تاکید و برنامه‌ریزی میان متخصصان مختلف در ساخت‌وسازه‌های ایمن برای استان کردستان

۰۲ دی ۱۳۹۶ | ۱۴:۳۶ کد : ۲۲۸۷۶ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۱۰۹۳
همایش عوامل موثر بر وقوع زلزله و ضرورت احداث ساختمان‌های مقاوم با نگاهی ویژه به زمینلرزه ازگله...
تاکید و برنامه‌ریزی میان متخصصان مختلف در ساخت‌وسازه‌های ایمن برای استان کردستان

همایش عوامل موثر بر وقوع زلزله و ضرورت احداث ساختمان‌های مقاوم با نگاهی ویژه به زمینلرزه ازگله

تاکید و برنامه‌ریزی میان متخصصان مختلف در ساخت‌وسازه‌های ایمن برای استان کردستان

همایش عوامل موثر بر وقوع زلزله و ضرورت احداث ساختمان‌های مقاوم با نگاهی ویژه به زمینلرزه ازگله به دعوت فرمانداری بانه و با مشارکت متخصصان سازه و پژوهشگران مدیریت مخاطرات، گروه لرزه زمین‌ساخت سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور و مدیریت مرکز کردستان این سازمان و با دعوت سازمان نظام مهندسی کردستان و فرمانداری بانه دوم دی ماه در شهرستان بانه برگزار شد. از مهم‌ترین دستاوردهای این همایش تخصصی می‌توان به برنامه‌ریزی به منظور شکل‌گیری تعامل مناسب میان متخصصان گرایش‌های مختلف در ساخت و سازه‌های ایمن برای استان کردستان اشاره کرد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان تاکید کرد:

ضرورت تجدیدنظر اساسی در برنامه های مقابله با زلزله

 

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان با بیان این‌که در ایران به طور متوسط سالیانه 200 زلزله با بزرگای 4 تا 5 ریشتر اتفاق می‌افتد؛ گفت: همچنین 20 زلزله بین 5 تا 6 ریشتر و 2 زلزله در مقیاس 6 تا 7 ریشتر سالانه رخ می‌دهد و در هر دهه 2 زلزله با مقیاس بیش از 7 ریشتر مورد انتظار است.

امیر قادری با یادآوری این‌که یک درصد جمعیت دنیا در ایران وجود دارد و 6 درصد بلایای طبیعی در ایران رخ می‌دهد، افزود: ایران جزو 5 کشور بلاخیز جهان است و آمار نشان می‌دهد طی 2500 سال گذشته به‌طور متوسط هر ده سال یکبار شاهد زلزله ویرانگر در سطح کشور بوده‌ایم.

وی 70 درصد جمعیت و 67 درصد از تولید ناخالص ایران را در مناطق واقع در معرض زلزله عنوان کرد و گفت:ضمن آنکه در کشور ایران بیش از 130 هزار هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد و مسئله دار وجود دارد که به دلیل تاب‌آوری پایین در معرض خطر زلزله قرار گرفته‌اند.

این مقام مسئول در ادامه به وضعیت استان کردستان پرداخت و گفت: با توجه به قرارگیری این استان بر روی خط زلزله باید تجدیدنظر اساسی در برنامه‌های مقابله با زلزله انجام گیرد، زیرا کشورهای زلزله خیز دنیا با یک برنامه زمانی منظم به جایی رسیده‌اند که زلزله در آنها به امری عادی تبدیل شده و مردم با آن کنار آمده‌اند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان تاکید کرد: بنابراین در ایران و استان کردستان هم لازم است برنامه مشخصی در این راستا تهیه و تدوین شود و این موضوع رسالت همه است و البته سیاستگذاری و فعالیت‌های کلان مدیریتی در این زمینه برعهده مسئولان است.

به گفته قادری، معمولا شدت آن دسته از زمین‌لرزه‌هایی که در گسل‌های جوان کردستان رخ می‌دهد در حدود 4 ریشتر است، اما با این وجود نمی‌توان پیش‌بینی کرد در سایر گسل‌ها، زلزله چه زمانی و با چه مقیاسی اتفاق خواهد افتاد، چرا که علم بشر در موضوع زلزله بسیار جوان است.

وی با بیان این‌که از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه در مجموع 54 زلزله در استان رخ داده که 11 مورد آن دارای بزرگای بیش از 3 ریشتر بوده، خاطرنشان کرد: تعداد زمین‌لرزه‌های رخ داده در شهرستان بانه طی 9 ماه گذشته 14 مورد بوده که 7 مورد از آنها طی 40 روز گذشته و پس از زلزله ازگله کرمانشاه روی داده است.

این مقام مسئول در ادامه یادآور شد: از این 7 زلزله 4 مورد بین 2 تا 3 ریشتر و 3 مورد نیز بیش از 3 ریشتر شدت داشته که بر همین اساس این موارد را باید به اطلاع مردم رساند و آموزش را جدی گرفت تا رفتار مردم در این زمینه دچار تغییرات اساسی شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان با بیان این‌که 80 درصد سطح کشور و 97 درصد سکونتگاه‌های شهری و روستایی کشور تحت‌تاثیر زلزله هستند، افزود: زلزله‌های اخیر علیرغم خاطرات بدی برجای گذاشتند موجب شد تا مردم از تبعات ساخت‌وساز غیراصولی در مواقع زلزله آگاه شوند.

۴ هزار مورد ساخت‌وساز غیرمجاز در بانه وجود دارد

فرماندار شهرستان بانه و رئیس شورای مدیریت بحران بانه نیز با اشاره به آمار ساخت‌وسازهای غیرمجاز گفت: از سال 92 تاکنون چهار هزار مورد ساخت‌وساز غیرمجاز در بانه احداث شده است.

محمد فلاحی با بیان این‌که این ساخت‌و سازها بیشتر در حاشیه شهر صورت گرفته، گفت: به‌طور میانگین سالانه هزار واحد مسکونی غیرمجاز در بانه احداث شده است.

وی با یادآوری این‌که در ساخت‌وسازها بایستی اصول فنی و شهرسازی رعایت و برای مدیران شهری به دغدغه تبدیل شود، تصریح کرد: در این ساخت‌وسازها حدود بیست معبر و کوچه غیر اصولی در این شهر ایجاد شده که هیچ‌گونه اصول شهرسازی در آن رعایت نشده و در مواقع بحران سبب ایجاد مشکلاتی در خدمات‌رسانی می‌شود.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد:باید ذهنیت رها کردن ساخت‌وسازها و عدم برخورد با ساخت وسازهای غیرمجاز از بین برود و حفظ جان مردم و رعایت قانون مورد توجه و اولویت سازمان نظام مهندسی و شهرداری قرار بگیرد تا جامعه ایمن داشته باشیم.

رئیس شورای مدیریت بحران بانه تاکید کرد: برای تحقق این هدف باید شهرداری، خود مردم و نظام مهندسی هماهنگ باشند و هر گونه بنایی با رعایت قانون و طبق اصول نظام مهندسی احداث شود.

در این سمینار پس از ارائه گزارش و سخنرانی معاون عمرانی استانداری کردستان و فرماندار بانه درخصوص وضعیت شهرسازی و مقاومت ساختمان‌ها در برابر زلزله پژوهشگران سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور آقای دکتر امیر شمشکی مدیرکل دفتر مخاطرات این سازمان در خصوص مخاطرات استان کردستان و آقای دکتر شهریار سلیمانی آزاد پژوهشگر لرزه زمین‌ساخت درباره مطالعه برآورد خطر زمینلرزه و اهمیت آن در گستره زاگرس با نگرشی ویزه بر زمینلرزه 21ابان 96ازگله به ارائه مطالب خود پرداختند.

تاکنون 43 مخاطره طبیعی در دنیا شناسایی شده است

 

بر همین اساس،  مدیر کل دفتر بررسی مخاطرات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور گفت: تاکنون 43 مخاطره طبیعی در سطح دنیا شناسایی شده که بخش عمده‌ای از این مخاطرات جوی هستند.

امیر شمشکی با بیان این‌که بیش از 30 مخاطره طبیعی در ایران شناسایی شده که فرونشست زمین یکی از آنهاست، گفت:  این مخاطره در 15 سال اخیر به مخاطرات کشورمان اضافه شده و در حالیست که این پدیده در بسیاری از استان‌های کشور شناسایی شده و می‌تواند جای بسیاری از مخاطرات را بگیرد و بیشترین میزان خسارت مالی را به همراه داشته باشد.

وی در ادامه ریزگردها را یکی دیگر از مخاطرات طبیعی اعلام کرد و یادآور شد: 100 درصد منشا ریزگردها در استان کردستان از عوامل خارجی شکل می‌گیرد اما در استان‌های سیستان و بلوچستان منبع ریزگردها داخلی است.

به گفته این کارشناس‌ارشد یکی از مشکلات مهم در زمین‌لرزه‌ها عدم پیش‌بینی و ناگهانی بودن آن است و فرو ریزش زمین هم که نوعی از فرونشست زمین است ناگهانی اتفاق می‌افتد.

رئیس نظام مهندسی ساختمان بانه به عنوان دیگر سخنرانان همایش عوامل موثر بر وقوع زلزله و ضرورت احداث ساختمان‌های مقاوم گفت: باید ساختمان به شکل اصولی و مقاوم ساخته شود تا در هنگام وقوع زلزله آسیب‌های جانی و مالی به حداقل برسد.

فریدون علی‌محمدی افزود: شهرهای بانه، آرمرده و کانی سور خطر زلزله‌خیزی بسیار بالایی دارند بنابراین باید در ساخت وسازها رعایت اصول ایمنی و مقاوم‌سازی را داشته باشیم.

وی بر همراهی مردم با سیستم مدیریت شهری تاکید کرد و گفت: باید شهروندان در احداث ساختمان ضوابط اصول طراحی، استفاده از مصالح استاندارد و توجه به توصیه‌های مهندسان مشاور را در اولویت قرار دهند.

علی‌محمدی اضافه کرد: باید کارگاه‌های تولیدی را ملزم کنیم که مصالح ساختمانی را مطابق با استانداردهای تعریف شده، تولید کنند ضمن اینکه مردم نیز در ساخت‌وسازهای خود از این نوع مصالح استفاده کنند.

یادآور می‌شود،  شهرستان بانه دارای چهار بخش نمشیر با مرکزیت کانی سور، ننور با مرکزیت بویین، آرمرده با مرکزیت آرمرده و بخش مرکزی با مرکزیت بانه است که در سال جاری 14 زمینلرزه با قدرت‌های بالای سه ریشتر در این شهرستان ثبت شده است. این شهرستان مرزی با 158 هزار نفر جمعیت در 270 کیلومتری غرب سنندج واقع شده است.

 

 

 

 

کلید واژه ها: کردستان


نظر شما :