پروژه ژئوفیزیک هوایی استان آذربایجان شرقی کلید خورد
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، پروژه ژئوفیزیک هوایی استان آذربایجان شرقی بعدازظهر امروز شنبه با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت در راستای تصمیات اتخاذ شده در جریان سفر هیات دولت در اردیبهشت سال جاری به این استان در محل هلالاحمر آغاز به کار کرد.
بر اساس این گزارش، رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور گفت: پروژه ژئوفیزیک هوائی در استان آذربایجان شرقی با توجه به پتانسیل بالای اکتشافی بلوکی به مساحت24450 کیلومتر مربع برای برداشتهای ژئوفیزیک هوائی به دو روش مغناطیسسنجی و طیفسنجی اشعه گاما، طراحی شده است.
مهندس محمدتقی کرهای یادآور شد: این بلوک از شمال به مرزهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان و از غرب به استان آذربایجان غربی و شرق دریاچه ارومیه و از شرق به استان اردبیل و در جنوب به کوه سهند ختم میشود.
وی افزود: از مزایای این پروژه تراکم بالای خطوط برداشت با فواصل 250 متر است که علاوه بر ارتفاع بسیار پائین پرواز یعنی 40 متر و سرعت 130 کیلومتر بر ساعت تضمینکننده دادهای با کیفیت و رزولوشن بسیار بالا خواهد بود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، با بیان اینکه برای پوشش این بلوک با مشخصات ذکر شده در حدود 108000 کیلومتر خطی پرواز و برداشت مورد نیاز است، خاطرنشان کرد: انتظار میرود با اتمام این برداشتها که تقریبا 13 ماه پروازی زمان نیاز دارد، شاهد جهش بزرگی در بخش اکتشافات معدنی استان آذربایجان شرقی باشیم.
کرهای با بیان اینکه در تمام کشورهای پیشرفته دنیا برداشت دادههای ژئوفیزیک هوائی در مقیاس کشوری به اتمام رسیده، تصریح کرد: بعنوان نمونه در کشور استرالیا طی ده سال اخیر بالغ بر 29.5 میلیون کیلومتر خطی برداشت ژئوفیزیک هوائی انجام شده است.
به گفته وی، باید گفت روشهای ژئوفیزیک هوائی به عنوان سریعترین و ارزانترین روشها برای برداشت مناطق وسیع هستند و مبنای اکتشافات معدنی، نفت، گاز، آب است و انجام مطالعات اکتشافی و شناسائی ذخایر مدفون در یک منطقه، بدون استفاده از دادههای ژئوفیزیک هوائی تقریبا غیرممکن است.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، خاطرنشان کرد: از کاربردهای جدیدتر دادههای ژئوفیزیک هوائی میتوان به مطالعات زمینگرمائی و شناخت منابع انرژی پاک اشاره کرد.
وی تاکید کرد: بطور کلی بدون برداشت ژئوفیزیک هوائی در یک منطقه سرمایهگذاری در امر اکتشاف بسیار پرهزینه و پرریسک خواهد بود.
ذخایر طبیعی را به پتانسیلهای بالقوه و بالفعل تبدیل کنیم
همچنین معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه خوشبختانه در بخش اکتشاف معادن یک حرکت جهشی صورت گرفته، گفت: باید بیشتر فعالیت کنیم تا جبران کمبودهای گذشته بشود.
محمدرضا نعمتزاده، برخی عقبماندگیها بخاطر عملکرد خودمان و برخی به خاطر محدودیتهای موجود است ولی در هر حال نباید در امر اکتشاف معادن کوتاهی کنیم.
وی شناسایی ذخایر خدادادی در کشور را ضروری عنوان کرد و گفت: این امر به عهده سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور است که البته سازمان ایمیدرو و بخش خصوصی نیز به تازگی وارد عرصه شناسایی پهنههای معدنی کشور شدهاند.
نعمتزاده ضمن ابراز امیدواری از اینکه عملکرد سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به همراهی بخش خصوصی و ایمیدرو به نفع آذربایجانشرقی باشد از تهیه و تکمیل نقشههای یکبیستوپنجهزارم استان در آیندهای نزدیک برای بهرهبرداری بخش خصوصی خبر داد.
به گفته وزیر صنعت؛ معدن و تجارت استان آدربایجانشرقی از پتانسیل خوبی در بخش ذخایر طلا و مس برخوردار است که البته بسیاری از این مناطق از سوی سازمان محیطزیست به عنوان مناطق حفاظت شده اعلام شده است.
نعمتزاده، تاکید کرد: امیدوارم به همکاریهای صورت گرفته منابعطبیعی به پتانسیلهای بالقوه و بالفعل تبدیل شود و با انجام اکتشافات بیشتر توانایی و شناخت ما در بخش شناسایی مواد معدنی بیشتر شود.
یادآور میشود؛ استان آذربایجان شرقی با مساحتی در حدود 46430 کیلومتر مربع یازدهمین استان پهناور کشور است که از نظر آب و هوائی از مناطق نسبتا سردسیر کشور محسوب میشود و گسترش شرقی-غربی این استان حدود 210 کیلومتر و گسترش شمالی-جنوبی آن در حدود 220 کیلومتر است.
از سویی؛ استان آذربایجان شرقی از پتانسیلهای اکتشافی و معدنی مناسبی در سطح کشور برخوردار است که موقعیت زمینشناسی این استان و نیز پدیدههای ماگماتیسم، دگرگونی و شرایط ویژه حوضههای رسوبی سبب شده تا در استان آذربایجانشرقی مجموعهای غنی و متنوع از ذخائر معدنی فلزی وغیرفلزی وجود داشته باشد.
همچنین، جدا از تنوع، فراوانی و ذخیرههای اقتصادی یکی از ویژگیهای معدنی استان اذربایجان شرقی وجود ذخایری از قبیل دیاتومیت، نفلین، سینیت، پرلیت و…است که پارهای از آنها در سطح کشور منحصر به فرد هستند.
بر اساس آمار، کانسارها و پتانسیلهای معدنی آذربایجان شرقی را میتوان به بدین شرح خلاصه کرد: کمربند مسدار طارم-قفقاز که از بخش شمال خاوری استان آذربایجان شرقی عبور میکند و به همین دلیل مس یکی از عمدهترین تواناییهای معدنی استان است که پارهای از آنها نظیر مس پورفیری سرنگون و مس اسکارنی مزرعه ارزش اقتصادی بسیار درخور توجه دارند. علاوه بر این ذخایر طلای نوع اپیترمال با توجه به نواحی دگرسانی وسیع در این استان از پتانسیلهای باقوه در آن به شمار میرود.
وجود معادن متروکه مانند جویبند، شاهقلی بیگلی، ایابین، سنجنده و همچنین آثار کانیسازی سرب و روی در نواحی قزلقلعه، اوزوندره و... حاکی از کانیزایی قابل توجه سرب و روی در استان آذربایجانشرقی است.
شایان ذکر است، وجود سربارههای ذوب قدیمی و همچنین وجود نشانههایی از آهن در نواحی اهر، مرند، شاهین دژ، احتمال وجود ذخایری از آهن را در این استان نشان میدهد.
در بعضی از تودههای نفوذی اسید (گرانیتوئیدها) مشکینشهر، اهر، هریس، سراب کانیهای عنصر اورانیوم وجود دارد که اهمیت اکتشاف این عنصر در این استان را نیز با اهمیت میکند.
زرنیخ، بنتونیت، فلدسپات، میکا، تالک، آسبست،گرافیت،گوگرد، باریت،گچ، سنگ آهنک، سنگهای تزئینی، بوکه معدنی ازجمله ذخایر غیرفلزی هستند که پتانسیل خوبی دراستان آذربایجانشرقی دارند.
با توجه به ارتفاعات زیاد بویژه در شمال استان و همچنین مساحت بالای استان، اهمیت برداشتهای ژئوفیزیک هوایی در این مناطق جهت شناسایی ذخایر پنهان این استان دو چندان خواهد بود.
یادآور میشود، ژئوفیزیک علمی است که در آن به بررسی خواص فیزیک زمین پرداخته میشود که این خواص فیزیکی میتواند شامل چگالی زمین، خاصیت مغناطیسی زمین، مقاومت و رسانائی زمین، خواص انعکاسی و بازتابی زمین، میزان پرتوزائی اشعه گاما در زمین و... باشد.
یادآور میشود، این پروژه با حضور مهندس محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت، دکتر جبارزاده استاندار، مهندس نجاتی رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانشرقی، مهندس رحمانی نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی، دکتر خسروشاهی رییس دانشگاه سهند و مهندس محمدتقی کرهای رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور و جمعی از معاونان و مدیران استانی در محل هلال احمر این استان آغاز به کار کرد.
نظر شما :