بازدید معاون اول رئیسجمهوری از مرکز پژوهشهای کاربردی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی در البرز

به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور؛ صبح امروز اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور در رأس هیأتی به استان البرز سفر کرد و از مرکز پژوهشهای کاربردی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی در این استان بازدید کرد.
بر اساس این گزارش، معاون اول رئیسجمهور و هیات همراه وی از بخشهای مختلف و آزمایشگاههای این مرکز بازدید کردند و با توضیحات وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور و همچنین کارشناسان این مرکز در جریان آخرین مطالعات و تحقیقات صورت گرفته در بخش مطالعات علومزمین قرار گرفتند.
گفتنیست، در جریان این بازدید آخرین وضعیت نجات دریاچه ارومیه، وضعیت ریزگردها و راهکارهای مهار این پدیده، تهیه نقشههای زمینشناسی، وضعیت معدنی کشور و فناوریهای نوین در اکتشاف و استخراج موادمعدنی، ایجاد آزمایشگاههای مرجع علومزمین و نصب و راهاندازی تجهیزات مدرن آزمایشگاهی به معاون اول رییسجمهور گزارش شد.
همچنین مدیریت تولید مواد معدنی بر پایه نیاز بازار در چارچوب اقتصاد مقاومتی، مقایسه برداشت ژئوفیزیک هوایی با فاصله خطوط پرواز 250 متر و افزایش دقت اندازهگیری و تعداد معادن شناخته شده دنیا از نظر عمق، موزه گوهرشناسی و سنگهای قیمتی، سایت پژوهشهای کاربردی زمینشناسی، آزمایشگاه مرجعشناسی و زمینشناسی، مراکز تحقیقات و فرآوری عناصر استراتژیک و محل ساخت و نگهداری تجهیزات هوابرد از جمله بخشهای این مرکز علمی و تحقیقاتی بود که معاون اول رئیسجمهور بازدید کرد.
معاون اول رئیسجمهور:
استفاده از اطلاعات سازمان زمینشناسی در بخشهای توسعهای کشور
اسحاق جهانگیری در نشستی که پس از این بازدید انجام شد، گفت: سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور اطلاعات و دادههای بسیار مهمی تولید میکند که باید در همه بخشهای توسعهای کشور از آن استفاده شود.
وی خاطرنشان کرد: ما در مقعطی قرار داریم که در موضوع اقتصاد مقاومتی، ارزش افزوده، اشتغال و بالابردن قدرت اقتصادی کشور نیاز است به بخش معدن توجه ویژه داشته باشیم.
معاون اول رئیسجمهور با تاکید براین که سازمان برنامه و بودجه باید در حوزه معدن متمرکز شود، تصریح کرد: در دولت و مجلس هر کاری که لازم است باید انجام دهیم تا بتوانیم معادن را تبدیل به یک رشته مهم تولید در کشور کنیم.
وی با اشاره مجدد بر اهمیت اطلاعات و دادههای پایهای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور گفت: کل سیستم اجرایی کشور باید برای انجام کار و برنامههای خود متکی به اطلاعات این سازمان باشد و دستگاهها برای استفاده از این دادهها مکلف شوند.
جهانگیری خطاب به محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: اگر اختیارات سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور متناسب نیست و در بخشی که دستگاهها باید به آن توجه کنند، توجه لازم انجام نمیشود و در نهایت در بلندمدت سبب آسیب به منافع ملی میشود، باید لایحهای پیشنهاد شود که در دولت تصویب و تقدیم مجلس شود..
معاون اول رئیسجمهور تاکید کرد: سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور باید بتواند حرفش در بخشی که سازوکار با منافع کشور است به کرسی بنشاند.
وی در ادامه با بیان اینکه نگرانی درباره دریاچه ارومیه با تشکیل ستادی و انجام اقدامات لازم کمتر شده است، خاطرنشان کرد: اما تا احیای دریاچه ارومیه کار بسیار زیادی داریم که سازمان زمینشناسی باید در این خصوص نظرات کارشناسی خود را دهد و نظرات سازمان حفاظت محیطزیست هم مدنظر باشد.
جهانگیری با یادآوری این که براساس گزارش زمینشناسی که ایران بر روی کمربند معادن مختلفی قرار دارد، گفت: اما آن طور که باید از این معادن استفاده نشده است.
وی افزود: معادن در استانهایی همچون سیستان و بلوچستان و مناطق مرزی ایران که توسعه با محدودیتهای جدی روبرو است، می تواند موجب توسعه کشور شوند چرا که طبق اطلاعات سازمان زمینشناسی استعداد معدنی مناطق محروم و مرزی کشور بسیار بالا است.
معاون اول رییسجمهوری ادامه داد: اوایل کار دولت یازدهم، شرکتهای خارجی اصرار داشتند که مجوز اکتشاف معدن در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و کردستان دریافت کنند که در نهایت این کار انجام نشد، اما کار مهمی که در داخل کشور باید انجام دهیم راهاندازی شرکتهای قوی اکتشافی برای معادن است.
به گفته جهانگیری تمام معادن بزرگ معدنی کشور که اکنون استخراج میشوند در سطح زمین مشخص بوده و در واقع این معادن سطحی هستند و این گونه نیست که ما در عمق حتی 30–40 متری این معادن را کشف کرده باشیم.
وی ظرفیت معدنی ایران را بالا دانست و گفت: سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در این حوزه رسالت نخست را دارد و باید ریسکهای مختلف بخش معدنی را مشخص کند.
این مقام مسئول همچنین به صادرات فلزهای همچون مس، آهن و روی در کشور اشاره کرد و افزود: برخی رشتههای صنعتی را باید از مواد معدنی تولید کرد که در این زمینه میتوان به تولید کاغذ از سنگ آهک که در ایران به وفور وجود دارد، اشاره کرد.
استفاده از توانمندی علمی سازمان زمینشناسی برای رفع مشکلات دریاچه ارومیه و تالابهای کشور
به گفته معاون اول رئیسجمهور با مطالعات زمینشناسی و استفاده از توانمندیهای علمی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور میتوان نسبت به رفع مشکلات دریاچه ارومیه و برخی از تالابهای کشور اقدام کرد.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری افزود: باید جایگاه سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی از نظر حقوقی ارتقا پیدا کند تا نظرات کارشناسی وعلمی این سازمان به عنوان نظرات مرجع تلقی شود.
وی، سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور را مجموعهای علمی، تخصصی و توانمند توصیف کرد و گفت: این سازمان مجموعهای پایهای، بنیادی و اساسی است که اطلاعات و دادههای بسیار مهمی تولید می کند و باید از این اطلاعات در همه برنامه های توسعه ای کشور استفاده شود.
جهانگیری با بیان اینکه سازمان زمینشناسی در سالهای گذشته از نظر تجهیزات و امکانات آزمایشگاهی در وضعیت خوبی قرار نداشت، اظهار داشت: در 2 دهه اخیر تجهیزات پیشرفته و آزمایشگاه های خوبی در این سازمان نصب و راهاندازی شده است.
معاون اول رئیسجمهوری از دستگاههای اجرایی کشور خواست در انجام برنامههای خود به اطلاعات و دادههای سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور متکی باشند، چرا که کارهای توسعه ای و عمرانی نیازمند اطلاعات سازمان زمینشناسی است و البته سازمان زمین شناسی نیز باید تلاش کند تا همواره اطلاعات به روز و مدون در اختیار داشته باشد و آن را به دستگاههای اجرایی ارائه دهند.
محدودیت توسعه در برخی استانها
وی در ادامه گفت: در برخی استانهای کشور نظیر سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد، خراسان جنوبی و سایر استانهایی که برای توسعه با محدودیت مواجه هستند، میتوان از ظرفیت های معدنی در این مناطق استفاده کرد و با اکتشاف و استخراج این معادن به توسعه اقتصادی این استانها کمک کرد.
دکتر جهانگیری همچنین با اشاره به ریسک های موجود در حوزه اکتشافات افزود: زمانی صندوق ضمانت اکتشافات در کشور تاسیس شد و امروز نیز با توجه به ریسک های موجود در اکتشافات معدنی، نیازمند حمایت و تحت پوشش قرار گرفتن برنامههای اکتشافاتی در کشور هستیم.
معاون اول رئیسجمهوری با اشاره به اینکه پروانه بهره برداری معادن از نظر نظام بانکی به عنوان وثیقه برای دریافت تسهیلات و تامین مالی مورد قبول واقع نمیشود، تصریح کرد: برای حل این مشکل باید پروانه بهرهبرداری معادن در جایی مانند بورس خرید و فروش شود تا معادن به لحاظ اقتصادی ارزش پیدا کرده و نظام بانکی بتواند برای آن تامین مالی انجام دهد.
وی با یادآوری اینکه هم اکنون در مقطعی قرار داریم که اقتصاد مقاومتی، ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی و به حرکت درآوردن اقتصاد کشور در اولویت قرار دارد، گفت: برای اجرای این برنامه ها باید بیش از گذشته به بخش معدن توجه داشته باشیم و در برنامه ششم توسعه نیز باید این موضوع را لحاظ کنیم تا با کمک دولت و مجلس شورای اسلامی؛ معدن به یک رشته مهم تولیدی در کشور تبدیل شود
سهم 6 میلیارد دلاری کالاهای معدنی در صادرات غیرنفتی
جهانگیری با اشاره به گزارشهای ارائه شده مبنی براینکه درحال حاضر 6 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی کشور مربوط به صادرات کالاهایی است که بر پایه مواد معدنی تولید شدهاند، گفت: باید به دنبال تولید کالاهایی باشیم که بر پایه ذخایر معدنی است. مثلاً در تولید کاغذ میتوان به جای استفاده از چوب و تخریب جنگلها از سنگهای معدنی نظیر سنگ آهک استفاده کرد.
وی با بیان اینکه سرمایههای بزرگی در سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور مشغول فعالیت هستند، گفت: کارشناسان زبده و متخصص خوبی در این مجموعه فعالیت میکنند و سازمانی توانمند و تخصصی است که کارهای بزرگی انجام داده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر داد:
آغاز مطالعات آب در لایههای سخت زیرزمینی ۵ استان
وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در حاشیه بازدید معاون اول رئیسجمهور از مرکز پژوهشهای کاربردی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در کرج در جمع خبرنگاران گفت: در این بازدید از بخشهای مختلف این مرکز بازدید شد و معاون اول در جریان آخرین تحقیقات و پژوهشها قرار گرفت.
به گفته محمدرضا نعمتزاده در 3 سال گذشته در ژئوفیزیک هوایی اقدامات مناسبی انجام شده و آزمایشگاه این مرکز دارای ظرفیتهایی بسیار مناسبی است.
وی با بیان اینکه گزارش عملکردها در مرکز پژوهشهای کاربردی به معاون اول رئیسجمهور ارایه شده، بیان کرد: مطالعات مربوط به آبهای کاستی و لایههای آهکی و در لایه سخت در پنج استان شروع شده و از این طریق میتوان بخشی از کمبود آب شرب شهرها را تامین کرد که با موافقت معاون اول رئیسجمهور نخستین جلسه شورای عالی آب به این موضوع اختصاص مییابد.
نعمتزاده با اشاره به ظرفیت سازمان زمینشناسی و مرکز پژوهشهای کاربردی کرج، گفت: سازمان زمینشناسی کل مطالعات مربوط به زمین که دارایی مهمی بعد از انسان است را انجام میدهد و اطلاعات و نقشههای عمومی را تولید و در اختیار دستگاههای ذیربط قرار میدهد.
وی در مورد بهرهبرداری از ظرفیتهای معادن کشور و استفاده از ظرفیت ژئوفیزیک هوایی در این بخش، خاطرنشان کرد: در مورد پروژه ژئوفیزیک هوایی به اندازه کل ما قبل آن در حال حاضر پرواز انجام شده و نقشه هوایی و زمینشناسی در این باره تولید شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به وجود آزمایشگاه مجهز مرجع در این مرکز، افزود: آزمایشگاه این مرکز در منطقه نمونه مشابه ندارد و آماده است که به دستگاههای دولتی و بخش خصوصی خدماتی در آنالیز مواد معدنی ارائه دهد و توان بالایی در این بخش در این مرکز وجود دارد.
اخبار جدید از کشف معادن طلا در کشور
نعمتزاده درباره کشف معادن جدید طلا در کشور، گفت: استحصال این معادن با سرمایهگذاران بخش خصوصی و ترجیحا غیردولتی است که خوشبختانه اگر بتوانیم اطلاعات دقیقی در این زمینه تولید کنیم سرمایهگذاران با هزینه کمتر میتوانند اکتشافات تفضیلی را انجام دهند و این کار در حال انجام است.
وی در مورد روانسازی کار و حمایت از سرمایهگذاران در این بخش، بیان کرد: ما در استانها علاقهمند هستیم که متقاضیان علاقهمند برابر قانون معادن مجوز لازم اعم از اکتشاف و بهرهبرداری را دریافت کنند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه برخی پروانهها از گذشته وجود دارند که فعالیتی در حال حاضر ندارند، افزود: این پروانهها مرتباً در حال پالایش هستند و اگر کسی از پروانه خود استفاده نکند و به تولید نرساند مجبوریم از این بهرهبرداران سلب اختیار و پروانه را به دیگر متقاضیان واگذار کنیم که این کار از دو سال پیش به صورت جدی در حال انجام است.
وی افزود: در بازدید امروز فعالیتهای زمین شناسی و فعالیتهای اکتشاف از معادن و همچنین فعالیتهای آزمایشگاهی و کارهای جدید خوبی از دست اندرکاران این مسئله دیده شد و این درحالی است که مدت زیادی از شروع به کار این دوستان نگذشته و گویا به مدت دو سال است که فعالیتهایشان در این مرکز آغاز شده و بر روی عناصر نادر خاکی ارزشمندی کار می شود.
برگزاری نخستین جلسه شورا با محوریت کمبود آب
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه این مرکز و فعالیتهایش در ابتدای راه و مقدمه قرار دارد، تصریح کرد: در اینجا طرحی وجود دارد که نوید بخش اتفاقات خوب در زمینه کمبود آب شرب شهرها است و می تواند آن را تأمین کند که به صورت مطالعات و تحقیق روی آبهای لایه آهکی و لایه سخت است و اکنون برای 5 استان کشور این مطالعات آغاز شده است.
نعمتزاده با اعلام این خبر که معاون اول رئیسجمهور با برگزاری اولین جلسه شورا در این خصوص موافق کرد، گفت: دوستان این مرکز در این جلسه گزارشهای کار این طرح را اعلام و در اصل به هر صورت سازمان زمین شناسی کل مطالعات مربوط به زمین را مطالعه و کارهای بعدی ادامه پیدا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه بالاخره بعد از انسانها که روی زمین هستند، ذیقیمتترین دارایی خود کره زمین است، افزود: مطالعات مرکز فوق در زمینه سطح و عمق همین کره زمین است و در ادامه این تحقیقات اطلاعات و نقشه های عمومی تولید شده و در اختیار دستگاه های مرتبط برای انجام کارهای عملیاتی بعدی قرار داده می شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: آزمایشگاه ما، آزمایشگاه مرجع و پایه است و شاید در منطقه مشابه آن وجود نداشته باشد که دست اندرکاران آن میتوانند با توجه به اینکه در آنالیز مواد معدنی توان بسیار بالایی دارند و با دستگاههای پیشرفتهای که تهیه شده و آموزشهای موجودی که دیدهاند، اطلاعات بسیار مفید و مناسبی به دستگاههای دولتی و سرمایه گذاران بدهند.
نعمتزاده خاطر نشان کرد: همچنین میتوانند خدمات آزمایشگاهی اینجا را با رایزنیهایی که با سازمان ملی استاندارد میشود گستردهتر کرده و از ظرفیتها در سطح ملی و بینالمللی استفاده کند.
وی با اشاره به معادن طلایی که تازه کشف شده و چگونگی برنامهها برای استخراج این ماده گران قیمت گفت: این مسئله با سرمایهگذاران بخش خصوصی است و بخش غیردولتی به صورت ترجیحاً و اگر ما بتوانیم اطلاعات دقیق در این زمینه تولید کنیم، سرمایهگذاران با هزینه کمتر میتوانند اکتشافات تفصیلی انجام داده و سرمایهگذاری کنند و این کاری است که اینجا دارد انجام می شود.
این مقام مسئول افزود: ما هم در وزارت صنعت و معدن و تجارت و سازمانهایمان در سراسر استان ها، آماده هستیم که متقاضیان علاقمند در این زمینه را برابر قانون معادن و با توجه به مجوزهای لازم اعم از اکتشاف و بهره برداری به این سمت هدایت نماییم و این کار از دوسال پیش به صورت جدی در حال انجام است.
استاندار البرز:
آخرین استان کشور نیازمند توجه ویژه مطالعاتی
استاندار البرز نیز با ابراز امیدواری از اینکه مراکز ملی مستقر در استان برای البرز ثمربخش باشند، گفت: البرز به عنوان آخرین استان کشور نیازمند توجهات ویژه مطالعاتی است.
سید حمید طهائی گفت: بازدید امروز حاوی خبرهای امیدبخش و خوبی برای کشور بود چراکه مطالعات عمده زمینشناسی در دستور کار این پژوهشگاه قرار گرفته که از ظرفیتهای معادن در عمق نیز استفاده شود. معادن فعال در البرز بیشتر در حوزه شن و ماسه هستند که این امر نیز در سطح مشخص و قابل بهرهبرداری است، از این رو باید اکتشاف در عمق و کشف مواد معدنی جدید در دستور کار قرار گیرد.
وی افزود: اکنون با توجه به کیفیت دپوی شن و ماسه در استان مشکلاتی اعم از ریزگردها و آلودگی هوا ایجاد شده است. با توجه به پژوهشگاه های ملی موجود در استان باید از ظرفیت ها برای کنترل بسیاری از مخاطرات طبیعی و آلودگی هوا استفاده کرد.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور:
اکتشاف در معادن کشور عمیقتر میشود
محمدتقی کرهای نیز در این بازدید با اشاره به سابقه 7 هزار ساله معدن در کشور، گفت: ایران به عنوان بهشت زمینشناسان دنیا محسوب میشود و از گذشته تاکنون مردم بر این باور هستند که معادن در سطح بوده و از این طریق مورد بهرهبرداری قرار میگیرند.
وی افزود: در کشورهای توسعه یافته معدنی که به سمت عمق حرکت کرده اند، عمق متوسط اکتشاف از70 متر تا 224 متر متغیر است. بر اساس میانگین جهانی ذخایر کشورهایی که از متوسط عمق 150 متر برخوردارند به 3 برابر افزایش یافته که از سال 93 وزارت صنعت، معدن و تجارت دو سیاست کلی اکتشاف عنصر استراتژیک و حرکت به سمت عمق معادن را در دستور کار قرار داده است
گفتنی است، در این بازدید معاون اول رئیس جمهور را محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت، سید حمید طهائی استاندار البرز، رضا ویسه معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رئیسجمهور، محمدتقی کرهای رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور و جمعی دیگر از مدیران استانی همراهی میکنند.
نظر شما :