وضعیت هشداردهنده فرونشست زمین در برخی مناطق استان خراسان رضوی

۱۵ اسفند ۱۳۹۴ | ۱۷:۴۵ کد : ۲۲۵۰۵ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۱۱۰۷
به دلیل بهره‌برداری بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی طی سال‌های گذشته، اکنون هر از گاهی گزارش از یک فرونشست زمین، ترک‌خوردگی و فروچاله در دشت‌های استان خراسان رضوی ...
به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، مدیرکل زمینشناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه شمال‌شرق کشور گفت: به دلیل بهره‌برداری بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی طی سال‌های گذشته، اکنون هر از گاهی گزارش از یک فرونشست زمین، ترک‌خوردگی و فروچاله در دشت‌های استان خراسان رضوی به مدیریت زمینشناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه شمال‌شرق کشور ارسال می‌شود.
دکتر جعفر طاهری، از فرونشست زمین در دشت نیشابور به عنوان بحرانی‌ترین منطقه واقع در خراسان‌رضوی یاد کرد و افزود: برداشت‌های بی‌رویه‌ای که از منابع آب‌های زیرزمینی طی دهه های اخیر انجام شده اکنون تبعات خود را در زیرساخت‌ها، جاده‌ها، دشت‌ها و مسیر خطوط انتقال انرژی نشان می‌دهد.
وی با بیان این‌که در دشت نیشابور هزار و700 حلقه چاه بهره‌برداری مجاز و شاید به همین تعداد چاه غیرمجاز و در دشت بردسکن نیز حدود 500 حلقه چاه وجود دارد، تصریح کرد: اکنون به دلیل انتقال آب از سد دوستی به دشت مشهد، فرونشست زمین در قسمت مرکزی این دشت متوقف شده،  اما قسمت‌های غرب و شمال غرب این دشت در معرض خطر است.
مدیرکل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه شمال شرق کشور یادآور شد: خوشبختانه در دشت‌های استان‌های خراسان شمالی وجنوبی تاکنون گزارشی از فرونشست زمین به این اداره کل ارسال نشده است.
طاهری در ادامه افزود: اداره‌کل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه شمال شرق کشور تاکنون اقدام به تهیه نقشه یکپارچه زمین‌شناسی استان‌های خراسان رضوی و خراسان شمالی و 34 مورد نقشه‌های زمین‌شناسی کاربردی در مقیاس یک‌بیست و پنج هزارم و مطالعات مربوط به مخاطرات زمین‌شناختی در گستره استان‌های خراسان و شمال شرق کشور کرده است.
به گفته وی؛  اداره کل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه شمال شرق کشور هم اینک عضو فعال ستاد مدیریت بحران استان خراسان رضوی است و در این ستاد دریافت اطلاعات مربوط به زمین‌لرزه و فرونشست در اولویت کار مسئولان عضو قرار دارد.
این مقام مسئول با بیان این‌که،  سازمان مرکزی مدت زیادی است که بحث فرونشست را در منطقه دنبال کرده اما تاکنون طرح مدونی در این زمینه که قابلیت اجرا داشته باشد ارائه نشده، خاطرنشان کرد: سازمان زمین‌شناسی فقط می‌تواند مخاطرات مربوط به فرونشست زمین را رصد کند و نتیجه را گزارش نماید اما سیاست‌های مقابله و پیشگیری در جای دیگری باید اتخاذ شود.
طاهری با اشاره به این‌که برای تهیه ابزار دقیق پایش فرونشست تعاملی از سوی این سازمان با چند شرکت خارجی انجام شده و آنها فایل‌های مربوط به این ابزار را ارسال کرده‌اند، تاکید کرد: سازمان زمین‌شناسی شمال شرق کشور برای تامین این ابزار آنها را در قالب یک طرح پیشنهادیدر ستاد بحران خراسان رضوی ارائه داده تا در مورد آن تصمیم‌گیری شود.
یادآور می‌شود، اداره‌کل زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی منطقه شمال شرق کشور به مرکزیت مشهد بررسی‌های زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی در استان‌های خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی را بر عهده دارد.

کلید واژه ها: خراسان رضوى


نظر شما :