نقشه‌ سه بُعدی زمین‌شناسی ساری برای نخستین بار در ایران تهیه شد

۳۱ مرداد ۱۳۹۶ | ۱۶:۲۸ کد : ۲۲۷۸۵ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۱۰۲۴
به همت سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور نقشه‌ سه بُعدی زمین‌شناسی ساری برای نخستین بار در ایران تهیه...
نقشه‌ سه بُعدی زمین‌شناسی ساری برای نخستین بار در ایران تهیه شد

به همت سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور:

نقشه‌ سه بُعدی زمین‌شناسی ساری برای نخستین بار در ایران تهیه شد

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، کارشناس مسئول زمین‌شناسی زیست‌محیطی این سازمان و مسئول پروژه گفت: تهیه نقشه یک‌بیست‌وپنجاه هزارم ساری شهریور ماه سال 94 در دستور کار مدیریت زمین‌شناسی مهندسی قرار گرفت و در نهایت طی سه مرحله  نقشه سه بُعدی آماده شد.

مهندس محمد فُنودی، با بیان این‌که نگاهی به تصویر ماهواره‌ای مشخص می‌کند چیزی به جز منطقه شهری و پوشش گیاهی در معرض دید قرار ندارد، افزود: بر همین اساس طرح اولیه برای آماده‌سازی نقشه به گونه سه‌بُعدی در محیط نرم‌افزار Gemcom از همین جا شکل گرفت.

وی درباره این نرم‌افزار و کاربرد آن گفت: Gemcom یک نرم‌افزار تخصصی برای مدل‌سازی و تخمین ذخایر معدنی است که بر همین پایه ابتدا یک بلوک طراحی شد که در محور X و Y دارای مقیاس یک‌بیست‌پنج هزارم و برای محور Z به دلیل این که بتوان ضخامت 30 را به اندازه قابل مشاهده‌ای ارائه کرد، مقیاس یک‌دویست‌وپنجاهم انتخاب شد.

این کارشناس مسئول خاطرنشان کرد: کلیه اطلاعات مربوط به چاه‌های حفاری از مدیریت منابع آب، سازمان نظام مهندسی ساختمان و آزمایشگاه مکانیک خاک استان مازندران جمع‌آوری و در نهایت تعداد 100 گمانه که موقعیت آن‌ها در محدوده نقشه جای داشت، انتخاب شد.

به گفته فنودی، در نقشه‌های زمین‌شناسی شهری این امکان فراهم است که بتوان کلیه اطلاعات عوارض شهری در محیط GIS، از قبیل مسیر خطوط مترو، شبکه آب و فاضلاب، خطوط انتقال برق، مسیر عبور کابل‌های مخابراتی، شبکه گازرسانی‌و. . . که زیر سطح زمین قرار دارند را در بلوک جای داد و در صورت به دست آوردن اطلاعات جدید، نقشه را به‌روزرسانی کرد.

کارشناس مسئول زمین‌شناسی زیست‌محیطی با بیان این‌که نقشه سه‌بُعدی زمین‌شناسی ساری و مراحل انجام آن در قالب پوستری ارائه شده،خاطرنشان کرد: در محیط Gemcom این قابلیت وجود دارد که بتوان افزون بر برش‌های عرضی (برش‌های معمول در نقشه‌های زمین‌شناسی)، برش‌هایی عمود بر محور Z  (پلان در سطوح مختلف) را به راحتی مشاهده کرده و از آن‌ها پلات تهیه کرد.

یادآور می‌شود، این پروژه با پشتیبانی دکتر جلیل قلمقاش معاونت زمین‌شناسی و همکاری و کارشناسان سازمان  از بخش‌های مختلف و کارشناسان مدیریت ساری ارائه شده و افتخار آن متعلق به سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور است. همچنین مهندس تقی فضلی‌خانی مدل‌سازی سه‌بعُدی نقشه را در محیط نرم‌افزار Gemcom را به عهده داشته و از این امر به مدد دکتر بابایی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران و همکاران ایشان جهت اسکان اکیپ به هنگام ماموریت میسر شده است.

خبر مرضیه کاظمی

عکس 4: برش عرضی نقشه ساری با راستای جنوب باختر– شمال خاور

عکس 5: پلان (برش سطحی) نقشه ساری از عمق 3 متری

عکس6: نقشه سه بُعدی زمین‌شناسی ساری و مراحل انجام آن در قالب پوستر

 


نظر شما :