به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، مسؤول پروژههای اطلس لرزهزمینساخت و پالئوسایزمولوژی این سازمان با اشاره به برخی مطالبهگریهای طلبکارانه ناآگاهان از این سازمان در زمینه انتشار اطلاعات گسلهای جنبای مسبب زلزلههای اخیر استان هرمزگان، گفت: سالهاست اطلاعات پایه توسط سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در این زمینه منتشر و به همراه دیگر دادهها در قوانین لازمالاجرای ساختوساز بناهای مقاوم در مقابل رخداد زمینلرزهها به کار گرفته شده است.
دکتر شهریار سلیمانی آزاد، افزود: اگر در این رخدادهای لرزهای کوچک ساختمانهای موجودِ ترکخورده و آسیبدیده مشاهده میشود، باید مطالبهگری از طراحان و مجریان و ناظران فنی صنعت ساختمان صورت گیرد تا بتوان عوامل عدم استفاده درست از قوانین یادشده را شناسایی و مؤاخذه کرد.
وی خاطرنشان کرد: به تازگی و در هفته پایانی خرداد ماه سال جاری و با رخداد یک فوج زمینلرزه (Earthquake Swarm) در هرمزگان، کیشو... زبان رسانهایِ عدهای دانشگاهی و غیردانشگاهی نامتخصص در زمینه لرزهزمینساخت باز شده و این افراد افزون بر اعلام شرایط ایمن برای این روزهای زاگرس از یکسو، طلبکارانه، متخصصان سازمان زمینشناسی کشور را به ارائه اطلاعات مربوط به گسلهای جنبا و لرزهزای این پهنه لرزهخیز گیتی امر میفرمایند.
سلیمانی افزود: شوربختانه، تا هنگامی که در این کشور شاهد حضور پزشکانو... در جایگاه مسئولان فنی، مهندسان و... در جایگاه مدیران فدراسیونهای ورزشی و... باشیم، هیچ امیدی برای فریادرسی به این مردم شریف و بیپناه وجود نخواهد داشت.
این محقق حوزه لرزه زمینساخت سازمان زمینشناسی خاطرنشان کرد: با در اختیار داشتن حتی ابتداییترین اطلاعات علمی در مورد خطر زمینلرزه (Seismic Hazard) در پهنه ایران پرواضح است که تمامی گسترههای دارای پیشینه لرزهای بیتردید پتانسیل تجربه کردن دوباره چنین رخدادهایی را خواهند داشت.
وی افزود: بر همین اساس بوده که طی دهههای گذشته آییننامه ساختوساز ایمن بناها در مقابله با رخداد زمینلرزهها (آییننامه ۲۸۰۰) توسط متخصصان پیشکسوت تهیه شده و هر چند سال یکبار نیز توسط متخصصان بهروزرسانی میشود. پس، موضوع نبود دادههای علمی تنها بهانهای در دست ناآگاهان و خاطیان است. از این رو سالهاست که این دادههای علمی ارزشمند و همواره درحال تکمیل در قالب قوانین ساخت و ساز ایمن و لازمالاجرای ارائه شده باید مورد استفاده قرار گیرد.
سلیمانی یادآور شد: اگر این مهم به سبب سواستفادههای مالی کلان توسط متولیان توسعه ناپایدار به کار گرفته نمیشود، این دیگر بر عهده مسئولان قصورکننده است و بس!
مسؤول پروژههای اطلس لرزهزمینساخت و پالئوسایزمولوژی سازمان زمینشناسی کشور تاکید کرد: در رخداد زمینلرزههای اخیر هرمزگان، کیش، بوشهر و... نیز درست آن بود که مطالبه از طراحان و مجریان و ناظران فنی ساختمانهای موجودِ ترکخورده و آسیب دیده، آن هم از متولیان قاصر ساخت و ساز صورت گیرد که نگرفت! چرا؟ چون طراحان نظریات و سؤالات شبهعلمیِ یاد شده، خود نیز به اشتباه در جایگاه تخصصی در نظر گرفته شدهاند و به واقع در جایگاه پاسخگویی تخصصی قرار ندارند.
شایان ذکر است، در بندر چارک استان هرمزگان از روز دوشنبه، ۲۳ خرداد ماه جاری زلزلههای متعددی به ثبت رسید و برخی از ساختمانها ترک خوردند.
نظر شما :