نقشه‌های زمین‌شناسی راز ژنتیکی نهفته در آن منطقه است

۰۴ مرداد ۱۳۹۶ | ۱۹:۱۴ کد : ۲۲۷۶۹ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۷۲۰
نقشه‌های زمین‌شناسی راز ژنتیکی نهفته در آن منطقه است
نقشه‌های زمین‌شناسی راز ژنتیکی نهفته در آن منطقه است

 

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی:

نقشه‌های زمین‌شناسی راز ژنتیکی نهفته در آن منطقه است

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و مدیر مرکز پژوهشی زمین‌شناسی پارس (آرین‌زمین) در مراسم افتتاحیه همایش تخصصی نقشه‌های زمین‌شناسی محور توسعه پایدار در سخنرانی خود تحت عنوان نقشه‌های زمین‌شناسی و نقش آنها در پژوهش‌های کاربردی و توسعه‌ای با بیان این‌که نقشه زمین‌شناسی هر منطقه دربردارنده اطلاعات جامعی درباره ویژگی‌های مختلف زمین‌شناسی آن منطقه است، گفت: در صورتی که برداشت‌ها درست و به دقت منتقل شده باشند، می‌توان گفت اطلاعاتی که در مجموعه نقشه‌های زمین‌شناسی با مقیاس‌های مختلف یک منطقه وجود دارد، راز ژنتیکی نهفته در آن منطقه است.

دکتر منصور قربانی ضمن تقسیم‌بندی نقشه‌های زمین‌شناسی در کشور به دو گروه اصلی خاطرنشان کرد: نقشه‌های معمولی پایه یا موضعی که به شکل نقشه‌ای در مقیاس‌های یک‌دویست‌وپنجاه هزارم ، یکصدهزارم، یک‌پنجاه‌هزارم و یک بیست و پنج‌هزارم تهیه شده و می‌شوند و هدف آنها پوشش کل کشور با اطلاعات زمین‌شناسی هر منطقه است.

وی ضمن اشاره به نقشه‌های تکتونیکی ایران، ‌نقشه سایزموتکتونیک ایران، نقشه ماگماتیسم ایران، نقشه متامورفیسم، نقشه کوه آب‌نگاری تصریح کرد: نقشه‌های موضوعی نیز که با نگرشی خاص به یک یا چند موضوع و در مقیاس‌های کوچک ولی در مقیاس ناحیه‌ای و کشوری تهیه می‌شوند؛ معمولاً از تلفیق نقشه‌های گروه اول بوجود می‌آیند و همانطور که گفته شد موضوع خاصی در ایجاد آنها مورد نظر بوده است.

به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، نقشه‌ زمین‌شناسی از مهمترین منابع اطلاعات پایه برای هر فعالیت زمین‌شناسی است که این فعالیت‌ها‌ می‌تواند پژوهشی، کاربردی یا توسعه‌ای‌و... باشد.

قربانی با بیان این‌که تاریخچه تهیه نقشه‌های زمین‌‌شناسی به بیش از 200 سال پیش برمی‌گردد، افزود: نقشه‌های زمین‌شناسی (نقشه‌های پایه و نقشه‌های موضوعی) هر یک اطلاعات خاصی دارند که باید با توجه به نوع پژوهش و مقیاس مورد نظر بکار گرفته شوند.

به گفته وی؛ هرچند که از وظایف اصلی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی است اما در ایران شرکت ملی نفت ایران نقشه‌های حوضه زاگرس و کپه‌داغ را تهیه کرده و در حال تکمیل و بازنگری آنهاست.

قربانی با بیان این‌که نقشه‌های زمین‌شناسی به عنوان ابزاری مهم در پژوهش‌های کلان کشور مورد استفاده قرار می‌گیرند و مبنای کلیه پژوهش‌های بنیادین، کاربردی و توسعه‌ای هر کشوری هستند، گفت: شایسته است بازنگری جامع و همسان‌سازی در نقشه‌های پایه کشور در مقیاس یک‌دویست‌پنجاه هزارم و نیز یکصدهزارم صورت گیرد و این امر با محول شدن این کار به متولی تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی میسر می‌شود که بایستی همراه با تهیه نقشه مبنا، بررسی داده‌های جدید و تلفیق اطلاعات، استفاده از استانداردهای بین‌المللی تهیه نقشه‌، در کنار بازبینی متخصصان به منظور کاهش خطای انسانی باشد. 

 


نظر شما :