برگزاری نشست تخصصی به مناسبت نوزدهمین سالگرد زلزله بم به همت کرسی مخاطرات زمینشناختی ساحلی پژوهشکده علومزمین

به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، به مناسبت نوزدهمین سالگرد زلزله بم نشست تخصصی به همت کرسی مخاطرات زمینشناختی ساحلی مستقر در پژوهشکده علومزمین برگزار میشود.
بر اساس این گزارش، در این نشست دکتر اسماعیل فرزانگان با موضوع شبکه شتابنگاری زلزله ایران 19 سال پس از زلزله بم، نگاهی به عملکردها، دستاوردها و وضعیت فعلی، دکتر منوچهر قرشی با موضوع درسهایی از زمینلرزههای گذشته ایران، دکتر محمدرضا قاسمی با موضوع ارزیابی نرخ لغزش بخش خاوری گسله مشا از راه محاسبه گشتاور لرزهای و برداشت از آن برای خطر لرزه، ای تهران بزرگ، دکتر مرتضی طالبیان با موضوع الویت و محدودیت مطالعات خطر زمینلرزه در مناطق شهری، دکتر حمید نظری با موضوع کرسی یونسکو و چهارچوب صلاحیت و دکتر مهدی زارع با موضوع دوره بازگشت زمینلرزههای بزرگ به ارائه مطالب مرتبط با زلزله بم خواهند پرداخت.
شایان ذکر است؛ این نشست 26 دسامبر 2022 مصادف با 5 دی ماه 1401 از ساعت 9 صبح به وقت تهران بصورت حضوری و غیرحضوری برگزار میشود و علاقهمندان با ورود به لینک skype.com/EPdMPdPv5mUU قادر به حضور در این نشست خواهند بود.
گفتنی است؛ ساعت صبح روز جمعه پنجم دیماه ۸۲ بود که خبری تلخ نه تنها ایران بلکه جهان را لرزاند؛ خبر کوتاه بود اما عمیق، عمقی که پس از گذشت 19 سال همچنان خبرساز است و بدین ترتیب، بم شهری شد که آوازهاش با فاجعه پنجم دیماه سال ۸۲ جهانی است و اینک پس از 19 سال همچنان دغدغه بزرگ زمینشناسان کشور است.
زمینلرزه بم با بزرگی ۶٫۶ ریشتر در ساعت ۵:۲۶ بامداد روز جمعه ۵ دی ۱۳۸۲ به مدت ۱۲ ثانیه شهر بم و مناطق اطراف آن در شرق استان کرمان را لرزاند. این زمینلرزه با حدود ۵۰ هزار کشته سومین زمینلرزه پرتلفات تاریخ ایران را رقم زد.
بر اساس گزارشات موجود؛ قبل از وقوع زمینلرزه ۶٫۶ ریشتری سه پیشلرزه خفیف روی داد که دو لرزش حوالی ساعت ۲۲:۰۰ و ۲۲:۳۰ شب قبل و سومی ۴۵ دقیقه قبل از زلزله اصلی احساس شد. فاجعه این زمینلرزه در سده گذشته ایران بیمانند بود از این واقعه به عنوان مرگبارترین زلزله تاریخ ایران یاد میشود.
دلایل تلفات بالا در زمینلرزه بم، قدرت زمینلرزه (۶/۶ در مقیاس ریشتر)، عمق کم زمینلرزه (۷/۵ کیلومتر)، نزدیکی کانون زمینلرزه به شهر (فاصله کانونی زلزله تا شهر حدود ۴ کیلومتر)، طولانی بودن مدت زمینلرزه (۱۲ تا ۱۳ ثانیه)، ساعت وقوع زمینلرزه (۵:۲۶ بامداد)، روز وقوع زمین لرزه (جمعه)، شتاب بالای زمین لرزه (شتاب قائم معادل شتاب گرانش زمین که بر اثر شتاب زیاد زلزله افراد به سمت بالا پرتاب میشدند و به سقف منازل برخورد میکردند) و افزون بر علتهای ذکر شده، اکثر ساختمانهای شهر بم از استحکام کافی برخوردار نبودند و این خود سبب شد که بسیاری از کارشناسان دلیل افزایش تلفات این زمینلرزه را عامل انسانی بدانند.
http://ries.ac.ir/fa/news/206
نظر شما :