به دنبال برگزاری سومین جلسه کارگروه مخاطرات استان فارس: واگذاری کمیته زمینشناسی پروژه دقیقسازی و تعیین حریم گسلهای شیراز به مرکز زمینشناسی جنوب
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، سومین جلسه کارگروه مخاطرات زلزله، لغزش لایههای زمین، ابنیه، ساختمان و شهرسازی استان فارس به ریاست مدیرکل راه، مسکن و شهرسازی و با حضور دکتر بیتالهی دبیر کارگروه کشوری و اعضای این کارگروه در اداره کلراه، مسکن و شهرسازی استان فارس برگزار شد.
بر اساس این گزارش، در ابتدای این جلسه دکتر علی بیتاللهی دبیر کارگروه ملی مخاطرات زلزله، لغزش لایههای زمین، ابنیه، ساختمان و شهرسازی کشور ضمن اشاره به مصوبات و اقدامات کارگروه کشوری در خصوص تصویب و الزام مطالعه و شناسائی گسلها و تعیین حریم آنها در کلانشهرهای تهران، مشهد، تبریز، کرمان و ابلاغ مصوبه از سوی دکترجهانگیری معاون اول ریاست جمهوری به دستگاهها و نیز ابلاغیه وزیر کشور به استانداران در این زمینه، به بیان مسئله و تجربیات جهانی در زمینه کنترل ساختوساز و اعمال تمهیدات مهندسی در مناطق پرخطر پرداخت.
این عضو هیئت علمی بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات، مسکن و شهرسازی کشور افزود: با توجه به مستندات قانونی و آئیننامه 2800 و ممنوعیت ساختوساز بلند مرتبه و ساختمانهای مهم و خطرناک در حریم گسلها، در شیراز این حریم تعیین نشده و تکلیف شهرداری مشخص نیست.
به گفته وی، لازم است این موضوع به عنوان مصوبه کارگروه استانی در شورای برنامهریزی استان و کارگروه کشوری مطرح و درخواست ردیف اعتباری شده و کارگروههای تخصصی زمینشناسی و سازه و ژئوتکنیک تشکیل شود.
بیتاللهی خاطرنشان کرد: با توجه به پتانسیل کارشناسی استان فارس، محوریت کار با دستگاهها و استادان دانشگاهی استان خواهد بود.
بیش از 50 گسل بزرگ و فعال در استان فارس شناسایی شده است
دبیر کارگروه ملی زلزله مرکز تحقیقات راه ومسکن و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی گفت: از لحاظ وجود گسلهای لرزهزا گسلهای متعددی در استان فارس وجود دارد و بیش از 50 گسل بزرگ و فعال در استان فارس شناسایی شده و باید کاملا هوشیار به فعالیت این گسلها باشیم.
بیتاللهی خاطرنشان کرد: 10 مرداد ماه به عنوان روز آغاز طرح تعیین حریم گسلهای شهر شیراز توسط مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی است که این طرح قبلا در شهرهای تهران و تبریز و مشهد انجام شده و هم اکنون در استان فارس و شهر شیراز آغاز خواهد شد.
وی خاطرنشان ساخت: بعد از مشخص شدن حریم گسلهای شهر شیراز ساخت مراکز آموزشی و بیمارستانی و مراکز ستادی در حریم این گسل ها ممنوع است و ساختمانهایی که قبلا در حریم این گسل ها ساخته شدهاند، باید در اولویت مقاومسازی قرار بگیرند.
دبیر کارگروه ملی زلزله مرکز تحقیقات راه ومسکن و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی گفت: با شناسایی حریم گسلها و مصوب شدن آنها این امر بهصورت قانون در میآید و دیگر احداث ساختمانهای بلند مرتبه و مراکز آموزشی و درمانی در حریم این گسلها ممنوع خواهد شد
این کارشناسارشد، تصریح کرد: یکی از بزرگترین مزایای این طرح این است که قبلا چون گسلها شناسایی نشده و مصوب نشده و به صورت قانون در نیامده بودند، ساختوساز روی گسلها و حریم آنها انجام میشده ولی با اجرای این طرح و قانونی شدن منع ساختوساز روی گسلها و در حریم آنها اجرا خواهد شد.
در ادامه دکترطهمورث یوسفی رئیس مرکز زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی منطقه جنوب(شیراز) ضمن ارائه گزارشی از وضعیت گسلهای فعال استان و کلانشهر شیراز از آمادگی مرکز متبوع خود جهت شروع مطالعات دقیقسازی و شناسائی گسلها خبر داد.
همچنین مهندس تکاور مدیرکل راه و شهرسازی ضمن تشکر از اعلام آمادگی دستگاهها و استادان کارشناسی، اظهار داشت: در خصوص تامین اعتبار میتوان از منابع استانی و ملی بهره گرفت و پروژ را آغاز کرد.
بر همین اساس، مسئولیت کمیته زمینشناسی پروژه دقیقسازی و تعیین حریم گسلهای شهر شیراز به عهده دکتر یوسفی رئیس مرکز زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی منطقه جنوب(شیراز) خواهد بود تا پس از ابلاغ موضوع، اعضای کمیته زمینشناسی پروژه را با تاکید بر بهرهگیری ازهمکاری استادان و صاحبنظران برجسته دانشگاهی استان معرفی کنند.
همچنین، کمیته سازه و ژئوتکنیک با محوریت دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز و همکاری سازمان نظام مهندسی عمران استان فارس و بهره گیری از سایر کارشناسان دستگاههای استان تشکیل خواهد شد.
شایان ذکر است؛ قبل از تشکیل جلسه کارگروه مذکور، دکتر بیتاللهی دبیر کارگروه ملی مخاطرات زلزله، لغزش لایههای زمین، ابنیه، ساختمان و شهرسازی از مرکز شیراز بازدید کرد و جلسه هماهنگی با رئیس مرکز شیراز برگزار شد.
نظر شما :