بهرهبرداری از معدن و کارخانه تولید شمش طلای ساریگونی کردستان
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، همزمان با چهارمین روز از دهه مبارکه فجر و سی و هفتیمن سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران، معدن و کارخانه استحصال و تولید طلای ساریگونی به صورت شمش در کردستان به بهرهبرداری رسید.
این مراسم با حضور مهندس نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمدتقی کرهای معاون وزیر و رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، دکتر جعفر سرقینی معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت متبوع، جناب آقای مهندس نوروزیزاده معاون وزیر و رئیس سازمان گسترس و نوسازی صنایع(ایدرو)، آقای زاهدی استاندار کردستان به همراه معاونان ایشان، آقای احمدی دبیر کل بانک مرکزی، نمایندگان استان کردستان در مجلس شورای اسلامی و جمعی از سرمایهگذاران شرکت معدنی زرکوه از کشور قزاقستان و ایران و مدیرانکل دستگاههای اجرایی استان در محل معدن طلای ساریگونی آغاز و بطور رسمی افتتاح شد.
یادآور میشود؛ این معدن با قرار گرفتن بین طولهای جغرافیایی 03و48 تا 07و48 و عرضهای جغرافیایی 10و35 تا 13و35 و 40 کیلومتری شمال شرق شهرستان قروه در حد فاصل سه روستای داشکسن، بهارلو و نیبند در کوهی بنام ساریگونی قرار دارد.
سابقه فعالیت معدنکاری در این منطقه به سال 1339 بازمیگردد که در آن زمان از داسیتی(برای سنگ آسیاب) و از آنتیموان جهت کاربرد صنعتی و آرایشی استفاده میشد. استخراج آنتیموان در این معدن به روش زیرزمینی انجام میگرفت. در این معدن فعالیتهای شدادی و اکتشافات اولیه، عملیات اکتشاف سیستماتیک(تفصیلی) در سال 1373 توسط شرکت اکتشافات سراسری فلزات غیرآهنی انجام شد که پس از انجام عملیات اکتشاف پروانه بهرهبرداری با میزان استخراج 1000 تن آنتیموان در سال به شرکت خدمات اکتشافی واگذار شد و سال 1377 و پس از تصویب قانون جدید معادن پروانه معدن جهت تطبیق با قانون جدید و بمدت 20 سال تمدید شد.
اواخر سال 79 بر اساس موافقتنامه بین وزارت معادن و فلزات وقت و شرکت ریوتینتو-که در 18 اکتبر سال 2000 به امضا رسید- شرکت معدنی زرکوه متشکل از شرکت خدمات اکتشافی و شرکت ریوتینتو عملیات اکتشاف حین استخراج را به منظور اکتشاف طلا آغاز کردند که این عملیات تا سال 1384 به طول انجامید و منجر به کشف کانسار طلای ساریگونی با مشخصات زیر شد.
ذخیره قطعی اکسیده: 14/8میلیون تن با عیار 1/24 گرم در تن
ذخیره احتمالی 54/9 میلیون تن با 1/24 گرم در تن
پس از اخذ گواهینامه کشف با توجه به کنارهگیری شرکت ریوتینتو وقفه به وجود آمده در سال86 با حضور نمایندگان شرکت زرکوه و شرکت چینی بنام ذیجین قرار بوده سهام شرکت ریوتینتو به شرکت ذیجین انتقال یابد که این امر محقق نشد و بدین ترتیب توافق با شرکت قزاق مس قزاقستان جهت ادامه پروژه انجام شد و در همین راستا پروانه بهرهبرداری معدن طی شماره 11489/15 مورخ 2/6/90 بنام شرکت معدنی زرکوه بمدت 7 سال و با میزان استخراج متوسط سالیانه 2 میلیون تن کانسنگ صادر و متعاقب آن جهت احداث واحد فرآوری در تاریخ 24/3/91 جواز تاسیس طرح با شرایط مشروحه ذیل جهت تولید شمش واحداث واحد فرآوری طلا به نام شرکت معدنی طلای زرکوه صادر شد.
این کارخانه هم اکنون با ظرفیت 2 تن تولید شمش طلا در سال در حال فعالیت است و در فاز تکمیلی به 4 تن در سال خواهد رسید.
در این پروژه در فاصله حدود 3 کیلومتر معدن و کارخانه در جوار هم قرار گرفته اند که از مزیتهای این مجموعه است. از دیگر مزیتهای این معدن اکسیدی بودن کانسنگ بوده که استحصال آن آسان است. در این طرح از روش هیپلیچینگ استفاده شده که در زمینی به وسعت 25 هکتار آمادهسازی انجام شده و در فاز اول 13 هکتار آن ژئومنبران نصب و ماده معدنی در حال دپو و پاشش اسید جهت استحصال طلا است.
در این مجموعه دستگاه سنگشکن، نوار نقاله به طول 1.7 کیلومتر، منطقه هیپ لیچینگ و کارخانه استحصال ایجاد شدهاند.
برای راهاندازی این کارخانه 35 کیلومتر احداث لولهکشی گاز انجام شده، همچنین آب مورد استفاده از تسفیه خانه شهر قروه به طریق لوله با طول 35 کیلومتر تامین میشود که حتی یک لیتر آب شرب در این کارخانه استفاده نمیشود.
میزان سرمایهگذاری حدود 78 میلیون دلار و اشتغال پایدار حدود 400 نفر است که حدود 65 درصد آن ایرانی و مابقی نیروهای قزاقستانی و روسی هستند که مقرر شده از طریق آموزش نیروهای ایرانی به ترتیب جایگزین شوند.
نظر شما :