زمین لرزه ۸ مرداد ۱۳۸۹صومعه خراسان رضوی
نوع گزارش
درج نوع گزارش براى مدیر
گروه
سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور
استان
خراسان رضوى
نویسنده
محمد فروتن، محمد جواد بلورچى ومحمد على شکرى
تاریخ انتشار
۲۳ بهمن ۱۳۸۹
خلاصه توضیحات
در ساعت 18:20 دقیقه عصر روز جمعه 8 مرداد 1389 زمینلرزهاى با بزرگاى 7/5 در مقیاس ریشتر شهر تربت حیدریه و روستاهاى اطراف را لرزاند.
توضیحات
سامانه گسلى درونه مسبب زمینلرزه 8 مرداد 1389 صومعه خراسان رضوى
*محمد فروتن، **محمد جواد بلورچى و *محمد على شکرى
*گروه لرزه زمین ساخت
**مدیریت زمین شناسى مهندسى و مخاطرات
زمینلرزه 8 مرداد
در ساعت 18:20 دقیقه عصر روز جمعه 8 مرداد 1389 زمینلرزهاى با بزرگاى 7/5 در مقیاس ریشتر شهر تربت حیدریه و روستاهاى اطراف را لرزاند. روکانون این رخداد توسط مرکز لرزهنگارى موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در 7 کیلومترى جنوب خاورى شهرستان تربت حیدریه و در 2 کیلومترى شمال کوه شکسته چاهوک با ژرفاى 7 کیلومتر اعلام شد.
پیشینه لرزهخیزى شهرستان تربت حیدریه
شهرستان تربت حیدریه در گذشتههاى نه چندان دور شاهد رخداد زمینلرزههاى دیگرى نیز بوده است. بزرگترین زمینلرزه گزارش شده در پیرامون شهرستان تربت حیدریه مربوط به زمینلرزه دوغآباد در سال 998 هجرى خورشیدى با بزرگاى 5/6 بوده که سبب جان باختن 800 نفر در منطقه زاوه و گستره پیرامون آن شده است. این در حالى است که در لحظه رخداد زمینلرزه، بیشتر مردم در کشتزارها مشغول به فعالیت روزانه خود بودهاند. در سوم مهرماه سال 1282 هجرى خورشیدى زمینلرزه ترشیز (کاشمر) با بزرگاى 9/5 سبب کشته شدن 350 تن از اهالى کاشمر و روستاهاى اطراف شد. زمینلرزه کاجدرخت در سپیدهدم 5 خرداد سال 1302 با بزرگاى 8/5 به دنبال یک پیشلرزه در عباسآباد به وقوع پیوست که در پى آن 770 تن جان خود را از دست دادند و از این میان در شهر تربت حیدریه با جمعیت حدود یکصد هزار نفر، 40 تن جان باختند.
گسل مسبب زمینلرزه
گسل مسبب هر سه رخداد لرزهاى دوغ آباد، ترشیز و کاجدرخت، سامانه گسلى درونه است. این سامانه گسلى جنبا با درازاى بیش از 700 کیلومتر از خاور رودخانه هیرمند در خاک افغانستان تا محدوده انارک (از بخشهاى شهرستان نائین) گسترش دارد. سامانه گسلى درونه با راستاى خاورى- باخترى متشکل از شاخههاى گسلى متعدد با پهناى چند کیلومترى است که از شمال شهرستانهاى بردسکن و کاشمر و حدود 7 کیلومترى جنوب شهرستان تربت حیدریه مىگذرد.
بر پایه مطالعات انجام شده توسط اکیپ اعزامى سازمان زمین شناسى و اکتشافات معدنى کشور در هفته نخست پس از رخداد زمینلرزه، گستره متاثر از بیشترین شدت زمینلرزه عصر 8 مرداد 1389 در برگیرنده روستاهاى صومعه، کاریزک ناگهانى، اسفیوخ، شهنآباد، دوغشک، دامسک و سرکاریز است که نشان از وجود راستاى خاورى- باخترى در پهنه بیشینه شدت زمینلرزه دارد. موقعیت روکانون زمینلرزه در حد فاصل روستاهاى صومعه و کاریزک ناگهانى در 3 تا 15کیلومترى شمال باخترى شهر تربت حیدریه قرار دارد. گسل مسبب این زمینلرزه یکى از شاخههاى شمالى سامانه گسلى درونه با راستاى خاورى- باخترى است که روستاهاى صومعه و کاریزک ناگهانى در نزدیکى آن بنا شدهاند. با فاصله گرفتن از پهنه بیشینه شدت زمینلرزه شدت ویرانى و خسارتها کاهش پیدا مىکند به طورى که کمترین آسیبها مربوط به روستاهاى قلعهنو، کاجدرخت، صنوبر، کسکک، کامه سفلى، سنگان، ملکآباد و سنجدپور است.
تا کنون هیچ پسلرزهاى ثبت نشده است
مرکز لرزهنگارى موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران پیش از رویداد زمینلرزه روز جمعه هیچ پیشلرزهاى را گزارش نکرده است. این در حالى است که هیچ رخداد لرزهاى دیگرى نیز از زمان رویداد زمینلرزه عصر روز جمعه تا کنون در شهرستان تربت حیدریه و پیرامون آن ثبت نشده است. از اینرو با توجه به نبود پیشلرزه و پسلرزه مرتبط با رخداد عصر جمعه احتمال رویداد زمینلرزه دیگرى تا چند ماه آینده دور از انتظار نیست.
ویرانىهاى ناشى از زمینلرزه
بر پایه بررسىهاى صحرایى بیشینه شدت زمینلرزه در مقیاس تصحیح شده مرکالى (MMI) در آبادىهاى صومعه و کاریزک ناگهانى برابر با VII+، در آبادىهاى اسفیوخ، سرکاریز، دوغشک، دامسک، شهنآباد، کنگ اولیا و آبرود در حدود VI+، در شهر تربت حیریه و آبادىهاى فهندر، دهپایین، مورشک، باغمیان، بورىآباد، اللهآباد و زاوه در حدود V+، در آبادىهاى کسکک، کامه سفلى، صنوبر، کاجدرخت، قلعهنو، ملکآباد، سنگان و گستره سد شهید یعقوبى در حدود IV+ برآورد شده است.
ریزش و ترک خوردگى کوره آجرپزى ( صومعه)
ویرانى بناى اسکلت فلزى (صومعه)
ویرانى بناى دو طبقه (کتابخانه کاریزک
نقشه همشدت لرزهاى در مقیاس تصحیح شده مرکالى (MMI) حاصل از برداشتهاى صحرایى در هفته نخست پس از رخداد زمینلرزه هشتم مرداد صومعه.
Someh_Earthquake, Khorasan razavi, Torbat-e-hydareyeh, 1389, GSI
نوع گزارش | درج نوع گزارش براى مدیر |
---|---|
گروه | سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور |
استان | خراسان رضوى |
نویسنده | محمد فروتن، محمد جواد بلورچى ومحمد على شکرى |
تاریخ انتشار | ۲۳ بهمن ۱۳۸۹ |