اهمیت الکترود گرافیتی برای ایران
قیمت فروش الکترود گرافیتی در بازار های جهانی ۵/۲برابر کل هزینه تولید این ماده در ایران است.در حال حاضر هر تن الکترود گرافیتی ۳۴۰۰دلار است، در حالی که گزارش فنی و اقتصادی طرح الکترود گرافیتی ایران نشان می دهد، برای تولید هر تن از این محصول تنها ۱۴۰۰دلار در کشورمان هزینه خواهد شد.
روند روزافزون تولید فولاد در جهان و قیمت بالای این ماده الکتریکی سبب شده اجرای طرح، صرفه اقتصادی قابل توجهی برای کشورمان داشته باشد.
هر چند راه اندازی کامل این طرح کمتر از نیمی از نیاز صنایع فولاد به الکترود گرافیتی را تامین می کند، اما انحصار تولید آن در جهان، عاملی شد که انگیزه ایجاد چنین صنعتی افزایش یابد.از دهه های گذشته تاکنون، همزمان با تعطیلی کارخانه های تولید الکترود گرافیتی یا کاهش عرضه جهانی آن، تولیدکنندگان فولاد در هراس کاهش تولید می افتادند. چرا که فناوری تولید، به صورت ابزاری انحصاری در دستان صاحبان تکنولوژی این ماده قرار داشت.
نخستین طرح تولیدی الکترود گرافیتی خاورمیانه در آستانه عملیات اجرایی
بانک های اروپایی، گشایش خط اعتباری طرح الکترود گرافیتی ایران را تصویب کردند.
اینتزا ایتالیا، فورتیس بلژیک و کالیون فرانسه با باز شدن این خط اعتباری (LC)، پرداخت وام مورد نیاز این طرح را آغاز می کنند. طرح الکترود گرافیتی قرار است نخستین واحد تولید این ماده را در ایران و خاورمیانه راه اندازی کند.
الکترود گرافیتی یکی از مواد اساسی در فرایند تولید فولاد به روش ذوب الکتریکی است. از آنجایی که ۸۰ درصد تولید فولاد در ایران به روش احیای مستقیم و ذوب الکتریکی صورت می گیرد، تولیدکنندگان فولاد نگاه ویژه ای به این طرح دارند چرا که در حال حاضر نیاز ایران به الکترود گرافیتی به طور کامل از خارج تامین می شود. با راه اندازی این طرح که در شهرستان اردکان واقع شده، ظرفیت تولید سالانه ۳۰ هزار تن الکترود گرافیتی در کشورمان شکل می گیرد. هر چند در حال حاضر صنایع فولاد به ۷۰ هزار تن از این ماده که به عنوان هادی الکتریکی، در کوره های ذوب الکتریکی استفاده می شود، نیاز دارند.
۱۹+۱
مجری این طرح در این ارتباط به خبرنگار ما گفت: به دلیل اینکه در تولید این ماده الکتریکی از فناوری بالا استفاده می شود، تعداد محدودی از کشورهای دنیا توانسته اند به تکنولوژی ساخت آن دست یابند. به گفته یحیی میراب زاده، ایران بیستمین کشوری خواهد بود که به شیوه ساخت الکترود گرافیتی دست می یابد.
فرایند تولید این الکترود تنها حلقه ای است که در فناوری تولید فولاد در اختیار ایران قرار نداشته است. میراب زاده بودجه مصوب ارزی و ریالی این طرح را ۲۵۸ میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: ۱۶۵میلیون یورو از این رقم از طریق بانک های اروپایی فاینانس می شود. وی مدت زمان اجرای طرح را پس از گشایش LCم۴۲ ماه ذکر کرد و افزود: پس از ۵/۳ سال تنفس، اقدام به بازپرداخت وام خواهیم کرد.طبق قراردادی که در ۲۳ اردیبهشت سال گذشته منعقد شد، ۵/۸ سال برای بازپرداخت وام های ارزی پیش بینی شده است.
امور زیربنایی را شروع کرده ایم
مجری تنها طرح الکترودگرافیتی خاورمیانه، یادآور شد که برای اجرای به موقع طرح، از سال ۸۱ اقدام به آماده سازی امور زیربنایی آن نظیر برق، آب و ساختمان های ضروری کرده ایم.
میراب زاده تصریح کرد: در سال جاری نیز عملیات مهندسی طرح آغاز شده است. وی در برابر این پرسش که طبق قوانین اتحادیه اروپا بانک های اروپایی در صورتی اقدام به اعطای وام می کنند که ۸۵درصد عملیات ساخت در اختیار شرکت های اعضای اتحادیه باشد، حال چگونه این موضوع را در جریان اخذ وام برطرف می کنید؟ پاسخ داد: برای مواجه نشدن با چنین قانونی اقدام به اخذ یک فقره وام تجاری شده است، بنابراین مشکلی در این زمینه نداریم.
۳ دهه به دنبال تعریف طرح
ایجاد طرح الکترودگرافیتی از اوایل انقلاب همزمان با ساخت فولاد اهواز و فولاد مبارکه مطرح شد و گروه های مطالعات متعددی اقدام به جمع آوری اطلاعات ایجاد چنین کارخانه ای کردند. با این حال هیچ کدام از آن مطالعات وارد مرحله اجرایی نشد از همین رو شرکت ملی فولاد ایران از سال ۷۸ به طور پیوسته مطالعات برای احداث این واحد را آغاز کرد. این پروژه سرانجام به عنوان طرح عمرانی مورد تصویب قرار گرفت. در نهایت پس از انجام مناقصه دو شرکت ایرتیک و ایراسکو از ایران توانستند به عنوان پیمانکاران پروژه شناخته شوند.
نظر شما :