آذربایجان غربی و سهم 2/5 درصدی از معادن و 4 درصدی از استخراج کشور
چهارمین نشست تخصصی علوم زمین با محور توسعه اقتصاد معدنی استان آذربایجان غربی با حضور استادان و معاونان ومدیران ارشد سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، ریاست سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، ریاست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن وکشاورزی استان، جمعی از مسئولان دستگاههای اجرایی و مراکز علمی و دانشگاهی در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه برگزار شد
بر اساس این گزارش، چشماندازها و فرصتهای سرمایهگذاری معدنی استان، ظرفیتهای اکتشافی و سرمایهگذاری در بخش طلای استان، استحصال املاح اقتصادی و صنعتی دریاچه ارومیه، نقشه راه معدنی استان، ژئوفیزیک هوایی استان، پهنههای معدنی استان به عنوان محورهای این نشست یاد شده است.
بر همین اساس، عبدالمجید سرتیپی مدیر مرکز زمینشناسی استان از سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور بعنوان متولی امر اکتشافات معدنی کشور یاد کرد و گفت: این سازمان در قالب وظایف حاکمیتی خود در جهت تدوین استراتژی اکتشاف و عملیاتهای اکتشافی و تولید دادههای پایه تابه حال اقدامات موثری انجام داده که در قالب استراتژی توسعه استان میتوان از این مجموعه بهره جست.
همچنین حسن انتظار رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه در این نشست با بیان اینکه دولت باید توجه ویژهای به بخش معدن داشته باشد، گفت: متاسفانه در زمینه معادن استان کم کاری شده و این بخش به دلیل برخی غفلت و سومدیریتها در دولتهای گذشته دچار مشکل شده که باید برای رفع سریع آنها اقدامات اساسی صورت پذیرد.
وی ادامه داد: در راستای جبران کمبودهای بخش معدن حال باید به دنبال راهکاری مناسب برای حل مشکلات باشیم تا بتوانیم از منابع غنی معدنی موجود در کشور و استان بهترین استفاده و بهرهبرداری را داشته باشیم در این زمینه باید دولت به بخش معدن توجه ویژه و خاصی داشته باشد.
انتظار، به لزوم تغییر نگاهها به بخش معدن درپسابرجام تاکید کرد و گفت: باید نگاهها در بخش معدن عوض شود چرا که با توجه به این امر میتوان موانع موجود بر سر راه معدن را برطرف کرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ارومیه با بیان اینکه خوشبختانه معادن و ذخایر کشور و استان به صورت بکر مانده و باید فرصتها و چالشهای معدنی استان مورد بررسی قرار گیرد، یادآور شد: بهرهگیری صحیح از فرصتها و ظرفیتهای معدنی استان، عزم ملی، مدیریتی، صنعتگری و معدنکاری را میطلبد.
در ادامه مراسم جناب آقای مهندس اسکندری ریاست سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان غربی ضمن خیر مقدمگویی و تشکر از عوامل اجرایی نشست، ابراز امیدواری کرد تا با تشکیل جلساتی از این دست بتوان به پیشرفت معدنی استان کمک ویژه کرد.
وی، خاطرنشان کرد: از ابتدای کار دولت توسعه فعالیتهای اقتصادی مبنای کار دولت بوده و در سه محور رونق تولید، توسعه فعالیتهای اشتغال و تثبیت اشتغال پایدار و توسعه صادرات غیرنفتی برنامهریزی صورت گرفته است. رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی ضمن اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در خصوص اقتصاد مقاومتی، نسخه جامع و کاملی از فعالیتهای اقتصادی کشور را پیشروی همه مسئولان ترسیم میکند، تصریح کرد: همه ما به عنوان جزئی از جامعه مکلف به انجام این امر هستیم و اینجانب از بدو حضور در ریاست سازمان، از جانب استاندار محترم مکلف به انجام دو امر مهم توسعه فعالیتهای معدنی و جایگزینی صنایع معدنی با کشاورزی، که به عنوان محور اصلی اقتصاد استان مدنظر بوده است.
اسکندری با بیان اینکه در بحث فعالیتهای و برنامههای جاری استان، در بخش صنعت، امسال10هزار واحد راکد فعال خواهد شد، افزود: در بخش معدن تعدادی از واحدها از شکل راکد خارج خواهند شد و سعی در گسترش و رفع نقایص سامانه کاداستر داریم.
در خاتمه وی ضمن تشکر از جناب مهندس کرهای ریاست سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به جهت فعالیتهای صورت گرفته در استان، خواستار بر طرف شدن هرچه سریعتر موانع توقف پروژه ژئوفیزیک هوایی شدند.
در ادامه این نشست، معاونت اکتشافی این سازمان با اینکه معادن در بحث اقتصاد کشور نقش اساسی ایفا میکنند و کشور ما از این ثروت خدادادی برخوردار است، تصریح کرد: ایران شرایط ویژهای در دنیا دارد و جز 10 کشور برتر دنیا و نقطه ثقل ارتباطی و در بخش میانی کمربند آلپ- هیمالیا و در محل برخورد دو پلیت گندوانا و اوراسیا بوده که در محل اتصال این دو پلیت تنوع با مواد معدنی روبرو هستیم.
به گفته بهروز برنا ایران دارای 7 درصد ذخایر شناخته شده جهان است که 70 نوع ماده معدنی شامل 42 عنصر غیر فلزی و 11 نوع عنصر فلزی بوده و به لحاظ تولید و ذخیره رتبه تک رقمی را در دنیا دارا هستیم و در کشور 60 میلیارد تن ذخیره احتمالی و 46 میلیارد تن ذخیره قطعی شناخته شده که از این مقدار 4086 معدن فعال بوده و آذربایجان غربی سهم 2/5 درصدی از معادن کشور و 4 درصدی از استخراج کشور را دارا است.
وی با بیان اینکه در کشور12 معدن در کلاس جهانی قرار دارد که 3 معدن در حوالی یا داخل استان آذربایجان غربی است؛ تصریح کرد: در امتداد کمربند ارومیه- دختر، 85 ذخیره مس پورفیری همراه طلا، نقره، سلنیوم وجود دارد و در زون سنندج-سیرجان شاهد کانیزایی های عناصر آهن، طلا، باریت و خاکهای نادر هستیم که این کمربند در استان تاثیر بسیاری در کانیزایی دارد.
معاون اکتشاف این سازمان با بیان اینکه آذربایجان غربی استان طلایی کشور است، گفت: بدلیل قرارگیری آذربایجان غربی روی کمربند طلازایی جهان که از اروپا آغاز شده و از ترکیه وارد ایران شده و به پاکستان میرسد، شاهد 100 محدوده طلای در حال اکتشاف در دوازده استان و 18 معدن طلا در کشور با ذخیره340 تن هستیم.
به گفته این مقام مسئول ذخایر طلای دنیا 100000 تن است که 47000 تن آن قطعی بوده و نیم درصد ذخایر قطعی طلا در استان آذربایجان غربی است و باید به آن بها داد که بر همین اساس در این استان پتانسیلهای طلای قابل تامل وجود دارد که نیازمند توجهی ویژه است.
برنا با بیان اینکه معدن زرشوران با گواهی کشف که 106 تن و برآورد ذخیره احتمالی تا 200 تن طلا که بحث اکتشاف در این معدن باید با جدیت پیگیری شود، تاکید کرد: ذخیره معدن تیتان قرهآغاج 208 میلیون تن بعلاوه 35 میلیون تن فسفات بوده که نیازمند سرمایهگذاری بخش خصوصی است و از سویی محور بوکسیت دار سقز- مهاباد نیز اهمیت زیادی دارد که تا به حال نادیده گرفته شده و همچنین سازمان زمینشناسی هم اکنون در محدوده پتاس چوپانلو در حال اکتشاف پتاس سنگی است.
همچنین عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم زمین و مدیر کل بودجه و فناوری این سازمان پیرامون ارزیابی و امکانسنجی استحصال املاح دریاچه ارومیه با ملاحظات زیستمحیطی با بیان اینکه این سازمان با مستندات علمی ثابت کرد نقش تغییرات اقلیمی در خشک شدن دریاچه ارومیه بسیار ناچیز است، خاطرنشان کرد: عملا آب شیرین به دریاچه ارومیه نرسیده و تا چند سال اخیر میزان شوری دریاچه ارومیه در حدود140 تا250 گرم در لیتر بوده و اکنون از خط قرمز عبور کرده و نمک پتاسیم- منیزیم راسب شده و به فاز خشک شدن و کویرزایی رسیده و اگر کاری صورت نپذیرد دریاچه تبدیل به کویر میشود.
دکتر راضیه لک، با بیان اینکه شوری آب دریاچه بایستی از 35 درصد به 25 درصد رسانده شود، تاکید کرد: این کار از نقطه نظر علم زمینشناسی کاری بسیار سخت است که ظرف 10یا 20 سال امکانپذیر نیست و نیازمند پروسهای طولانی است.
وی با بیان اینکه این سازمان در تایید برنامههای در دست اجرای ستاد احیا معتقد است باید بر روی شوری آب و کاهش آن فعالیت کرد، افزود: طرحهای پیشنهادی این سازمان شامل کاهش در صد نمکها و املاح دریاچه، جلوگیری از هدر رفت منابع آب حوزه آبریز، حفظ آبخوانهای اطراف دریاچه از نفوذ بیشتر آب شور، کنترل و جلوگیری از ایجاد ریزگرد نمکی در آینده، احیای موجودات زنده(آرتمیا)، تغییر الگوی معیشتی بخشی از مردم از کشاورزی به صنعت و استفاده بهینه از املاح است.
این مقام مسئول با بیانکه پنج منطقه هدف برای نمونهبرداری و مطالعه شامل آقگنبد، رحمانلو، چیچست، کاظمداشی و جاده شهید کلانتری انتخاب شدند، تصریح کرد: تا عمق یک متر نمونهبرداری انجام شد و نتایج حاصله حاکی از مقادیر بالای منیزیم، مقادیر کمتر پتاسیم و لیتیم و همچنین مقادیر سدیم مناسب جهت کاربرد پتروشیمی است در حالیکه در حال حاضر نیاز پتروشیمیهای استان از بوشهر تامین میشود.
مدیرکل بودجه و فناوری سازمان زمینشناسی کشور یادآور شد: با اشاره به اینکه برای اطمینان از عدم آسیب زیستمحیطی بیشتر به دریاچه ارومیه نیازمند به مطالعات پایلوت هستیم، بیان کرد: در این زمینه با یک شرکت آلمانی و مورد تایید بانک جهانی قراردادی منعقد شد تا اطلاعات موجود از دریاچه مورد تایید قرا گیرد و پس از آن میبایست مطالعات پایلوت صورت پذیرد تا بتوان نظر نهایی در این خصوص را ابراز داشت.
در ادامه معاونت ژئومتیکس سازمان درباره تاریخچه برداشتهای ژئوفیزیک هوایی و فعالیتهای صورت گرفته در سطح کشور به ارائه گزارش پرداخت و گفت: در ابتدای اکتشاف، هزینه برداشت ژئوفیزیک هوایی زیاد است ولی در کل عملیات اکتشاف سبب کاهش هزینه و افزایش سرعت کار میشود.
آقای وحید فتوتی با بیان اینکه قبل از انقلاب دادههای با خطوط پروازی 5/7 کیلومتری توسط شرکت آمریکایی از سراسر ایران تهیه شد که پوشش مناسبی ایجاد نکرد و کمبودهای اطلاعاتی به علت طولانی بودن فواصل پروازی در دادهها موجود بود، تصریح کرد: به همین خاطر سازمان اقدام به تهیه دادههایی با دقت پروازی 250 متر کرد و گروه ژئوفیزیک هوایی از سال 81 اقدام به بومیسازی فناوری برداشت هوایی کرده و امکانات لازم جهت این امر از قبیل بالگرد خریداری شد.
وی افزود: از سال 85 صد در صد عملیات در داخل کشور توسط تیمهای ایرانی صورت میپذیرد ولی وسیله پرنده و تجهیزات همچنان از خارج تهیه میشود که علت این امر محدودیت شرکتهای سازنده این تجهیزات است.
فتوتی با باین اینکه سازمان برنامه پوشش سراسری ژئوفیزیک هوایی با رزولوشن بالا با اولویت اکتشافی در دستور کار خود دارد، خاطرنشان کرد: این فعالیت شامل دو بخش بررسی مناطق اولویتدار اکتشافی با وسعت تقریبی سه میلیون کیلومتر خطی و در بخش دوم با وسعت 738 هزار کیلومتر با دیدگاه زمین2شناسی است که بر همین اساس برداشت با هواپیما برای اولین بار در کشور به وسعت 500 هزار کیلومتر خطی در مدت 18 ماه با همکاری پیمانکار خارجی صورت گرفت که مصادف با آغاز تحریمهای شدید علیه کشورمان بود و تنها 40 هزار کیلومتر خطی در استان سمنان و بخشهایی از خراسانرضوی صورت گرفت.
معاونت ژئومتیکس با اشاره به افزایش دقت اندازهگیریها گفت: در حال حاضر سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور اقدام به پرواز با خطوط پروازی 250در مناطقی از کشور کرده و بخش ژئوفیزیک هوایی سازمان اقدام به تولید چهار صد هزار کیلومتر داده خطی تولید شده در قالب 17 پروژه از سال81 کرده که 155000کیلومتر مربوط به سال 94 و حدود70000 کیلومتر مربوط به سال93 بوده و میزان برداشتها در سال 94 حدود 700 درصد رشد داشته و انتظار میرود در سال 95هم همین مقدار درصد ادامه داشته باشد.
این مقام مسئول یادآور شد: پروژه ژئوفیزیک هوایی در دو فاز اجرا خواهد شد که در فاز اول مناطق اولویتدار اکتشافی است و باید 2750000کیلومتر خطی داده تولید شود ودر فاز دوم که شامل سایر مناطق کشور است و 738000کیلومتر مربع داده تولید خواهد شد.
فتوتی درباره فعالیتهای انجام گرفته در آذربایجان غربی بیان کرد: مجوز پرواز از سازمان نیروهای مسلح اخذ شد و پروازها از منطقه ماکو آغاز شد ولی مدتی بعد به علت محدودیت منابع مالی این پروژه نیمه تمام ماند که امید است با تامین اعتبارات لازم این پروژه به اتمام برسد.
به گفته وی، مساحت برداشتها 13 هزار کیلومتر مربع بوده و حجم عملیات مورد نظر بالغ بر 54 هزار کیلومتر خطی با فواصل پروازی 250 متر است و برداشتها با آزیموت شمالی- جنوبی با ارتفاع پرواز 40 متر از سطح توپوگرافی که در سطح دنیا بندرت صورت میگیرد، انجام میشود.
همچنین دکتر علی نجفی مشاور رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان اینکه سازمان زمینشناسی 2 پروژه فعال در این زمینه دارد که توسط سازمان یونسکو حمایت میشود، گفت: پروژه ژئوشیمی با اهداف زیست محیطی و اکتشافی در مقیاس ملی و همچنین پروژه اکتشاف ژئوشیمی در مقیاس بینالمللی به همت سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور انجام میشود.
در ادامه رئیس پایگاه ملی دادههای علوم زمین در مورد نقشه راه استانی گفت: از سال 93 فعالیتهای سازمان بر روی جمعآوری تجارب، اطلاعات و کارهای مختلف انجام شده در استانهای مختلف کشور و اولویتبندی آنها متمرکز شده و مجموعه این اطلاعات تحت عنوان نقشه راه علوم زمین و معدن استانها معرفی شده است.
دکتر مهران حیدری، با بیان اینکه فاز دوم نقشه راه علومزمین و معدن استان آذربایجانغربی نیز به پایان رسیده و در اسرع وقت در اختیار نخبگان استان قرار خواهد گرفت، خاطرنشان کرد: همچنین فاز سوم این نقشه در حال تهیه است برای کل کشور است و با هدف اولویتبندی طرحهای پیشنهادی ارائه خواهد شد.
وی، با بیان نوع نگاه به نقشه راه، نوعی نگاه آماری است و در پنج سطح جهانی، منطقهای، ملی، استانی و شهری مورد بررسی قرار میگیرد، افزود: ایران از نظر مساحت رتبه 18 در جهان را داراست و در این تقسیمبندیها و ارائه نقشه راه نیز باید انتظار واقعی از استانها متناسب با سهم استان از لحاظ مساحت در کشور باشد.
حیدری با بیان اینکه آذربایجان غربی از این نقطه نظر رتبه 12 را در کشور دارا بوده و به لحاظ موقعیت مرزی (مجموع 874 کیلومتر مرز مشترک با سه کشور همسایه) میتواند زمینهساز توسعه اقتصادی استان و کشور را فراهم آورد، خاطرنشان کرد: این استان 2 درصد مساحت کشور و 4 درصد جمعیت کشور را دارا است که نشانگر تراکم جمعیتی نسبی در این استان هستیم
رئیس پایگاه ملی دادههای علوم زمین با بیان اینکه استان از نقطه نظر تولید ناخالص داخلی در رتبه 15 کشور قرار گرفته و سهم فعالیتهای معدنی استان در این بخش 01/0 درصد است؛ افزود: با این وجود و با این مقدار کم، معدن رتبه دهم کشوری از سهم استان در حوزه ارزش افزوده در بخشهای عمده فعالیت را داراست.
به گفته وی، نقشه راه علوم زمین و معدن دو رویکرد اساسی "تولید ثروت" و "حفظ ثروت" داشته و بایستی علاوه بر تولید ثروت، از هدر رفت ثروت جلوگیری به عمل آورد و این در حالیست که با توجه به وضعیت زمینشناسی کشور و قرارگیری ایران در کمربند متالوژنی آلپ هیمالیا، پتانسیل بالقوه ذخایر ایران 15 درصد برآورد میشود که میتواند تا 60 درصد افزایش یابد.
حیدری، با اشاره به اینکه آذربایجان غربی با دارا بودن 2 درصد مساحت کل کشور و 6/2 درصد ذخایر کشور در رتبه 13 ذخایر ماده معدنی و در رتبه 12 تولید مواد معدنی کشور جای گرفته، تصریح کرد: در هر دو بخش مصالح ساختمانی بیشترین سهم را به خود اختصاص داده و در مقابل ذخیره و تولید، کارخانههای فرآوری که بالاترین ارزش افزوده را داراست یکی از معضلاتی است که این استان با آن روبروست و متناسب با پتانسیلهای معدنی این استان نیست.
رئیس پایگاه ملی دادههای علوم زمین با بیان اینکه استان آذربایجان غربی از نظر معادن فعال رتبه سوم را در کشور داشته و رتبه نهم تعداد شاغلان در بخش معدن را در کشور دارد، افزود: کشورهای رو به توسعه، در حال حرکت به سوی اکتشاف عناصر "هایتک" هستند و این موضوع یکی از رسالتهای حاکمیتی سازمان است که در جهت اکتشاف این منابع قدمهای اساسی برداشته شده و بخشهای جنوبی استان از نقطه نظر پتانسیل این عناصر جزو مناطق دارای اولویت است.
وی با اشاره به مبحث مناطق حفاظت شده گفت: در جهان با استفاده از مناطق حفاظت شده در صنعت ژئوپارکها و توریست توانستهاند درآمد قابل توجهی را جذب کنند ولی در ایران این مسئله آنطور که باید بدان پرداخته نشده و تا حدودی جزیره قشم در این زمینه فعال است.
حیدری با بیان اینکه استان از نقطه نظر انرژیهای نو، سنگ های قیمتی و صادرات در موقعیت خوبی قرار دارد گفت: متاسفانه با وجود شرایط مناسب استان در این زمینهها، فعالیتهای متناسب با ظرفیتها و پتانسیلهای استان صورت نگرفته وآذربایجان غربی در زمینههای مختلف به خصوص در مقوله اکتشاف مواد معدنی نیازمند تلاش و توجه بیشتری است.
رئیس پایگاه ملی دادههای علوم زمین با اشاره به مبحث مخاطرات در نقشه راه، سیاستگذاریها در بخش سرمایهگذاری را متناسب با شرایط اقلیمی، میزان بارشها، مخاطرات طبیعی، دما، بارش و سایر عوامل طبیعی عنوان کرد و گفت: سرمایهگذاریها باید بر اساس این شرایط هدایت شوند که بر هیمن اساس آذربایجان غربی با دارا بودن زیرساختهایی از قبیل موقعیت ممتاز جغرافیایی، وجود منطقه آزاد ماکو و مناطق ویژه اقتصادی در سطح استان، عبور راه آهن ایران – ترکیه از استان و اتصال قریبالوقوع راهآهن مراغه- میاندوآب–ارومیه به این خط، وجود 21 شهرک صنعتی، یک شهرک فناوری و 13 ناحیه صنعتی و همچنین وجود دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری مزیتهای درخوری جهت جذب سرمایه و توسعه اقتصادی را داراست.
بیانیه و جمعبندی این نشست توسط آقای جمشیدی رئیس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی آذربایجانغربی قرائت شد: با اشاره به مطالبه مقام معظم رهبری در جلسه ملاقات هیئت دولت در سال گذشته مبنی بر گسترش و سرمایهگذاری و اکتشافاتمعدنی در کشور و نامگذاری سال جاری به اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل خاطرنشان کرد: این نشست در محل اتاق بازرگانی در راستای افزایش اتکا به اقتصاد معدنی استان و افزایش این فعالیتها بوده است. سازمان زمینشناسی بعنوان یک نهاد حاکمیتی وظیفه اکتشافات معدنی و مطالعه تغییر و تحولات پوسته ایران زمین را به عهده دارد. با توجه به اینکه پوسته آذربایجان غربی در سه پهنه اکتشافی کشور از 20 پهنه قرار گرفته و اهمیت متالوژنی و فرآیندهای حاکم بر پوسته آذربایجان و شکلگیری انواع مواد معدنی در این پوسته، اهمیت و لزوم مطالعات تحتالارضی و تکمیلی و همچنین افزایش ظرفیتهای اکتشافی استان را ضروری میسازد. وی در جهت نیل به اهداف توسعه معدنی استان و افزایش اقتصاد معدنی استان، پیشنهادات ذیل از جمله توانمندسازی بخش خصوصی و ایجاد رقبتپذیری در این بخش؛توسعه فناوریهای نو و بیوفناوری در جهت فرآوری مواد معدنی و رقابتپذیر کردن مواد معدنی و ایجاد صنایع معدنی مناسب با ظرفیتهای بالقوه معدنی استان؛ انجام مطالعات و اکتشافات تحت الارضی در گستره وسیع پوسته آذربایجان و انجام مطالعات ژئوفیزیک هوایی در این راستا؛ راهکارهای افزایش بهرهوری معادن از طریق ورود و استفاده از فناوری روز دنیا؛ ایجاد امنیت سرمایهگذاری و ایجاد جاذبهها و فرصتهای سرمایهگذاری در بخش معدن و صنایع معدنی استان؛ استفاده اقتصادی از املاح تبخیری استان و دریاچه ارومیه با توجه به مزیتهای سرمایهگذاری در این بخش؛ همراهی و کمک به بخش خصوصی با ایجاد ارتباط و تعامل مثبت و قرار دادن اطلاعات پایه و ضروری به این بخش؛ افزایش ظرفیتهای اکتشافی طلا در استان و ایجاد کارخانههای فرآوری طلا در استان و بالاخص جنوب استان؛ اکتشاف عناصر سنگین و نادر خاکی و سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در استان و برگزاری همایش ملی توسعه معدنی استان در سال 95 و ایجاد مزیتهای سرمایهگذاری در این بخش را ضروری دانست.
وی در ادامه با بیان اینکه حرکت به سوی فناوری و تکنولوژی روز، نیاز امروز کشور در بخش معدن است، تصریح کرد: بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته در بخش معدن به ویژه در فرآوری سنگ میتواند باعث رونق بیشتر این مواد معدنی در بازارهای جهانی شود که بایستی مورد توجه خاص معدنکاران و شاغلان در صنعت فرآوری سنگ شود.
جمشیدی بر لزوم سرمایهگذاری در بخش معدن تاکید کرد و گفت: متاسفانه بخش معدن در کشور مظلوم واقع شده و باید برای خروج از رکود در صدد توسعه و توجه بیش از پیش به این بخش باشیم.
نظر شما :