برداشت شن و ماسه از رودخانههای گیلان اکوسیستمرابا خطر جدی مواجه کرده است
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: برداشت شن و ماسه از رودخانههای گیلان اکوسیستمهای آبی استان را با خطر جدی مواجه کرده است.
"کامران زلفی نژاد" افزود: نبود وحدت رویه برای ارایه مجوز و استقرار واحدهای شن و ماسه و مشخص نبودن متولی اصلی این امر موجب سوء مدیریت بر روی این واحدها و گاه سوء استفاده برخی افراد سودجو شده است.
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون متولی این واحدها در بخش دولتی ، دفتر فنی استانداری و اداره کل صنایع است که در بسیاری از موارد بدون استعلام از محیط زیست اقدام به صدور مجوز میکنند. وی تصریح کرد: برغم مصوبه هیات وزیران مبنی برلزوم استعلام از محیط زیست برای استقرار واحدهای برداشت و شن و ماسه هنوز دستگاههای مسوول به این مصوبه بیتوجهند به نحوی که پراکنش غیرهندسی و گاه مقطعی این نوع واحدها وضعیت طبیعی رودخانههای استان را دچار مشکل کردهاست. وی اضافه کرد: طبق آمار و اطلاعات دفتر فنی استانداری، حدود 13کارگاه برداشت شن و ماسه در سراسر استان با مجوز رسمی و به صورت مجوزهای سالیانه مشغول فعالیت هستند که با احتساب واحدهای مقطعی و واحدهای بدون مجوز این تعداد چند برابر آمار رسمی است که سیمای شکننده رودخانههای استان توان تحمل چنین برداشتی را ندارد.وی ضمن هشدار به این روند پیشنهاد کرد، سرمایهگذاری مناسبتری بر روی معادن شن و ماسه کوهی انجام شود تا علاوه بر حفظ اکوسیستمهای آسیب پذیر آبی حجم بیشتری از شن و ماسه در اختیار صنعت ساخت و ساز قرار گیرد.وی خاطرنشان کرد: شهرستانهایی مانند رودبار، رودسر، سیاهکل و تالش توانایی پذیرش استقرار چنین واحدهایی را دارند. وی یادآورشد: بستر یکی از مهمترین بومهای زیست یک رودخانه است که موجودات آن نقش موثری در اکوسیستم کل رودخانه دارد.
وی اظهار داشت: جانداران این بخش از رودخانه علاوه بر فرایندهای کمک کننده به خودپالایی یک رودخانه مخزن عظیم غذایی برای جانوران میان زی و سطح زی رودخانه هستند.
وی گفت: بستر رودخانه در حقیقت یک انکوباتور فعال برای زاد آوری تولید مثل ماهیان و سایر گونههای ارزشمند آبزی محسوب میشود و تخریب آن نیز تاثیر مستقیم بر زادآوری و بقای نسل ماهیان دارد. وی در ادامه اضافه کرد: ذخایر بسیاری از گونههای ارزشمند استان از جمله ماهیان خاویاری به شکل مایوسکننده ای در حال تنزل و کاهش است.
وی گفت: هنگامی که بسترهای تخمریزی این ماهیان به دلیل برداشتهای غیر اصولی از کف بستر رودخانه و برهم خوردن نیم رخ طبیعی آنها تخریب میشود، تخم ریزی در مکانهای نامناسبی انجام میشود که ضریب بازگشت آن بسیار پایین است. وی افزود: واحدهای برداشت شن و ماسه علاوه بر تخریب بستر تخمریزی ماهیان موجب گل آلود شدن آب و نرسیدن اکسیژن به تخمها و لاروهای جانوران آبزی می شوند. استان گیلان دارای 38 رودخانه بزرگ و کوچک و دو هزار و 475 رشته چشمه است.
نظر شما :