فعالیت‌های زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایرمعدنی در استان یزد توسعه خواهد یافت

۱۰ خرداد ۱۴۰۲ | ۱۳:۰۲ کد : ۲۹۰۳۷ اخبار روابط عمومى گزارش تصويري
تعداد بازدید:۴۲۲
فعالیت‌های زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایرمعدنی در استان یزد توسعه خواهد یافت

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، هم‌اندیشی فعالان بخش معدن استان یزد با حضور دکتر علیرضا شهیدی معاون وزیر صمت و رئیس این سازمان و جمعی از معاونان و مدیران وی در نهادهای کتابخانه‌های عمومی کشور برگزار شد.

بر اساس این گزارش، این نشست به دنبال سفر یکروزه دکتر علیرضا شهیدی معاون وزیر صمت و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور و جمعی از معاونان و مدیران وی به استان یزد انجام شد که در همین زمینه مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فن‌آوری و بودجه این سازمان به لزوم انجام مطالعات زمین‌شناسی در کشور اشاره کرد و گفت: کاربرد مطالعات این سازمان در حوزه زیرساخت‌ها و شریان‌های حیاتی کشور، حوزه عمران و شهرسازی، طراحی راه‌ها و خطوط انتقال نیرو و انرژی، جانمایی‌های صنعتی و استراتژیک،حوزه زیست محیطی، آلودگی‌های صنعتی، شهری و طبیعی، شناخت ذخایر و شفاف‌سازی وضع موجود، تبیین خط مشی‌ها، تصمیم‌سازی و سیاست‌گذاری به هنگام توسط دولتمردان است.

آمادگی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور جهت معرفی مناطق نخلک و انارک به عنوان ژئوپارک جهانی

مهندس رضا جدیدی، با بیان این‌که از میان حدود 43 مورد بلایای طبیعی موجود در دنیا 34 مورد در ایران وجود دارد، تصریح کرد:97 درصد شهرها و روستاهای ایران در معرض خطر زمین لرزه هستند، تقریباً همه شهرها و روستاهای کشور در معرض خطر سیلاب هستند، تقریباً همه تاسیسات کوهستانی در معرض انواع رانش زمین قرار دارند، بیش از 300 دشت اصلی کشور با خطر افت آب زیرزمینی، کاهش کیفیت آب و فرونشست زمین روبرو هستند، حدود 20 سال است که خشکسالی با شدت و مدت متفاوت بخش‌های کشور را تحت تاثیر قرار داده است، گرد و غبار با منشاء داخلی و خارجی تقریبا همه کشور و همچنین استان یزد را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

وی شناسایی منابع معدنی با هدف ایجاد ارزش افزوده و تولید ثروت ملی و شناسایی و پایش مخاطرات با هدف جلوگیری از زیان­‌های اجتماعی و هدر رفت ثروت ملی را به عنوان وظیفه حاکمیتی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یاد کرد و گفت: این سازمان در قالب طرح آمایش سرزمین نقشه‌های موضوعی گرد و غبار، نقشه پراکندگی زمینلرزه،  فرونشست، منابع آبی کارستی، نقشه خطر سیلاب و نقشه ملی مخاطرات طبیعی را تهیه کرده که در پایگاه داده‌های علوم زمین در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، فن‌آوری و بودجه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، چالش‌های حکمرانی بخش معدن را به دو دسته منابع معدنی و منابع انسانی تقسیم کرد و گفت: چالش منابع معدنی شامل پتانسیل طبیعی و آمایش سرزمین،  تعادل بخشی میان تولید و مصرف و سیاست‌های صادرات و واردات است و در بخش منابع انسانی نیز با مواردی از جمله  سقوط نرخ دانشجویان و دانش آموختگان حوزه زمین و معدن، اضمحلال چرخش فعالیت‌های حاکمیتی مبتدی بر نیروی انسانی و کاهش ظرفیت جذب بخش خصوصی و دولتی مواجه هستیم.

وی اصلاح سیاست صادرات و واردات مواد معدنی، شکوفایی اقتصادی و نیروی محرکه صنایع کشور، بهره‌گیری از توان سرزمینی در راستای آمایش سرزمین، تعادل بخشی بین ذخایر معدنی و میزان تولید و مصرف و برنامه‎‌ریزی هدفمند در حوزه اکتشاف با توجه به ظرفیت ذخایر موجود را به اهداف اهداف پایش ذخایر معدنی در کشور یاد کرد.

به گفته جدیدی، محیط‌های مستعد کانه‌زایی در جهان ۴۸ مورد و در ایران ۳۵ محیط،  تیپ‌های معدنی شناخته شده در جهان ۱۱۴ مورد و در ایران ۸۹ تیپ و  تنوع مواد معدنی در جهان ۱۱۲ و در ایران ۶۸ ماده معدنی است.

در ادامه وی ضمن اشاره به توافقنامه سه جانبه میان سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، معاونت معدنی وزارت صنعت معدن و تجارت و سازمان ایمیدرو  در سال ۱۴۰۰ گفت: این توافقنامه موضوع طولانی بودن زمان تبدیل کانسار به معدن و چالش منابع را مد نظر دارد که از سال ۱۴0۱ و در دولت سیزدهم آغاز به کار کرد.

وی ضمن اشاره به مطالعات انجام شده در قالب طرح تحول در استان‌های خراسان‌جنوبی، کردستان، قم‌و... گفت: این سازمان در استان یزد در قالب زون‌های طبس و یزد مطالعات گسترده‌ای انجام داده و در حال حاضر پیشنهاد ما آغاز طرح تحول استان یزد و تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی در سه لایه زمین‌شناسی ژئوشیمی و زمین‌شناسی اقتصادی محدوده بلوک عقدا-تفتبرای سال اول و برای سال دوم بلوک ساغند و برای سال سوم بلوک کوهبنان است و در بخش ژئوفیزیک هوایی نیز مطالعه  پهنه‌های بافق-یزد و مهدی‌آباد را به منظور شناسایی ذخایر پنهان منطقه پیشنهاد می‌کنیم.

جدیدی همچنین از آمادگی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به منظور معرفی  ژئوپارک در استان یزد برای ثبت جهانی خبر داد و گفت: پتانسیل‌یابی و معرفی مناطق نخلک و انارک در استان یزد به عنوان ژئوپارک پیشنهادی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور برای ثبت در مجموعه ژئوپارک‌های جهانی است.

 استان یزد موزه ژئوموفولوژی و زمین‌شناسی کشور است

حاضران در ادامه ضمن حضور در استانداری یزد به هم‌اندیشی در بخش معدن استان ادامه دادند. بر همین اساس معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار یزد یکی از بزرگترین بخش‌های مهم استان متبوع خود را بخش معدن و شناسایی پتانسیل معدنی استان عنوان کرد و گفت:  استان یزد موزه ژئوموفولوژی و زمین‌شناسی کشور است و پدیده‌های خاص و پتانسیل بالای معدنی بسیار عظیمی در این استان وجود دارد.

دکتر سیدمسعود عظیمی با بیان این‌که اکتشافات برای استان یزد و کشور بسیار استراتژیک است، خواستار توجه ویژه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به مطالعات اکتشافی و زمین‌شناسی در استان یزد شد.

وی با بیان این‌که با ارائه اطلاعات پایه تهیه شده در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به بخش خصوصی فعال در استان یزد فعالیت‌های اکتشافی توسعه خواهد یافت، تصریح کرد: مطالعات زمین‌شناسی محدوده جغرافیای نمی‌شناسد بنابراین مطالعات زمین‌شناسی باید با دید ملی و حتی فراملی انجام شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار یزد خاطرنشان کرد: توجه به حوزه معدن کشور را توسعه بیشتر خواهد داد و این بخش قادر به دور زدن تحریم‌ها است که بایستی در برنامه هفتم به این بخش اکتشافات و معادن توجه بیشتری شود تا سر منشا برکات برای جمهوری اسلامی ایران باشد.

آغاز مطالعات ژئوفیزیک هوایی در دو بلوک یزد و بافق استان یزد به زودی

همچنین معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان اینکه این سازمان دو وظیفه اصلی را به عهده دارد گفت: مخاطرات طبیعی از جمله زمین‌لرزه، فرونشست، گرد و غبار، سیل و... با تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی قابل شناسایی هستند.

دکتر علیرضا شهیدی با بیان این‌که این سازمان در بخش اکتشاف مواد معدنی نیز به تولید اطلاعات پایه معدنی و تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی، ژئوشیمی و اقتصادی را به عهده دارد افزود:  شناخت ما نسبت به اکتشافات در کشور چندان دقیق نیست که بر همین اساس نتوانستیم در این زمینه تصمیمات درستی را اتخاذ بکنیم.

وی خاطرنشان کرد: بیشتر معادن بزرگ در یک نگاه معادن سطحی است و برای اینکه بتوانیم کشور خود را به یک کشوری پیشرو در حوزه معدن تبدیل کنیم بایستی علاوه بر توجه به عناصر اصلی به سمت اکتشاف عناصر  استراتژیک و های‌تک پیش برویم.

معاون وزیر صمت با بیان این‌که عناصر نادر خاکی برای بهبود کیفیت زندگی بشر بسیار مهم هستند، گفت: در گذشته گفته می‌شد ۶۸ ماده معدنی در ایران وجود دارد که ما آن را به به ۸۱ مورد اصلاح کردیم.

شهیدی با بیان این‌که خاستگاه  عناصر استراتژیک در ایران وجود دارد، تصریح کرد: ایران دارای موقعیت خاص متالوژنی در دنیا است  و در کمربند فلززایی دنیا قرار دارد و تنوع بسیار زیادی از مواد معدنی را در خود جای داده است.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یکی از سیاست‌های سازمان متبوع خود را تنوع بخشی به  مواد فلزی و غیرفلزی عنوان کرد و گفت: بر اساس بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر جایگزینی معادن به جای نفت باید به موضوع تنوع بخشیدن به مواد معدنی توجه کنیم.

وی با بیان این‌که  از سال ۲۰۴۰ میلادی سوخت بیشتر ماشین‌آلات دنیا باتری خشک لیتیوم خواهد بود و لیتیوم جایگزین هیدروکربن‌های نفتی و بنزین خواهد شد، تصریح کرد:  همچنین نقش بسیاری از عناصر مثل مس در تولید موتورهای الکتریکی بسیار حائز اهمیت است که بر اساس  ما نیز باید به سمت این برویم.

به گفته معاون وزیر صمت، بایستی به ایجاد بانک معدنی بپردازیم تا بدانیم  چه مواد معدنی در اختیار داریم و این مواد معدنی قار به تامین نیاز ما است یا خیر؟ و اگر مواد معدنی مازاد نیز داشتیم  با حفظ ارزش افزوده به صادرات آن نیز بپردازیم.

شهیدی از طرح تحول زمین‌شناسی به عنوان یک هدف عالی یاد کرد گفت:  این طرح از سال ۱۴۰۰ شروع شد و بسیاری از مناطق کشور را در برگرفت و ۴۲۰ لایه یک پنجاه هزارم را تهیه خواهیم کرد که حدود ۳۴ مورد آن در استاد یزد قرار دارد که سه لایه زمین‌شناسی اقتصادی، زمین‌شناسی و ژئوشیمی تهیه خواهند شد.

وی با بیان این‌که انجام اکتشافات سطحی در دنیا در حال گذراندن مراحل پایانی است، تصریح کرد: ما در کشور نیازمند انجام اکتشافات پنهان هستیم که سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور انجام مطالعات ژئوفیزیک هوایی را به عنوان یکی از لایه‌های تولیدی انجام می‌دهد.

به گفته رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در گذشته در پهنه دهشیر در استان یزد مطالعات ژپوفیزیک هوایی انجام شده  و ما دو بلوک یزد و بافق با انجام حدود ۷۵ هزار کیلومتر خطی در مساحت حدود ۲۰ هزار کیلومتر مربع را آغاز خواهیم کرد.

شهیدی با اشاره به این‌که کشورمان به انجام دو میلیون و ۷۰۰ کیلومتر خطی رواز خطی نیاز دارد گفت: حدود ۷۰ هزار کیلومتر خطی تاکنون برداشت شده و با توجه هزینه بالا  و امکانات محدود اقدام به اولویت‌بندی مناطق در کشور کرده‌ایم.

شایان ذکر است؛ دکتر علیرضا شهیدی معاون وزیر صمت و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور  و حاضران در ادامه این سفر ضمن بازدید از واحد تولیدی فولاد دهشیر و معدن دره زنجیر شرکت کانی فراوران در نشست فعلان معادن استان یزد نیز حضور داشتند.


لینک دانلود فایل

نظر شما :