امضای یادداشت تفاهم تبادل ظرفیتهای علمی و فنی زمینشناسی میان ایران و دانمارک

به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، صبح امروز آقایان Jesper Vahr سفیر کشور دانمارک و Bjorn Kaare Jensen مشاور ریاست و Jens Aamand کارشناس سازمان زمینشناسی دانمارک و گرینلند مهمان دکتر علیرضا شهیدی معاون وزیر صمت و رئیس این سازمان بودند.
بر اساس این گزارش، در این دیدار تفاهمنامه علمی و فنی به امضای دکتر علیرضا شهیدی معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران و آقای Bjorn Kaare Jensen مشاور رئیس سازمان زمینشناسی دانمارک و گرینلند رسید.
بر اساس این گزارش، این یادداشت تفاهم که با پیگیریهای اداره روابط بینالملل سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور و سفارت دانمارک در تهران به مرحله امضا رسید، توسعه مناسبات و فعالیتهای زمینشناسی دوجانبه در زمینههای مخاطرات زمینشناسی شامل زمینساخت فعال و زمینلرزه، فرونشست زمین و زمین لغزش؛ تغییرات اقلیمی، خشکسالی و سیل شدید و طوفانهای گرد و غبار و ریزگردها؛ پیشرفت در مطالعات هیدروژئولوژی شامل مطالعات ایزوتوپی و مطالعات عناصر ردیاب؛ اکتشاف و مدیریت منابع آب با استفاده از ژئوفیزیک از جمله نظارت بر نوسانات آبهای زیرزمینی، مدلسازی مخازن و استخراج منابع آب جایگزین مانند منابع آبهای عمیق؛ همچنین پیشرفت در تهیه نقشه زمینشناسی کاربردی از جمله سنجش از دور، پایش ژئوفیزیکی و مدلسازی محیطزیست و سامانههای هشدار سریع؛ مطالعات آبهای زیرزمینی و چشمههای آب گرم مربوط به پیشبینی زمینلرزه و آتشفشان، مطالعات هیدروترمال، مطالعات آتشفشانهای گلفشان و آبفشان؛ انتقال پیشرفتهای دانش و فناوری، تجهیزات و تجارب مدیریتی و مطالعات زمینشناسی زیستمحیطی و زمینشناسی پزشکی را در دستور کار دارد.
گفتنی است؛ پیش از امضای این تفاهمنامه معاون وزیر صمت ایران و رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشورمان ضمن ابراز خرسندی از دیدار دوطرف پس از مدت طولانی گفت: سازمان زمینشناسی ایران در دو بخش مهم زمینشناسی و اکتشاف به فعالیت مشغول است که در بحث اکتشاف فعالیتهای مرتبط و مراحل ابتدایی اکتشاف معادن به جز نفت در این سازمان انجام میشود.
دکتر علیرضا شهیدی با اشاره به فعالیتهای بسیار گسترده سازمان متبوع خود در تولید اطلاعات پایه زمینشناسی و اکتشاف معادن به عنوان وظیفه اصلی؛ خاطرنشان کرد: بیش از یکصد عنوان نقشههای زمینشناسی در این مجموعه تهیه میشود و همچنین مسئولیت تهیه نقشه زمینشناسی خاورمیانه از سوی CGMW نیز به سازمان زمین شناسی ایران واگذار شده و ایران تاکنون توانسته نقشههای زمینشناسی، تکتونیک، متالوژنی، کواترنری را برای خاورمیانه و همچنین نقشه سایزموتکتونیک دنیا را به سفارش CGMW تهیه کند و همچنین در سال ۲۰۲۱ کرسی علوم زمین یونسکو در مخاطرات ساحلی آب را کسب کند.
وی در ادامه از انجام مناسبات بینالمللی سازمان زمینشناسی ایران با دانشگاه پیرکوری فرانسه تحت عنوان پروژههای DARIUSH و Middle East Basin Evolution( MEBE) خبر داد و گفت: به دنبال اجرایی شدن این پروژه بسیاری از همکاران ما برای تحصیل در مقطع دکتری به دانشگاههای اروپا از جمله فرانسه، ایتالیا و آلمان اعزام شدند و با دانشگاه سوربن فرانسه نیز تفاهمنامهای به منظور تهیه و آموزش تهیه نقشههای سه بعدی ایران امضا کردیم.
معاون وزیر صمت ایران انجام مطالعات در زمینه مخاطرات طبیعی را به عنوان یکی دیگر از فعالیتهای بزرگ سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران یاد کرد و افزود: در ایران مخاطرات طبیعی بسیار زیادی وجود دارد و حدود ۳۴ موضوع مخاطره طبیعی در ایران شناسایی شده که یکی از مهمترین آنها زلزله است که متاسفانه هر ۱۰ تا ۱۵ سال یکبار یک زلزله با بزرگای 6.5 ریشتر در ایران اتفاق میافتد یکی از مهمترین آنها زمینلرزه لرزه بم در سال ۲۰۰۴ بود که متأسفانه حدود ۴۰ هزار از هموطنان ایرانی ما کشته شدند.
به گفته رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، تغییرات اقلیمی یکی دیگر از مخاطرات است که اخیراً ایران را تهدید میکند و به واسطه تغییرات اقلیمی که جزو مهمترین بلایای طبیعی جهانی است در ایران نیز شاهد بروز مخاطرات دیگری هستیم.
شهیدی با بیان اینکه ایران حدود ۱۵ سال است که دچار پدیده خشکسالی شده و به نظر میرسد تا سالهای آینده هم این موضوع ادامه داشته باشد، خاطرنشان کرد: بر اساس نقشه تنش آبی دنیا تا سال ۲۰۳۰ ایران جزو کشورهای پر تنش در بحث آب خواهد بود و به خاطر پدیده خشکسالی در بسیاری مناطق ایران برای تامین آب از آبهای زیرزمینی استفاده میکنیم.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با اشاره به اینکه در ایران حدود ۶۰۸ در وجود دارد که بیش از ۴۰۰ دشت در وضعیت بحرانی قرار دارند، گفت: موضوع فرونشست یکی از مهمترین پدیدههایی است که ایران با آن مواجه است و از آن به عنوان زلزله خاموش یاد میشود و در حال حاضر در اصفهان به عنوان یکی از شهرهای مرکزی ایران سالانه به طور میانگین حدود 17 سانتیمتر فرونشست مشاهده شده و بروز خشکسالیهای شدید موجب کاهش آب مخازن زیرزمینی و بروز ترکهای گسترده در سطح دشتها و همچنین خشک شدن بسیاری از مناطق مرکزی ایران و کاهش مراکز جمعیتی مواجه شویم.
وی خاطرنشان کرد: بروز سیل به عنوان یکی دیگر از مخاطرات موجود در ایران به دنبال تغییرات اقلیمی است که با ایجاد سیل ما با دو مخاطره دیگر از جمله زمینلغزش و تخریب خاکهای حاصلخیز مواجه میشویم.
معاون وزیر صمت با بیان اینکه برای تامین آب در ایران از آبهای کارست بهرهبرداری میشود، تصریح کرد: حدود ۱۱ درصد از سطح کشور دارای پتانسیل آب کارست است که این میزان درصد قادر به تولید حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب آب است.
شهیدی افزود: مصرف آب ایران حدود ۱۰۰ میلیارد متر مکعب است که از این مقدار حدود ۳ درصد برای صنعت، 8 درصد برای شرب و حدود ۸۹ درصد در کشاورزی مصرف میشود.
وی در پایان گفت: متاسفانه در ایران کشاورزی به صورت سنتی است که باعث میشود آب خود را به راحتی از دست بدهیم که اخیراً در ایران به دنبال اکتشاف آبهای ژرف هستند که سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با موضوع مخالف است.
در ادامه سفیر کشور دانمارک در تهران ضمن تشکر از مهماننوازی دکتر شهیدی معاون وزیر صمت و مجموعه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران و خوشآمدگویی به نماینده معاونت حقوقی دفتر ریاست جمهوریایران و هیئت کارشناسی دانمارک و گرینلند گفت: هنگامی که حدود یک سال پیش برای اولین بار دکتر شهیدی را ملاقات کردم؛ ایشان به درستی به مشکلات عمومی و سیاسی ایران اشاره کرد که مانع تعامل دو جانبه میشود.
به گفته آقای Jesper Vahr سفیر کشور دانمارک، از آنجایی که نه دانمارک و اتحادیه اروپا هیچگاه از سیاست فشار حداکثری آمریکا حمایت نکردند و همچنین اتحادیه اروپا برای برگرداندن توافق هستهای و برجام به مسیر اصلی با تلاش خستگیناپذیری کار کرده است.
وی خاطرنشان کرد: این یک واقعیت است که در سالهای اخیر شرایط عمومی و سیاسی چالشها و نه موانعی را بر توسعه روابط دو طرف ایجاد کرده و ما همچنین نمونههایی از عزم تزلزلناپذیر برای پیگیری راههای همکاری که به نفع همه طرفهای ذینفع است را دیدهایم که همکاری بین سازمانهای زمینشناسی ایران و دانمارک دقیقاً در همین راستا قرار میگیرند.
سفیر دانمارک در تهران افزود: جناب آقای شهیدی معاون وزیر، من مایلم که شما را برای تعهد شخصیتان برای ایجاد روابط نزدیک بین سازمانهای زمینشناسی ایران و دانمارک ستایش کنم و این مهم در فوریه سال گذشته هنگامی که ما برای مذاکرات ابتدایی در خصوص چشمانداز همکاریهای ملاقات کردیم، آغاز شد.
وی افزود: این اتفاق زمانی افتاد که شما شخصا درگیر رسیدگی به تعدادی از چالشهای پیشروی ایران درباره منابع آبهای زیرزمینی و فروچالهها بودید و این موارد جزو مواردی است که به طور جامع در تفاهمنامه امروز پوشش داده شده است.
به گفته آقای Jesper Vahr ، همکاری دو جانبه بین دو سازمان زمینشناسی ایران و دانمارک به سالها پیش در در سال ۲۰۰۹ باز میگردد که تفاهمنامهای امضا شد و ملاقاتها و بازدید بین دو طرف انجام شد.
سفیر کشور دانمارک در ایران از تفاهمنامه قبلی به عنوان تجربهای با بنیان محکم یاد کرد و گفت: اکنون باید دید که چطور باید پیش رفت که بر همین اساس ما در سفارت به عنوان تابعه وزارت خارجه دانمارک مفتخریم که سازمانهای زمینشناسی ایران و دانمارک بر پایه این تفاهمنامه فاز جدیدی از همکاری را آغاز کنند.
وی با بیان اینکه همکاریهای علمی دو طرف در نوع خودش بسیار مهم است و هیچ شکی در آن نیست، تصریح کرد: این یک واقعیت است که یک هدف سیاسی کلی دانمارک از مشارکت بینالمللی در سالهای اخیر، پیشبرد اهداف توسعه پایدار سازمان ملل بوده و من خوشحالم که این تفاهمنامه در بسیاری از حوزههای تمرکز خود، تاکید روشنی بر دستورات توسعه پایدار به خصوص دستورالعمل شماره ۱۳ و اقدامات آب و هوایی دارد.
آقای Jesper Vahr سفیر کشور دانمارک در پایان ضمن تبریک به هر دو سازمان زمینشناسی ایران و دانمارک آرزوی موفقیت در اجرای این تفاهمنامه مهم را برای هر دوطرف کرد.
در ادامه این دیدار دو سخنرانی با عنوان مدیریت آبهای زیرزمینی یکپارچه در دانمارک توسط دکتر Bjorn Kaare Jensen مشاور ریاست سازمان زمینشناسی دانمارک و معرفی سازمان زمینشناسی دانمارک با تمرکز بر آب توسط دکتر Jens Aamand کارشناس سازمان زمینشناسی دانمارک انجام شد.
و در ادامه حاضران به بازدید از موزه علومزمین و آزمایشگاههای آنالیز نمونههای معدنی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور پرداختند.
هیأت دانمارکی در پایان با هماهنگی موزه علومزمین سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور از موزه ایران باستان بازدید کردند.
نظر شما :