نقشه ها و اطلاعات مکانی در خدمت مدیریت بحران بلایای طبیعی
هر ساله بلایای طبیعی خسارات مالی و جانی گسترده ایی را به کشور وارد می کند که نقشهها و اطلاعات مکانی در خدمت....
هر ساله بلایای طبیعی خسارات مالی و جانی گسترده ایی را به کشور وارد می کند که نقشهها و اطلاعات مکانی در خدمت مدیریت بحران در زمان وقوع این حوادث قرار خواهند گرفت .
به گزارش روابط عمومی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور مهندس محمد سرپولکی دبیر سیزدهمین همایش ملی ژئوماتیک 85 و معاون فنی سازمان نقشه برداری کشور در مراسم افتتاحیه این همایش با بیان اینکه خوشبختانه این همایش پس از 13 سال برگزاری جایگاه اصلی خود را به عنوان بزرگترین و مهمترین مرکز مکان یابی و اطلاعات مکانی در زمینه نقشه برداری پیدا کرده ، خاطر نشان کرد : این همایش فرصتی را در اختیار مسئولین ، دانشگاهیان و محققین کشور قرار داده که مروری بر فعالیتهای صورت گرفته در سازمان نقشه برداری کشور داشته باشند و از طرفی سازمان نقشه برداری نیز از این فرصت استفاده کرده تا گوشه ایی از دستاوردهای خود را در این خصوص ارائه کند .
وی در ادامه گفت : گزارشات ارائه شده نشان دهنده برنامه های انجام شده و وضعیت تهیه نقشه ها و تولید اطلاعات مکانی در کشور است که خوشبختانه باید گفت علی رغم شرایط بسیار سنگین ،85 درصد طرح تهیه نقشه های پوششی یک بیست و پنج هزارم و تولید اطلاعات اولیه به اتمام رسیده است .
سرپولکی با باین اینکه هم اکنون کار بازنگری نقشه های تولید شده بطور مستمر در حال انجام است ، تصریح کرد : در حال حاضر هیچ نقشه یک بیست و پنج هزارم با بیش 10 سال عمر در کشور وجود ندارد و باید گفت خوشبختانه با توجه به امکانات موجود در وضعیت مطلوبی به سر می بریم .
سرپولکی دبیر سیزدهمین همایش ملی ژئوماتیک 85 با باین اینکه تهیه نقشه های پوششی ماهواره ایی تصحیح شده برای اولین بار در کشور توسط سازمان نقشه برداری کشور انجام شده ، خاطر نشان کرد : این سازمان با تجهیز و بهره برداری از آخرین فناوری های روز ، زمینه و بستر مناسب برای بهره گیری بهینه سایر دستگاهها را از اطلاعات ارزشمند گردآوری شده فراهم نموده است .
وی گفت : در همین راستا و در ادامه پروژه مهم تهیه نقشه های پوششی کشور با بیش از 400 برگ نقشه ، طراحی و اجرای عملیات نقشه برداری بنیادی با انجام عملیات ترازیابی به طول تقریبی 5000 کیلومتر ، ایجاد ، اندازه گیری و نگهداری بیش از 500 ایستگاه غیر دائم GPS در بخش ژئودزی و ژئودینامیک برای مشاهده رفتارسنجی حرکات پوسته سطح زمین با موفقیت به انجام رسیده است .
سرپولکی در خصوص دیگر دستاوردهای علمی و تحقیقاتی سازمان نقشه برداری گفت : در زمینه آبنگاری ، عملیات تهیه چارتهای دریایی در مقیاس یک بیست و پنج هزارم از سواحل و بنادر شمالی و جنوبی کشور به وسعت 1400 کیلومتر مربع و تهیه چارتهای دریایی در مقیاس یکصدهزارم و به وسعت 14500 کیلومتر مربع و مشاهدات جزرومدی حدود 12 ایستگاه در بنادر و جزایر کشور صورت پذیرفته و تعداد 20 چارت رقومی در این راستا تهیه شده است .
وی در ادامه از تهیه نقشه های رقومی 50 شهر کشور خبر داد و گفت: مجموعا" 500 شهر کشور دارای نقشه با اطلاعات لازم در مورد مسائل شهری شدند که می تواند مورد استفاده برنامه ریزان و متخصصان قرار گیرد .
معاون فنی سازمان نقشه برداری کشور 19با بیان اینکه نقشه های موضوعی شهرهای تهران ، اصفهان ، زنجان ، کرج ، تبریز ، یزد ، سمنان ، کرمان ، بیرجند ، مشهد و شهرکرد توسط سازمان نقشه برداری کشور تهیه شده ، تصریح کرد : پس از تکمیل این طرح در سالهای گذشته که به تولید 20 جلد اطلس تخصصی منجر شد ، در این سال ویرایش جدید اطلسهای بیست گانه با تجدید نظر در مطالب و آمار آنها ادامه یافته ، ویرایش جدید اطلسهای کشاورزی و بهداشت منتشر شده ، اطلس عمومی نیز چاپ گردیده و تهیه اطلس های حمل ونقل و صنعت نیز در دست تهیه است .
سرپولکی در ادامه با بیان اینکه هرساله کشور شاهد وقوع حوادث و بلایای طبیعی که خسارات مالی و جانی زیادی را وارد میکند ، تصریح کرد : همایش امسال با شعار نقشه و اطلاعات مکانی در خدمت مدیریت بحران برگزار میشود که در همین راستا همایش مشترکی با دانشگاه تهران تحت عنوان فناوری اطلاعات مکانی و مدیریت حوادث طبیعی برگزار خواهد شد که برهمین اساس تولید کنندگان، مصرفکنندگان و مسئولین به نقش اطلاعات مکانی و نقشهها در مراحل قبل، بعد و حین وقوع بحرانها و بلایای طبیعی پی خواهند برد.
دبیرسیزدهمین همایش ملی ژئوماتیک 85 در خاتمه گفت : این نقشهها میتوانند در مدیریت سریع، بهینه و کارآمد در زمان وقوع بحران، مراحل سازندگی و بعد از آن کاربرد داشته باشد و از طریق فراهمآوری اطلاعات لازم اثرات مخرب بلایا را کاهش داد و حتی موجب یافتن روشهایی برای مقابله با بحرانها شد.
نظر شما :