بر اساس مطالعات دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی؛ آبهای زیرزمینی منطقه تحتتاثیر زمینلرزه ملارد تغییرات چشمگیری را نشان نداد

به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی این سازمان نتایج تحقیقات اولیه خود در زمینلرزه ملارد- مشکیندشت با بزرگای 5.2 در ساعت 23 و 27 دقیقه چهارشنبه 29 آذر 96 در حوالی مرز دو استان تهران و البرز به وقوع پیوست را اعلام کرد.
این گزارش به همت آقایان امیر شمشکی، سید علی حسینی، یوسف محمدی و مسعود زمانی پدرام موقعیت چشمهها و چاههای منطقه تعیین شد و قابلیت هدایت الکتریکی آب که نسبت مستقیم با میزان مواد محلول در آب دارد(EC) و همچنین پایش پارامترهای فیزیکوشیمیایی آبهای زیرزمینی با شناسایی ناهنجاریهای مرتبط(PH) را مطالعه کرده است.
به گفته مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی پارامترهای ژئوشیمیایی توسط کارشناسان گروه آزمایشگاه ژئوشیمی سازمان در حال مطالعه است که تغییر احتمالی یونهای موجود در آب مشخص شود.
دکتر امیر شمشکی با بیان اینکه از گذشته بانک اطلاعاتی کاملی در این زمینه وجود نداشته، تصریح کرد: قرار بر این است چاهها و آبهای زیرزمینی مابین شرق گسل ماهدشت و غرب گسل شمال تهران و گسلهای پیرامون آن هر یکماه یکبار نمونهبرداری انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: مطالعه و مقایسه اعداد اندازهگیری شده با سوابق موجود در آرشیو تغییرات چشمگیری را تاکنون نشان نداده است.
این کارشناسارشد، پایش پارامترهای فیزیکوشیمیایی آبهای زیرزمینی با شناسایی ناهنجاریهای مرتبط با فعالیتهای لرزهای را به عنوان یکی از روشهایی عنوان کرد که در دنیا از چند دهه اخیر مورد توجه پژوهشگران عرصه پیشنشانگری زمینلرزه قرار دارد.
همچنین دکتر مسعود زمانی پدرام دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی این سازمان هدف این طرح را بررسی تاثیر زمینلرزه بر روی آبهای زیرزمینی و چشمههای متاثر شده در حد وسط گسلهای یاد شده و پایش و رصد گسل شمال تهران عنوان کرد و گفت: حرکت صفحات پوسته زمین بر روی گسلها باعث افت و خیز سطح آب چاهها، تغییر دمای آب و آزاد شدن احتمالی عناصر رادون سنگها در آب میشود که کارشناسان دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی این سازمان در صدد هستند تا تاثیرات احتمالی حرکت گسل ماهدشت-جنوب کرج را در آب زیرزمینی و چاههای منطقه بررسی کنند.
خاطرنشان میشود: نتایج ثبت شده برخی از پارامترهای فیزیکوشیمیایی آبهای زیرزمینی در دو منطقه مشکیندشت و ملارد بدین شرح ارائه شده است:
نام محل X Y زمان pH هدایت الکتریکی (میکروموس بر سانتیمتر)
مشکین دشت 497659 3958502
30/09/96 69/7 543
01/10/96 56/7 538
02/09/96 64/7 530
03/09/96 72/7 523
04/09/96 49/7 585
خوشنام ملارد 494645 3950274
30/09/96 61/7 368
01/10/96 52/7 354
02/09/96 53/7 350
03/09/96 52/7 438
04/09/96 52/7 344
هیچ مرکز علمی دنیا، قادر به تعیین زمان و مکان دقیق رخداد زمینلرزه نبوده است
مدیر دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی این سازمان در ادامه ضمن اشاره به زمینلرزههای اخیر کشور گفت: این زمینلرزهها نگرانیهای زیادی در سطح جامعه به ویژه اهالی منطقه واقع در پهنه مهلرزه و ساکنان شهرهای بزرگ تهران و کرج به وجود آورد.
دکتر شمشکی، با بیان اینکه در پی این نگرانیها خبرهای گوناگونی به نقل از منابع مختلف و از جمله تعدادی از پژوهشگران حوزه زمینلرزه منتشر شد، تصریح کرد: این اظهارات سؤالات زیادی برای بسیاری از هموطنان به ویژه افراد متأثر از این زمینلرزشها مطرح کرد که بر همین اساس این نوشتار با ارائه مطالبی در این مورد تلاش کرده تا به بخشی از سؤالات و ابهامات عموم جامعه در ارتباط با وظایف این سازمان پاسخ دهد.
وی با اشاره به اینکه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور وظیفه دارد با بررسی مناطق مختلف، سرچشمههای لرزهزا را شناسایی و معرفی کند، خاطرنشان کرد: این اطلاعات تولید شده مبنای تهیه آییننامهها و ارائه راهکارهای مقاومسازی سازههای مختلف در پهنههای متفاوت خطر زمینلرزه با در نظر گرفتن جنبههای فنی و اقتصادی است.
به گفته کارشناسارشد دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی این سازمان باید توجه کرد که عدم رعایت اصول فنی در ساختوسازها و نبود اعتماد به مقاومت سازهها در مقابل رخداد زمینلرزهها دلیل اصلی نگرانی مردم و مسؤولان است.
شمشکی، با بیان اینکه در چنین شرایطی فضا برای تولید شایعات، انتشار خبرها و اطلاعات غیرعلمی که بهطور معمول موجب افزایش دلهرهها و نگرانیها میشود، فراهم خواهد شد، تصریح کرد: مطالعات پیشنشانگری زمینلرزه در همه مراکز دنیا جنبه پژوهشی و محلی دارد و تاکنون هیچ مرجع علمی معتبری، هشدار رخداد زمینلرزهای را خارج از محدوده تحت پایش خود منتشر نکرده است.
وی تاکید کرد: تاکنون هیچ مرکز علمی در سرتاسر دنیا، قادر به تعیین زمان و مکان دقیق رخداد زمینلرزه حتی در مناطق تحت پایش نبوده است.
این کارشناسارشد خاطرنشان کرد: کارشناسان سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور از زمان رخداد زمینلرزههای مورد نظر، تاکنون با توجه به بالا بودن میزان خطرپذیری منطقه، با هدف یافتن احتمالی نشانههایی از رخداد زمینلرزهای بزرگتر، در حد امکانات موجود تلاشهایی در پایش روند تغییرات ویژگی های فیزیکوشیمیایی منابع آب زیرزمینی منطقه انجام دادهاند.
نظر شما :