با حضور ویدئوکنفرانسی وزیر صمت صورت گرفت؛ آغاز طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در خراسان جنوبی

به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، وزیر صنعت، معدن و تجارت روز یکشنبه در آیین آغاز عملیات اجرایی طرح تحول زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی خراسان جنوبی که به صورت ویدئوکنفرانس در سالن شهید رجایی استانداری گفت: طرح تحول در بخش زمینشناسی و اکتشافات ذخایر معدنی در راستای برنامه آمایش وزارت صنعت، معدن و تجارت است که منشا تحولات خوبی خواهد بود.
سید رضا فاطمی امین افزود: برنامه آمایش سرزمین از دو ماه گذشته آغاز شد و در تمامی استانها و شهرستانها فرصتهای سرمایهگذاری را شناسایی و اولویتها را احصا میکنیم تا بر مبنای آن برنامهها را طراحی کنیم.
وی گفت: پروژه بسیار بزرگ اکتشافی را امروز آغاز میکنیم که ۱۵ هزار کیلومتر مربع از سطح استان خراسان جنوبی مورد اکتشاف قرار میگیرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: با اجرای این برنامه اتفاق خیلی خوبی میافتد و متوجه میشویم چه ذخایر معدنی در خراسان جنوبی داریم و مخاطرات سرمایهگذاران به شدت کاهش پیدا میکند.
وی افزود: با توجه به اینکه خراسان جنوبی ذخایر بسیار خوبی در بخش معدن دارد این پروژه تکمیلکننده اطلاعات پایه زمینشناسی خواهد بود و به ما کمک میکند برنامه جدیدی را برای سرمایهگذاری در این استان پیش ببریم.
فاطمی امین تاکید کرد: از همه همکارانم در سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی بابت آغاز این پروژه قدردانی میکنم و امیدوارم این کار با قدرت انجام شود و سرمنشا بسیاری از اقدامات در استان خراسان جنوبی باشد.
وی گفت: اجرای برنامه تحول زمینشناسی و اکتشافات ذخایر معدنی در خراسان جنوبی میتواند نویدبخش سرمایهگذاری در صنایع معدنی این استان باشد.
وی شناسایی و احصاء ذخایر معدنی در استان خراسان جنوبی و کاهش چشمگیر مخاطرات سرمایهگذاری در این حوزه را از جمله دستاوردهای اجرای این پروژه در منطقه خواند و افزود: عملیاتی شدن این طرح نویدبخش سرمایهگذاری در حوزه صنایع معدنی در خراسان جنوبی است.
وزیر صمت، با بیان اینکه خراسان جنوبی دارای ذخایر مناسبی در بخش معدن است، اجرای پروژه تحول در بخش زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی استان خراسان جنوبی را در تکمیل اطلاعات پایه زمین شناسی این منطقه موثر دانست گفت: اجرای این برنامه ما را در تدوین، طراحی و پیشبرد برنامههای دقیق در حوزه سرمایهگذاری کمک میکند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگر صحبتهای خود، اجرای این پروژه را در راستای برنامه آمایش سرزمین حوزه صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد و بیان داشت: یکی از اقدامات مهم وزارت صمت که از 2 ماه پیش آغاز شده، برنامه آمایش سرزمین این حوزه است که در راستای شناسایی ظرفیتها و فرصتهای سرمایهگذاری و تعیین اولویتها در تمامی استانها اجرا میشود و بر مبنای آن برنامههای عملیاتی طراحی خواهد شد.
وی در پایان ضمن تشکر از مقامات استانی، سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور و ایمیدرو، نسبت به اجرای موفق و اثرگذار این پروژه ابراز امیدواری کرد.
استاندار خراسان جنوبی:
همافزایی محورهای توسعه؛ مهمترین اولویت مدیران خراسان جنوبی
همچنین استاندار خراسان جنوبی با بیان این پیشنهاد که طرح تحول زمینشناسی و اکتشافات ذخایر معدنی به طرح گرامیداشت پدران علم استان نام بگیرد، گفت: یکی از انگیزههای جدی در ستاد توسعه خاوران، گره زدن محورهای توسعهای به یکدیگر است.
حمید ملانوری افزود: این رویداد بزرگ علمی که به مدت یک سال در استان اجرا میشود، فرصت خوبی است تا نام پدران علم و بنیانگذاران علوم مختلف را زنده کند؛ در طول این مدت، تمامی جلسات و کارگروهها میتواند با این عنوان برگزار شود.
وی این رویداد را فرصت مغتنمی برای استان برشمرد و از همه افرادی که باعث این اتفاق در سطح استان بودند، به طور ویژه تشکر کرد.
استاندار با معرفی خراسان جنوبی به عنوان سومین استان وسیع کشور، یادآور شد: خراسان جنوبی به اندازه همین وسعت و پراکندگی، ظرفیتهای شگفت انگیز و گرانسنگی در زمینههای معدن، صنعت، کشاورزی، گردشگری و مرز دارد که اغلب ناشناخته ماندهاند.
ملانوری تصریح کرد: محصولات استراتژیک کشاورزی زرشک، زعفران و عناب، تعداد قابل توجه دام سبک و سنگین به ویژه شتر، بزرگترین مرز مشترک کشور با افغانستان با ۳۳۱ کیلومتر، وجود چهار بازارچه مرزی، جاذبههای طبیعی و تاریخی متعدد، همه و همه استان را به یکی از خاستگاهها و پایگاههای مهم گردشگری تبدیل کرده است.
وی خاطرنشان کرد: در کنار این ظرفیتهای بی نظیر، خراسان جنوبی از بزرگترین منبع توسعه یعنی نیروی انسانی مستعد نیز بهره مند است.
استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه این امر که هفت نفر از پدران علم ایران از اهالی خراسان جنوبی هستند، گواه بر این مطلب است، تصریح کرد: خراسان جنوبی از همه ظرفیتهای توسعهای برخوردار است، اما با این وجود به عنوان استانی کم برخوردار یاد میشود چراکه این پتانسیلها نتوانستهاند در این منطقه رفاه ایجاد کنند.
ملانوری ادامه داد: برای رسیدن به این رفاه، لازم است که بر روی پیشرانهای توسعهای متمرکز شویم که در همین راستا ستاد توسعه خاوران را راه اندازی کردیم تا تمام مدیران را دور یک میز جمع کنیم و برای بهره برداری هر چه بیشتر از این پتانسیلها برنامه ریزی کنیم.
وی با بیان اینکه یکی از انگیزههای جدی در این ستاد، گره زدن محورهای توسعهای به یکدیگر است، بیان کرد: در قالب ستاد توسعه خاوران، کشاورزی، صنعت، معدن، گردشگری و مرز در خدمت یکدیگر قرار میگیرند و با هم افزایی، ارزش افزوده ایجاد میکنند.
ملانوری با اشاره به اینکه متمرکز کردن منابع استان و تجهیزات و امکاناتی که در سطح ملی پیگیری میشوند، از برنامههای ستاد توسعه خاوران است، گفت: آغاز طرح تحول زمین شناسی و اکتشافات ذخایر معدنی استان در همین راستا و با درخواست استان و عنایت وزارت صنعت، معدن و تجارت رقم خورد.
استاندار خراسان جنوبی بر استفاده دانشجویان و پژوهشگران و فعالان حوزه معدن از این فرصت تأکید و اظهار کرد: ۲۱۰ میلیارد تومان اعتباری که قرار است در قالب این طرح در استان هزینه شود باید به بهترین شکل ممکن استفاده شود؛ طرح تحول زمینشناسی و اکتشافات ذخایر معدنی ۸۵۰ روستای استان را تحت پوشش قرار میدهد.
مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صمت:
خراسان جنوبی اولین استان طرح تحول زمینشناسی انتخاب شد
ابراهیم علی مولابیگی روز یکشنبه در آیین آغاز عملیات اجرایی طرح تحول در بخش زمینشناسی و اکتشافات ذخایر معدنی خراسان جنوبی که با ارتباط تصویری وزیر صنعت، معدن و تجارت در محل استانداری برگزار شد افزود: اجرای برنامه تحول زمینشناسی رخداد بسیار مبارکی برای استان خراسان جنوبی است و این اتفاق نمیافتاد مگر با پیگیریهای بسیار جدی استاندار؛ چه بسا استانهای دیگری نیز در کمین بودند این اعتبار را به سمت خود ببرند.
وی اظهار داشت: از طرفی مجموعه سازمان زمینشناسی و ایمیدرو نیز به مسوولان استان خراسان جنوبی در اولین تفاهمنامه سهجانبه بین ایمیدرو، سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی و معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت لبیک گفتند که حاصل آن دسترسی به ذخایر معدنی، ایجاد اشتغال و توسعه پایدار در استان خواهد بود.
مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی به عنوان سازمان تخصصی، کار تهیه اطلاعات پایه زمینشناسی و ارائه آن به بخش خصوصی را برعهده دارد که در سالهای اخیر شاهد پویایی و تحول در حوزه فعالیتهای زمینشناسی هستیم.
وی عنوان کرد: بزرگان زمینشناسی یا مسوولان از ایران به عنوان بهشت زمینشناسی یاد میکنند که در این زمینه استانهای کرمان و یزد بیشتر معرفی شده است اما استان خراسان جنوبی هم باید به عنوان بهشت زمینشناسی معرفی شود.
مولابیگی گفت: علت اینکه بهشت زمینشناسی به این استان اتلاق نشده به خاطر نبود پتانسیل نیست چراکه اگر اکتشافات و اطلاعات عمقی در خراسان جنوبی انجام شود میتوان این ادعا را کرد.
وی افزود: در حال حاضر آذربایجان غربی سردمدار معادن طلا است اما خراسان جنوبی نیز در این مسیر قرار گرفته و اگر اطلاعات و اکتشافات تکمیل شود به معادن زیادی دست خواهیم یافت.
مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: یکی از دلایلی که استانهای کشور از لحاظ دسترسی به منابع معدنی عقب ماندهاند اینکه معادن دست یکسری افراد حبس شده است و مقام معظم رهبری و رییس جمهوری نیز به این قضیه اهتمام داشتند و فرمودند باید در این زمینه بیشتر کار شود.
وی بیان کرد: ذخایر معدنی کشف شده در کشور حکایت از این دارد که ایران جزو ۱۵ کشور برتر در این زمینه است چه بسا که بخش زیادی از ذخایر معدنی پنهان مانده است.
مولابیگی گفت: براساس سیاستی که از سال ۹۲ و ۹۳ در وزارت صمت اجرا میشود، ۲۸۵ پهنه معدنی به مساحت ۸۵۰ هزار کیلومتر مربع به شرکتهای دولتی و خصوصی واگذار شده که ۲۵ فقره معادل ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع و ۱۲ درصد پهنهها در این استان بوده است.
وی افزود: حاصل این پهنهها دسترسی به ۸۰ منطقه امیدبخش بوده و ۱۲ پروانه اکتشافی تاکنون در استان صادر شده است.
وی تصریح کرد: یکی از عواملی که باعث شده بخش معدن مقداری عقب بماند بخشینگری و صنفینگری در جامعه مدیریتی ما است که این آفت در بخش کلان و ملی است.
مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: اکنون جزیرهای به مسایل اقتصادی نگاه میکنیم و اگر جایی قرار است معدن شود باید به صورت علمی و منطقی باشد و نباید احساسی برخورد کرد.
وی با بیان اینکه واقعیت جامعه باید در نظر گرفته شود افزود: یکی از دلایل فعال نشدن معادن همین است که امیدواریم این آفت از جامعه مدیریتی ما رخت بربندد.
مولابیگی گفت: حدود ۳۲۸ پروانه اکتشاف جاری در استان خراسان جنوبی وجود دارد و ۷۶ فقر گواهی کشف صادر شده اما این استان علیرغم همه کاستیها پیشتاز در بخش معدن است و رتبه اول تا هفتم را در برخی زمینهها دارد.
وی افزود: مجموع اشتغال معادن کشور ۱۷۰ هزار نفر است که رقم بسیار نازل و پایینی است در حالی که باید یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر حداقل اشتغال داشته باشیم.
مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: سهم خراسان جنوبی از این میزان حدود ۱۲ هزار نفر است که در حال حاضر ۵۰۰ معدن در این استان فعال و ۲۰۰ معدن غیرفعال است.
وی اظهار داشت: به لحاظ میزان استخراج در سال ۶۰۰ میلیون تن ذخایر معدنی داریم و سهم این استان ۲۲ میلیون تن است و از مجموع این میزان ۳۰۰ میلیون تن در سه نوع ماده معدنی سنگ آهن، سنگ آهک و مس است.
مولابیگی سهم استخراج اسمی معادن خراسان جنوبی را چهار درصد کشور اعلام کرد و گفت: سهم استان در ذخایر مواد معدنی ۲ میلیارد تن است که پنج درصد سهم کشور است.
وی با تاکید بر اینکه وزارتخانه به دنبال ثبت برخی مواد معدنی به عنوان برند ملی و بینالمللی است افزود: در سطح کشور تاکنون حدود ۱۳ نوع ماده معدنی ثبت ملی شده است.
مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: از این تعداد هشت ماده از قبیل زغالسنگ طبس، بنتونیت، سنگ گرانیت سبز، سنگ مرمریت رنگی، سنگ گرانیت گل پنبهای نهبندان، سنگ آندولزیت نهبندان، سنگ منیزیت و بازالت سربیشه مربوط به خراسان جنوبی است که به زودی در سطح بین المللی هم ثبت خواهند شد.
وی با بیان اینکه تاکنون در کشور سه ماده معدنی در سطح بینالمللی ثبت شده است اظهار داشت: برای امسال نیز در حال پیگیری برای ثبت هفت ماده معدنی در سطح ملی از جمله فلورید، سنگ گارنت، سنگ قیمتی فردوس، سنگ عقیق شجر زیرکوه، سنگ قیمتی سه قلعه، پتاس طبس و منیزیت مربوط به خراسان جنوبی است.
فعال شدن اقتصاد معدن و اقتصاد گردشگری از تاکیدات رییس جمهوری در سفر ۱۹ شهریور ماه به خراسان جنوبی بود که در مصوبات سومین سفر استانی آیت الله رییسی نیز لحاظ شده است.
مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران:
باید مواد معدنی بیشتری وارد چرخه شود لذا نیاز به اکتشافات بیشتری داریم
مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) هم گفت: همکاران وزارت صمت با همکاری سازمان برنامه و بودجه برنامههای پنج ساله را تدوین میکنند که برای تامین مایحتاج جامعه نیاز است صنایع معدنی توسعه یابد، براین اساس باید مواد معدنی بیشتری وارد چرخه شود لذا نیاز به اکتشافات بیشتری داریم.
علی اصغرزاده افزود: در چند سال گذشته توانستیم ۶۵۰ هزار کیلومتر مربع در قالب ۱۰۷ پهنه معدنی را با همکاران وزارت صنعت، معدن و تجارت کار کنیم که نتیجه آن اضافه شدن حداقل پنج پتانسیل بزرگ معدنی به هشت معدن بزرگ کشور خواهد بود.
وی گفت: در سالهای گذشته ۱۰۰ میلیون دلار در این زمینه هزینه شده و برآورد ارزش افزوده ما از این معادن ۱۲.۵ میلیارد دلار است که رشد بسیار زیادی داشته است.
مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران بیان کرد: خراسان جنوبی از استانهای اولویت نخست ما بوده که پنج پهنه معدنی به مساحت ۵۵ هزار کیلومتر مربع کار شد و انتظار داریم معادن خوبی در استان داشته باشیم.
وی افزود: اکتشافات معدنی در سالهای اخیر به ما نشان داد که از لحاظ منابع انسانی و نیروی متخصص دچار کمبود هستیم و در این زمینه برنامهریزی کردیم تا این چالشها را از میان برداریم.
اصغرزاده گفت: یکی از اقداماتی که انجام شد، امضای تفاهمنامه سهجانبه بین سازمان ایمیدرو، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی بود که در این تفاهم چند هدف از جمله شناسایی محدودهها و معادن جدید در استان، ایجاد ارزش افزوده و توسعه اشتغال و درآمد مردم دنبال میشود.
نظر شما :