانی است تا به محض وقوع زمینلرزه در هر نقطهیی از کشور اعضایی که زلزله را تجربه کردهاند نسبت به اعلام آن به ستاد مرکزی اقدام میکنند.
در این مرحله با توجه به محدود بودن منابع و امکانات، ستاد مرکزی خبرگیرنده فقط ستاد مرکزی معرفی شده و نیازی به آموزشهای خاص برای اعضای خبردهنده نیست و هدف از این مرحله طرح، تعیین محدوده اثرزلزله و شناخت خسارتهای احتمالی است.
دبیر جمعیت کاهش خطرات زلزله «دریافت اولین خبر زمین لرزه توسط مرکز شبکه در تهران، اعلام وقوع حادثه بر روی سایت و فراخوان جمعاوری اطلاعات برای تمام اعضا ثبت نام شده در شبکه انسانی که در محدودهی اعلام شده هستند از طریق مسنجر و تلفن همراه وجمعآوری اطلاعات و تماس با اعضای مقیم در منطقه را از مراحل انجام این طرح عنوان کرد و گفت: ارائه اطلاعات جمعآوری شده به صورت لحظه به لحظه بر روی سایت از دیگر مراحل انجام این طرح است.
وی خاطرنشان کرد: سعی داریم تا با آموزشهای اولیهای که به اعضای شبکه در زمینه اندازهگیری کیفی زمینلرزه ارائه میشود با سرعت هر چه تمامتر به تهیه منحنیهای هم شدت زمین لرزه به منظور شناسایی کانون زمینلرزه برسیم.
وجودی در عین حال اذهان کرد: طرح حاضر یک راه حل اولیه بوده و اصولا باید سعی شود تا با تقویت شبکه لرزهنگاری کشور و از همه مهمتر طراحی یک شبکه ارتباطی و مخابراتی استوار به صورت همزمان (on-line) تمام ایستگاههای لرزهنگاری به هم متصل شده و با طراحی سیستم پردازش مبتنی بر نرمافزارهای رایانه بتوانیم بدون از دست دادن کوچکترین فرصتی و با تشخیص محل دقیق آسیبدیده به یاری زلزلهزدگان بشتابیم.
وی افزود: این قبیل فعالیتها خارج از تواناییهای یک سازمان غیردولتی است و با وجود قسمت بزرگی از سختافزار مورد نیاز، با مدیریت یکپارچه امکان دستیابی سریع به چنین شبکهای میسر است.
وجودی خاطرنشان کرد: تنها نرمافزاری که در این مسیر لازم است نرمافزاری است که بتواند براساس سیستم موقعیت جغرافیایی (GIS) قابلیت دریافت شدت اعلام شده از اعضا و تهیه منحنیهای هم شدت را داشته باشد.
دبیر جمعیت کاهش خطرات زلزله اضافه کرد: بدین منظور باید لایههای اطلاعاتی ویژهی کشور ایران، از قبیل موقعیت شهرهای مختلف به نرمافزار معرفی شود که در تهیه این نرمافزار حداکثر تلاش در جهت کمتر کردن نقش کاربر است که به این ترتیب بتوان به صورت کاملا سریع و به دور از خطاهای انسانی نتایج را به دست آورد.
وجودی دربارهی نارساییهایی شبکهی لرزهنگاری دستگاهی ایران گفت: شبکهی لرزهنگاری کشور ایران به صورت همزمان و از طریق سیستم مخابراتی مطمئن دادهها را به مرکز منتقل نمیکند و نگهداری از دستگاهها نیز از کیفیت مناسبی برخوردار نبوده و در اغلب زمینلرزههای گذشته شاهد عدم کارکرد برخی از دستگاهها بودیم.
وی، عدم وجود روابط دقیق برای تخمین خسارت از روی لرزشهای ثبت شده در دستگاهها و عدم انجام محاسبات دقیق بر روی دادهها را از دیگر نارساییها عنوان کرد و افزود: با بهبود شبکهی لرزهنگاری کشور در سالهای آینده امکان اطلاع سریع از محل زمینلرزه وجود خواهد داشت.
خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
نظر شما :